Mi a baj az ukrán mézzel egy méhész szerint?

Mit gondol egy méhész az Ukrajnából érkező mézről?

Horváth Csaba, méhész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A legfontosabb dologgal szeretném kezdeni, még pedig azzal, hogy nagyon elszomorít az a háborús helyzet, ami a szomszédságunkban van. Cikkemmel semmiképp sem akarok politizálni, szívből remélem, hogy minél hamarabb sikeres béketárgyalások lesznek a felek között utána pedig végre béke lesz országaik között. Méhészként elmondom, mit gondolok az Ukrajnából érkező mézről.

Ukrán méz

Az ukrán méz olyan mint a kínai?

Előjáróban megjegyezném, hogy az ukrán import méz előtt se volt túl rózsás a helyzet. Ennek nem csak, azaz oka, hogy mint sok más mezőgazdasági ágazat így a méhészet is nagyban függ az idejárástól. Sokkal inkább Kínából érkező méz szerű anyag volt az oka.

Számos információ jutott el hozzám, hogy az ottani mézet laborokba állítják elő nem pedig a kaptárokba. Így még a szállítással együtt is töredék összegből létre lehet hozni azt az anyagot, ami hasonlít a mézre. Miután Európába érkezik belekevernek kis európai mézet és készen van a termék.

Sokszor láttam a multik polcain, a mézre ráírva, hogy származási hely EU-n kívül EU-n belülHát köszi.

Nem elég, hogy ez az összekutyult valami elárasztotta a boltok polcait, de most még jöhet az ukrán méz is. Leszögezem nem kóstoltam, nem tudom milyen az ukránok méze ízre, de több kérdés is felmerül bennem.

Hogyan történik a méznek a termelése Ukrajnában?

Csapból is az folyik, hogy minden férfi harcol, vagy legalább is katona. Akkor ki termeli meg a mézet? Az asszonyok, gyerekek? Amennyiben ez így van akkor van mit tanulni a feleségemnek, mert ő nem igazán bírja el a 90 kg-os kaptárokat. 

Viccet félre téve, valóban a méhészkedés egy fizikai munka, ami nem nyugdíjas állás!

Hogyan történik a megtermelt méz ellenőrzése?

Itt számos Magyarországon számos hatóság látogat meg minket, különböző méhész naplókat kérve, pergető helyet ellenőrizve, méhcsaládokat ellenőrizve.
Ott ez hogyan történik? Elképzelhetetlennek tartom miközben háború van, az ottani NÉBIH azt kérdezi, hogy miért nincs a pergető helység plafonig csempézve? Mert nálunk ez így van!

Mi a megoldás, milyen mézet vegyünk?

Van megoldás arra, hogy a magyar méhészeti ágazat életben maradjon. Nem mi méhészek vagyunk a megoldás, nem a fotelből való okoskodás a megoldás.
A megoldás Te vagy! Még pedig úgy, hogy magyar termelőtől veszed a mézet! 
Így tudod megmenteni azokat a méhészeket, akik már a csőd szélén állnak, akiknek ez a főállásuk, akinek családjuk van. Két dolgot szeretnék kérni, termelőtől vedd a mézet, és oszd meg ezt a cikket másokkal is, hogy sok emberhez eljusson. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borjúpázsit (szagos b., Anthoxanthum odoratum L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó aljfű (fűfélék). Sovány, mészhiányos talajokon is... Tovább

fagyvédelem eszközei

a gyak.-ban leghatásosabbnak bizonyuló módszer a kályhák és a hőlégfúvó alkalmazása.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek