Ha ezt a rovart meglátnánk, jó messzire menekülnénk

hirdetes

Új rovart fedeztek fel Kínában

Petra
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kínában felfedezték a világ legnagyobb rovarát, aminek a kinézete leginkább egy szitakötőjére emlékeztet - legalábbis a teste. A feje azonban egy szarvasbogáré. Mindemellett a bogár hatalmas, méghozzá akkora, hogy megkapta a világ legnagyobb szárnyas rovara címet.

Rovar

Kínában, azon belül is a Szecsuan tartományban félelmetes dologra bukkantak. Az ottani falusiak ugyanis olyan rovarokat találtak és vittek be a nyugat-kínai rovarmúzeumba, amik leginkább egy szitakötőre emlékeztetnek első látásra. Viszont nem is ez a legszembetűnőbb, hanem a méretük, ami 21 centiméter hosszú. Eddig úgy tűnik, hogy ez a világ legnagyobb repülő rovara, ami vizek és tavak környékén található leginkább. A rovar egyébként olyan nagy, hogy a CNN szerint szárnyaival eltakarná egy felnőtt ember arcát is. Tehát aki irtózik a rovaroktól és Kínába tervezi az utazást, érdemes óvatosnak lennie, mert ezek tényleg nem kicsik.

Rovar

Viszont a rovarnak csak a teste emlékeztet szitakötőre, a feje már annál kevésbé, ugyanis hatalmas csáprágói vannak. A rovar feje leginkább egy szarvasbogáréra hasonlít. Viszont a jó hír az, hogy ez a rovar a hatalmas csápjai ellenére teljesen ártalmatlan és igazából köze sincs se a szitakötőkhöz, se a szarvasbogárhoz, mert ez egy légyfajta. Bár nem mintha a legyek barátságosabbak lennének, mert nem éppen a legudvariasabb élőlények a világon, de legalább nem csípnek.

Rovar

A CNN szerint ez a különleges bogár nemcsak Kínában, hanem Vietnámban és Indiában is honos. A múzeumban megállapították, hogy ez a légyfajta szereti a vizeket, ezért elsősorban ott lehet rájuk bukkanni, viszont a szennyezett vizektől menekülnek. Ez a rovar nagyon érzékeny a víz minőségére és minél tisztább a víz, annál jobban érzi magát ott. Így ha lennénk olyan szerencsések – vagy épp balszerencsések, mert félünk tőlük – hogy Kínában, vagy Indiában a vízparton találkozunk ezzel a rovarral, tudjuk, hogy a víz tiszta.

Rovar

Bár ahhoz képest, hogy ártalmatlan ez a rovar, elég rémisztő látvány és valószínű, ha szembe jönne, vagyis szállna egy ilyen velünk az utcán, főleg ha a bogarak nem a kedvenceink, lehet, megállna bennünk az ütő. Na de szerencsére ettől nem kell tartani, mert jó messze vannak tőlünk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juvenilis hormon

az átalakulással fejl. rovarok nyelőcsövének két oldalán elhelyezkedő testekben (corpus... Tovább

hipertóniás oldat (hiperozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek egy másik oldathoz viszonyított ozmózisos nyomása nagyobb, pl. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány