Megfúrhatják az uniós borreformot, versenyfeltétel, Európai Parlament, bortermelő, bortermelés, környezet, európai borágazat, Katerina Baceli , piac, nemzetközi kereskedelem , reform, borkészítés

Megfúrhatják az uniós borreformot

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Koncentrációhoz, a sokszínűség elvesztéséhez, a versenyfeltételek romlásához vezethet az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülő jelentéstervezet szerint az Európai Bizottság javaslata az európai borászat jelentős átalakításáról.
Megfúrhatják az uniós borreformot, versenyfeltétel, Európai Parlament,  bortermelő, bortermelés, környezet, európai borágazat, Katerina Baceli , piac, nemzetközi kereskedelem , reform, borkészítés

Ha a keddre tervezett voksoláson megszavazzák az EP-véleményt, a képviselők elítélik a válogatás nélküli kivágás ösztönzését, és nem értenek egyet a lepárlás támogatásának azonnali eltörlésével sem. Ösztönöznék viszont a mértéktartó és felelős borfogyasztást.


Az EU a világ legnagyobb bortermelője: több mint 1,6 millió gazdaságban, 3,4 millió hektárnyi területen foglalkoznak borászattal, az unió adja a világ bortermelésének 60 százalékát. A jelentés szerint a bortermelés pozitív hatást gyakorol a környezetre is.

Jellegtelen egyformaság


A tervezet leszögezi: az európai borágazat reformja fő céljának az ágazat dinamikusabbá és versenyképesebbé tételének kell lennie anélkül, hogy az piacveszteséggel járna a nemzetközi piacokon, figyelembe véve az európai bortermelők és borfogyasztók érdekeit, az európai borászati hagyományok tiszteletben tartását, valamint az európai borok minőségét és hitelét. Úgy véli ugyanakkor, hogy a tömeges és válogatás nélkül történő kivágás forgatókönyve alkalmatlan mind az európai túltermelés elkerülésére, mind az ágazat versenyképességének megerősítésére.


A görög Katerina Baceli nevéhez kötődő jelentés szerint a bizottság az európai bortermelés olyan szerkezeti átalakítását tervezi, amely "a termelés néhány szőlész-borász nagytermelő kezében történő összpontosításához és az előállított borok jellegtelen egyformaságához vezet, és amely következésképpen veszélybe sodorja az európai borok sokszínűségét".

Földrajzi eredetjelzők


Magyar EP-képviselők is élesen bírálják az Európai Bizottság tervezetét. Tabajdi Csaba (MSZP) korábbi üléseken hangsúlyozta, hogy 400 ezer hektár szőlőterület kivágása nem lehet megoldás az európai túltermelési válságra, a hangsúlyt a szerkezetváltásra, ezáltal a szektor versenyképességének helyreállítására, az EU-n belüli és kívüli piacok vissza- és megszerzésére kell helyezni. Az Európai Bizottság által is javasolt nemzeti borítékok rendszerével kapcsolatban Tabajdi szerint indokolt minden uniós forrást ezen belül elosztani: ezáltal hosszú távra biztosítani lehet az európai bortermelők, a magyar borszektor számára rendelkezésre álló pénzeket, egy esetleges közösségi pénzügyi megszorításokat tartalmazó globális agrárreform esetén is.


Glattfelder Béla (Fidesz-MPSZ) a reformtervet a nemzetközi kereskedelem szempontjából vizsgáló jelentésében egyebek között azt sürgette, hogy az Európai Bizottság határozottabban képviselje az európai bortermelők érdekeit a nemzetközi piacokon, és lépjen fel a földrajzi eredetjelzők védelmének megerősítése érdekében. Szükségesnek tartotta azt is, hogy minden esetben azonos szabályok vonatkozzanak az európai, illetve az importált borokra is: utóbbiak jelentős részét ugyanis az EU-ban nem engedélyezett eljárásokkal állítják elő - ezeknek a költségek csökkentése mellett gyakran az a céljuk, hogy a szőlőművelés és borkészítés hiányosságait elfedjék.

Forrás: Index

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hipotermia (hypothermia)

az egész test lehűlése a hőszabályozás csődje miatt. Akkor alakul ki, ha hideg, nedves,... Tovább

Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétfõ: 7:00 - 17:00 Kedd: 7:00 - 17:00 Szerda: 7:00 - 17:00 ... Tovább

Tovább a lexikonra