A programok finanszírozására összességében mintegy 140-150 milliárd forint áll rendelkezésre

ÚMVP pályázatok: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mikrovállalkozások, turisztika, falufejlesztés, vidéki örökség. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztéshez kapcsolódó programjaira szombattól nyújthatják be pályázataikat az érdeklődők - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a programok indítását beharangozó sajtótájékoztatón.
Mikrovállalkozások, turisztika, falufejlesztés, vidéki örökség

Október 18-tól pályázni lehet


Az államtitkár közölte: október 18-tól pályázni lehet az UMVP vidékfejlesztési tengelye, az úgynevezett hármas tengely programjaira, amelyben a mikrovállalkozások fejlesztése, a turisztikai tevékenységek ösztönzése, a falumegújítás és -fejlesztés, továbbá a vidéki örökség megőrzése jogcím szerepel.
 
A programok finanszírozására összességében mintegy 140-150 milliárd forint áll rendelkezésre.
 
Mindehhez Forgács Barnabás, a területért felelős szakállamtitkár hozzátette: a programokat úgynevezett Leader-szemlélettel kívánják megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy a különböző projekteket helyi összefogáson alapuló együttműködéssel szeretnék jórészt létrehozni.
 
E cél megvalósítása érdekében alakult meg 96 helyi vidékfejlesztési közösség. E közösségekben mintegy 12.000-en vesznek részt a különböző régiókból, és az ő támogatásukkal valósulnak meg a gazdaságfejlesztési és az életminőség-fejlesztési programok.
 
A programok megvalósítása során kiemelt szerepet kap a mikrovállalkozások fejlesztése, elsősorban a vidéki új munkahelyek teremtése érdekében. Emellett fejleszteni kívánják a mezőgazdasági tevékenységet kiegészítő helyi turisztikai vállalkozások megalapítását is. Emellett jut pénz a falumegújításra és -fejlesztésre, valamint a régi korok vidéki örökségének megőrzésére is.
 
Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy a vidéki szolgáltatások fejlesztése keretében elindított tanyabusz-program igen sikeres volt, mivel ezer pályázat érkezett, és ebből már 600 határozatot postáztak is az érdekelteknek, és várhatóan rövid időn belül a további 400-at is kézhez kapják az érintettek. Így a rendelkezésre álló mintegy tízmilliárd forintot fel lehet használni a kistelepülések közlekedési gondjainak enyhítésére.
 
Az integrált közösségi terek létrehozásának lehetőségét is nagy érdeklődés övezte. Erre 700 pályázat érkezett, és a rendelkezésre álló forrás mintegy húszmilliárd forintot tesz ki. E közösségi terekben minden helyi kezdeményezés otthonra lelhet a Teleháztól egészen a gyermekmegőrzőig vagy a könyvtárig bezárólag.
 
Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: az ÚMVP keretében meghirdetett programok finanszírozására eddig mintegy 300 milliárd forintot kötöttek le a pályázók, ami év végéig várhatóan 400 milliárd forintra emelkedik majd.
 
A már kifizetett összeg nagysága jelenleg 30-35 milliárd forint. Ez az év végéig az államtitkár szerint meghaladja majd a százmilliárd forintot. Az ÚMVP összforrása 2013-ig mintegy 1.300 milliárd forintot tesz ki.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lóistálló

a haszon- (igás-), sport- és tenyészlovak elhelyezésére szolgáló épületek. A nagyobb... Tovább

ragadozó gombák

mintegy 7O fajhoz tartozó, parányi gombák, a —>fonálférgek természetes ellenségei.... Tovább

Tovább a lexikonra