Minden amit tudnod kell az újhagyma termesztéséről! - Újhagyma termesztés egész évben

hirdetes

Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Imádom az újhagymát, éppen ezért sokáig kerestem azokat a trükköket, melyek segítenek abban, hogy rengeteget termesszek belőle. Tavaly meg is találtam a legjobb módszer, szerencsére bevált, ezért megosztom veletek is!

 Újhagyma termesztése – A legjobb módszerek újhagyma termesztéséhez

Fogyasszunk egész évben újhagymát!

Az újhagyma a tavasz egyik legfinomabb, és legfrissebb zöldsége, melynek számos jótékony hatása van, már az ókori Egyiptomban is fogyasztották a vöröshagymával együtt, azért, hogy ne legyenek betegek. Tudósok megfigyelték azt is, hogy hagyma közelében a kórokozók 40 másodperc múlva elkezdenek lebomlani, ugyanis a hagymában lévő kéntartalmú illóolaj a levegőben terjedve is kifejti hatását.

Az újhagyma jótékony hatásai

Az újhagyma többek között csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket, csökkenti a koleszterinszintet, és védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen is. Megfázásos tünetek esetén érdemes hagymát ennünk, mivel gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Belélegzés esetén javulnak a felső légutak vérellátása, és több oxigéndús vér áramlik bennük. Sokan azonban nem tudják, hogy nemcsak tavasszal fogyaszthatjuk, hanem télen is. Mostani cikkemben két szuper módszert is bemutatok, amik segítenek abban, hogy egész évben legyen újhagymánk.

hirdetes

Újhagyma termesztése – A gyökerekből új hagyma nevelése

Tudvalévő dolog, hogy az újhagymát a legtöbb helyen a gyökerével együtt árulják, sokan azonban levágják ezt, és kidobják. Itt követik el a legnagyobb hibát, ugyanis a gyökérből újra kinő a hagyma! Nézzük, mit kell tennünk ezért!

hirdetes

Válasszuk külön a hagyma szárát a gyökerétől, majd a gyökereket tegyük egy befőttesüvegbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Ezután a befőttesüveget helyezzük az ablakpárkányra, olyan helyet válasszunk, ahol éri napsütés. Minden nap figyeljünk rá, annyi víznek kell lennie az üvegben, amennyi ellepi a gyökereket. Néhány nap után már elő kell bújnia az új zöldhajtásoknak, ami folyamatosan növekedni fog. 

A gyökereket ezután is tartsuk a vízben, hetente egyszer pedig cseréljük ki a vizét. Amikor az új hajtások elérik a 12-15 centiméteres hosszúságot, ültessük ki a kertbe, vagy egy cserépbe. Később vágjunk le annyi hagymát, amire szükségünk van, de a gyökere mindig maradjon a földben, így továbbra is növekedni fog. Érdekesség, hogy a hagyma még két év után is teremni fog, az íze pedig nem fog változni ez idő alatt sem!

Én még csak az első évet fejeztem be, kíváncsi vagyok a következő évre! Ha cserépbe ülteted, és a lakásban tartod, akkor a hűvösebb időkben is lehet újhagymád! A következő oldalon még egy nagyon szuper módszert be, érdemes tehát lapozni egyet! 

Mike Goad képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

31/2006. (IV. 29.) FVM-GKM-PM együttes rendelet

Az egyes géntechnológiával módosított takarmányok behozataláról és forgalomba hozataláról... Tovább

diatézis (diathesis)

a hibás alkaton alapuló egyes betegségekre való nagyfokú hajlam. (betegség) Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség