notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Növények nevelése maradékokból

Hirdetés

Így nevelhetsz gyönyörű növényeket a kidobásra szánt gyümölcs-, és zöldségmaradékokból

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Amellett, hogy kellemes látványt nyújtanak, a cserepes növények okosabbá, boldogabbá, egészségesebbé és produktívabbá tehetik nevelőiket. Habár az aloe vera, a zöldike, a hegyescsúcsú futóka és egyéb népszerű opciók olcsón beszerezhetők, tudtad, hogy akár saját magadnak is termeszthetsz növényeket házilag az élelmiszerboltban vásárolt terményekből?

Maradékból gyönyörű növények

Az általában egyszerűen kidobott zöldség- és gyümölcsrészekből – magok, csonthéjas magok, levágott részek (dugványok) – gyönyörű és ritkán látott növényeket nevelhetsz otthonodban, méghozzá ingyen! Ezekhez a projektekhez rengeteg türelemre lesz szükséged, de látni az elültetett magot vagy dugványt életerős növénnyé cseperedni egy maximálisan kárpótló élmény!

 

Alma

A szabadban több mint 7 méteresre is megnövő almafáknak akár miniatűr változatait is nevelheted növénytartók segítségével otthonodban vagy akár a teraszon is. Habár az almamagokat érdemes helyileg, vagy hasonló éghajlaton termesztett gyümölcsökből beszerezni, az almák valójában extrém heterozigóták, tehát a génösszeállításuk véletlenszerű. Ez azt jelenti, hogy egy Fuji almából származó magból akár egy Gala (gála) almafa is nőhet. Az almafák nem önmegporzóak, ezért egyetlen almafa képtelen gyümölcsöt önmagától gyümölcsöt teremni.

 

Nézzük, mit kell tennünk! 

 • Fogj egy érett almát, vágd ketté és gyűjtsd össze belőle a magokat egy éles kés segítségével. A magoknak szárazaknak kell lenniük, ezért terítsd őket szét egy papírtörlőn, és helyezd őket közvetlen napfénytől védett helyre egy vagy két napra.
 • Az almamagok csírázás előtt „újraérlelést” igényelnek, ami egy alvó állapotot jelent valamilyen hűvös környezetben. Szedd össze a magokat és helyezd őket valamilyen lezárható tárolóba, (például egy befőttesüvegbe) majd helyezd a tárolót a hűtőbe. Ezek után készülj fel egy 70-80 napos várakozási időre, ami alatt a magoknak folyamatosan a hűtőben kell maradniuk.
 • A hűtő időszakot követően eljött végre a csíráztatás ideje. Csavard a magokat nedves tőzegmohába vagy nedves papírtörlőkbe, helyezd őket vissza a tárolóba és végül vissza a hűtőbe. Heti egy alkalommal ellenőrizd a magokat és szükség szerint nedvesítsd újra a közeget (moha, papír, stb.), amiben csíráztatod őket.
 • Amint a magok főgyökeret eresztenek – ami több mint egy napot is igénybe vehet – ideje őket homokos táptalajba ültetni, gyökérrel lefelé. Eleinte egy kisebb cserép is megteszi, de az almafáknak idővel nagyobb tartókra lesz szükségük, legalább 45-55 cm átmérővel és 50-75 literes űrtartalommal.
 • Helyezd a cserepeket egy meleg helyre, ahol teljes napfény éri őket. Az almafák sok vizet igényelnek, ezért ellenőrizd a talaj nedvességét legalább heti két alkalommal, a forróbb időszakok során pedig ennél is gyakrabban.

A következő oldalon folytatom! 

 

<a class="autolinkeles" title="mar" href="https://www.agraroldal.hu/mar-kifejezes.html">Mar</a>adékból gyönyörű növények

Ananász

A középről kifelé növő, hosszú, hegyes levelű ananászok egzotikus hangulatot varázsolhatnak otthonodba. Habár az ananásznak 2 vagy több évre is szüksége lehet, hogy teljesen kifejlődjön, egy nap akár gyönyörű kék színű virágot is hozhat, ami valójában egy kezdeti fázisban lévő gyümölcstermés.

Hirdetés

 

Tennivalók

 • Az ananász szaporítása a felső leveles „korona” levágásával kezdődik – a levelek alatt nagyjából 2,5 centi gyümölcsrészt is meg kell hagyni a vágáskor. A rothadás elkerülése érdekében távolítsd el a külső puha húsos részt, és hagyd meg a keményebb, rostos középső részt.
 • A „koronadugvány” ezek után néhány napos levegőn történő szárítást igényel.
 • A koronát fogpiszkálók segítségével függeszd fel egy pohár víz fölé (lásd: avokádó)
 • Néhány héttel később gyökerek jelennek meg – ezt követően ültesd át a koronát jó vízelvezetésű homokos termőtalajba.
 • Öntözd meg alaposan és helyezd meleg, napos helyre. Takard le párásító takaróval nagyjából 3 hétre.
 • A koronán található eredeti levelek elszáradhatnak egy idő után, miközben az új hatjások megjelennek. Ez teljesen természetes, azonban ügyelj rá, hogy a barnuló leveleket mindig eltávolítsd.

 

Répa

Cserepes növényekként a répák páfrányszerű lombozatot növesztenek, vadmurokéhoz hasonló fehér virágokkal.

 

Tennivalók

 • Fogj egy friss répát és vágd el nagyjából 2,5-7,5 centivel a teteje alatt, majd ültesd el a sárga részét komposzt-táptalaj mixben. A zöld szárat hagyd szabadon.
 • Ha bokorszerűbb növényre vágysz, ültess egyszerre 3 vagy több répát.
 • Ugyan ez a módszer alkalmazható céklákkal, pasztinákkal és tarlórépákkal is.

 

Maradékból gyönyörű növények

Avokádó

Az általában 12-24 méteresre növő avokádófákat akár egyetlen méteresre, vagy még alacsonyabbra is össze lehet zsugorítani attól függően, hogy milyen méretű növénytartóban neveli az ember. Váltakozó ellipszis alakú leveli egzotikus megjelenést kölcsönöznek az avokádófáknak, amelyek egyszerűen nevelhetők csonthéjas magjaikból.

 

Tennivalók

 • Vágj félbe egy érett avokádót és távolítsd el a magját. Alaposan mosd el, majd távolíts el róla minden maradék gyümölcsdarabkát.
 • Fogpiszkálók segítségével szúrd át a mag héját és ezek segítségével függeszd fel azt egy pohár víz fölé. A mag széles vége nézzen lefelé és legalább 2 és fél centijét takarja a víz. Helyezd a poharat egy meleg helyre, ahol éri közvetlen napfény. Töltsd újra az elhasznált vizet a pohárban minden nap, és ha már zavarosnak tűnik, akkor cseréld teljesen friss vízre.
 • A magnak akár 2-8 hétre is szüksége lehet, hogy megrepedjen, gyökeret eresszen és hogy egy szár jelenjen meg a tetején. Amikor a hajtás már nagyjából 15 centisre nőtt vágd vissza 7,5 centisre, hogy újabb hajtások növesztésére ösztönözd növényedet.
 • Amint a hajtás másodjára is eléri a 15 centit, ültesd át a magot humuszban gazdag talajba egy 25 centis átmérőjű növénytartóba, de ügyelj rá, hogy a mag felső része a talaj felett maradjon. Helyezd a növénytartót egy napos helyre.

 

Citrusfélék

A narancsok, citromok, limeok, grapefruitok, mandarinok és kumkvatok mind kiválóan alkalmasak beltéri nevelésre. A sötét, fényes levélzetű citrusfélék tavasszal édes illatú virágokat hozhatnak.

Hirdetés

 

Tennivalók

 • Áztasd a magokat meleg vízbe 24 órán keresztül majd ültesd őket homokos termőtalajba kicsivel több mint 1 centi mélyre, hegyes végükkel felfelé. Öntözd meg őket alaposan és helyezd őket meleg, sötét helyre.
 • A csíráztatás felgyorsítása érdekében húzz műanyag zacskót a magok fölé, ezzel párásabb körülményeket kialakítva.
 • Az első csírák 2-6 héten belül kell, hogy megjelenjenek. Távolítsd el róluk a párásító zacskót majd helyezd őket olyan helyre, ahol napi 5-6 óra napfény éri őket.
 • Dísznövényekként a citrusféléket érdemes rendszeresen metszeni, hogy kisebb termetük megőrzése érdekében.

 

Maradékból gyönyörű növények

Gránátalma

A törpe gránátalma növények kifejezetten látványosak, amit fás ágaiknak, karcsú leveleiknek és nyaranta megjelenő véres narancs színű virágaiknak köszönhetnek.

 

Tennivalók

 • Gyűjtsd össze egy érett gránátalma magjait, öblítsd le róluk a maradék gyümölcsdarabokat és hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.
 • Ültesd a magokat virágföldbe, öntözd meg őket alaposan és helyezd őket meleg, napos helyre. A csírázás nagyjából 6 hetet vesz igénybe.

 

 

 

Répa

Cserepes növényekként a répák páfrányszerű lombozatot növesztenek, vadmurokéhoz hasonló fehér virágokkal.

 

Tennivalók

 • Fogj egy friss répát és vágd el nagyjából 2,5-7,5 centivel a teteje alatt, majd ültesd el a sárga részét komposzt-táptalaj mixben. A zöld szárat hagyd szabadon.
 • Ha bokorszerűbb növényre vágysz, ültess egyszerre 3 vagy több répát.
 • Ugyan ez a módszer alkalmazható céklákkal, pasztinákkal és tarlórépákkal is.

 

Pitaja

A kaktuszok családjába tartozó pitaja hosszú, háromszögletű húsos szárakat növeszt. Virágzásakor méretes fehér vagy rózsaszín virágokat hoz.

 

Tennivalók

 • A pitaját a gyümölcs közepében található aprócska fekete magok segítségével lehet szaporítani. Gyűjtsd össze ezeket és mosd le őket alaposan, hogy eltávolítsd róluk a gyümölcsrostokat.
 • Ültsd a magokat steril virágföldbe, de csak vékonyan fedd be őket a talajjal. Finoman permetezd meg őket vízzel egy pumpás flakonból, és húzz rájuk párásító takarót a csírázási folyamat felgyorsítása érdekében. Helyezd a növénytartót meleg, világos helyre, de tartsd távol a közvetlen napfénytől.
 • A hajtások 2-4 héten belül jelennek meg. Távolítsd el a párásítót és helyezd a növénytartót egy meleg, mindig napos helyre.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-04

Így metszd a mikulásvirágot, hogy jövőre még szebb legyen!

A mikulásvirág metszése, minden, amit tudni kell a mikulásvirág metszéséről, szakértőnk tapasztalatai, tanácsai a mikulásvirág metszéséről. A mikulásvirág metszése.

2020-02-14

Szerezz ingyen növényeket a kertedbe – 14 szuper tipp mindenkinek!

Szerezz te is teljesen ingyen növényeket, cikkünkben 14 remek tippet mutatunk, amik segítenek abban, hogy teljesen ingyen juthass növényekhez!

2020-02-13

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

A műanyag flakonos módszernek számtalan előnye van, érdemes nektek is megismerkednetek vele. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy műanyag flakonban neveljünk palántákat.

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2020-02-24

Vetési naptár – Mit, mikor, hogyan, hova? - Letölthető vetési naptár mindenkinek!

Vetési naptárunk nagyon sokat fog segíteni mindenkinek abban, hogy házikertje ki legyen használva tökéletesen. Vetési naptár, amit letölthetsz, kinyomtathatsz, ismerd meg vetési naptárunkat!

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

versenylovak takarmányozása

A versenyre előkészített lovak nem vihetnek "holt tömeget", mert saját teljesítményük... Tovább

idiometrikus növekedés

az adott fajra jellemző, jól meghatározható növekedés mértéke, idioszinkrázia ->allergia Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 4.7

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés