A legjobb társnövények: ezért ültesd el a hagymát és répát együtt

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kertészkedés az egyik legötvözőbb tevékenység, amely nem csupán a növények gondozásáról, hanem tudományos alapokon nyugvó döntések meghozataláról is szól. Egyik ilyen bölcs döntés a hagyma és a sárgarépa társültetése, ami nem csak helytakarékos megoldás, de a kártevők elleni harcban is segítségünkre lehet. Miért éppen ez a két növény különösen jó választás egymás mellé? Mutatom!

Hagyma és répa

A hagyma és a répa: természetes kártevőriasztás mesterei

A sárgarépa gyakran válik a sárgarépagyökérlegyek áldozatává, melyek a növény illatát követve találnak rá a finom gyökerekre. Ezek a bosszantó kis légyfélék képesek tönkretenni a répatermést, ha nem lépünk közbe időben. Itt jön képbe a hagyma, amelynek erős, csípős illata képes megzavarni ezeket a kártevőket. A hagyma árasztotta aromák elnyomják a sárgarépa csábító illatát, így a gyökérlegyek nehezebben találják meg célpontjukat.

Helykihasználás és fényoptimalizálás

A hagyma és a sárgarépa együtt ültetése nem csupán a kártevők ellen hatékony. Ezek a növények különböző mélységben gyökeresednek, így nem versengenek egymással a talajban lévő tápanyagokért. Míg a sárgarépa mélyebbre hatol a földbe, addig a hagyma gyökerei inkább felszínesek. Ezáltal mindkettő elegendő táplálékhoz jut anélkül, hogy egymást zavarnák. Emellett a hagyma magas, vékony szára nem árnyékolja be a sárgarépát, lehetővé téve, hogy mindkét növény elegendő napfényhez jusson.

Hagyma és répa

Egész évben hasznos társaság

Sok kertész tapasztalata alapján ez a társítás nem csak elméletben működik, hanem a gyakorlatban is. Én magam is évek óta alkalmazom ezt a módszert, és soha nem kellett csalódnom. A társültetés előnyeit évszaktól függetlenül élvezhetjük, hiszen mind a hagyma, mind a sárgarépa viszonylag hosszú ideig van jelen a kertben, így huzamosabb ideig biztosítják egymás védelmét.

Gasztronómiai harmónia

Nem csak a kertben, de a konyhában is remekül kiegészítik egymást ezek a növények. A sárgarépa édes íze és a hagyma karakteres aromája gyakran kerül egy tányéron, legyen szó főételekről vagy akár frissítő salátákról. Ez a párosítás nemcsak a kertben, de az ízlelőbimbókon is nyerő kombináció.

Mikor ültessük el a hagymát és a répát?

A sárgarépát általában korai tavasszal kezdik el vetni, amikor a talaj már kellően felmelegedett, és nem fenyeget a fagyveszély. Magyarországon ez tipikusan március vége felé, április elején szokott lenni. Lehetőség van arra is, hogy akár májusban vagy júniusban is vessünk sárgarépát, így egymást követő betakarításokat érhetünk el. A sárgarépa növekedési ideje változó, de általában 70-120 nap között mozog, fajtától függően.

A hagyma esetében több lehetőség is van. Magról történő ültetéshez a legjobb időpont kora tavasz, március környéke, amikor a talaj már munkálható. Azonban sokan preferálják az ún. dughagymát (kész hagymafejeket), amelyeket később, áprilisban vagy májusban helyeznek a földbe. A hagyma fejlődési ideje függ a választott fajtától, de általában 90-120 nap körül alakul.

Tehát, ha egyszerre szeretnéd elültetni a hagymát és a sárgarépát, az ideális időszak a kora tavasz, Magyarországon ez általában március vége vagy április eleje. Ebben az időszakban a talaj már elegendően felmelegedett ahhoz, hogy mindkét növény számára kedvező körülményeket biztosítson, és a fagyveszély is csökken.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajmintavevő gép

a drótférgek, cserebogárpajorok és egyéb talajban levő kártevők elleni védekezéshez, a... Tovább

bab (paszuly, Phaseolus vulgaris L.)

a pillangósok családjához tartozik. Főgyökeréből erős oldalgyökerek ágaznak ki. N-gyüjtő... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás Zöldség Zöldségtermesztés