A programok finanszírozására összességében mintegy 140-150 milliárd forint áll rendelkezésre

ÚMVP pályázatok: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mikrovállalkozások, turisztika, falufejlesztés, vidéki örökség. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztéshez kapcsolódó programjaira szombattól nyújthatják be pályázataikat az érdeklődők - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a programok indítását beharangozó sajtótájékoztatón.
Mikrovállalkozások, turisztika, falufejlesztés, vidéki örökség

Október 18-tól pályázni lehet


Az államtitkár közölte: október 18-tól pályázni lehet az UMVP vidékfejlesztési tengelye, az úgynevezett hármas tengely programjaira, amelyben a mikrovállalkozások fejlesztése, a turisztikai tevékenységek ösztönzése, a falumegújítás és -fejlesztés, továbbá a vidéki örökség megőrzése jogcím szerepel.
 
A programok finanszírozására összességében mintegy 140-150 milliárd forint áll rendelkezésre.
 
Mindehhez Forgács Barnabás, a területért felelős szakállamtitkár hozzátette: a programokat úgynevezett Leader-szemlélettel kívánják megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy a különböző projekteket helyi összefogáson alapuló együttműködéssel szeretnék jórészt létrehozni.
 
E cél megvalósítása érdekében alakult meg 96 helyi vidékfejlesztési közösség. E közösségekben mintegy 12.000-en vesznek részt a különböző régiókból, és az ő támogatásukkal valósulnak meg a gazdaságfejlesztési és az életminőség-fejlesztési programok.
 
A programok megvalósítása során kiemelt szerepet kap a mikrovállalkozások fejlesztése, elsősorban a vidéki új munkahelyek teremtése érdekében. Emellett fejleszteni kívánják a mezőgazdasági tevékenységet kiegészítő helyi turisztikai vállalkozások megalapítását is. Emellett jut pénz a falumegújításra és -fejlesztésre, valamint a régi korok vidéki örökségének megőrzésére is.
 
Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy a vidéki szolgáltatások fejlesztése keretében elindított tanyabusz-program igen sikeres volt, mivel ezer pályázat érkezett, és ebből már 600 határozatot postáztak is az érdekelteknek, és várhatóan rövid időn belül a további 400-at is kézhez kapják az érintettek. Így a rendelkezésre álló mintegy tízmilliárd forintot fel lehet használni a kistelepülések közlekedési gondjainak enyhítésére.
 
Az integrált közösségi terek létrehozásának lehetőségét is nagy érdeklődés övezte. Erre 700 pályázat érkezett, és a rendelkezésre álló forrás mintegy húszmilliárd forintot tesz ki. E közösségi terekben minden helyi kezdeményezés otthonra lelhet a Teleháztól egészen a gyermekmegőrzőig vagy a könyvtárig bezárólag.
 
Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: az ÚMVP keretében meghirdetett programok finanszírozására eddig mintegy 300 milliárd forintot kötöttek le a pályázók, ami év végéig várhatóan 400 milliárd forintra emelkedik majd.
 
A már kifizetett összeg nagysága jelenleg 30-35 milliárd forint. Ez az év végéig az államtitkár szerint meghaladja majd a százmilliárd forintot. Az ÚMVP összforrása 2013-ig mintegy 1.300 milliárd forintot tesz ki.
Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Váci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Vác Káptalan u. 1-3. 2600 Magyarország Tovább

ejtőcsöves ültető

félautomata rendszerű, többsoros, vontatott ültetőgép, amely az előcsíráztatott v. normál... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés