notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint Magyarországon is megjelent a gyümölcstermő növények új kártevője, a foltosszárnyú muslica.

Hirdetés

Új kártevő tűnt fel Magyarországon

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint Magyarországon is megjelent a gyümölcstermő növények új kártevője, a foltosszárnyú muslica. A NÉBIH közleményében azt írja, hogy 2012 őszén, az M7-es autópálya mentén kihelyezett egyik csapdában a Magyar Tudományos Akadémia kutatói megtalálták az Európában rohamosan terjedő foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) néhány példányát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint Magyarországon is megjelent a gyümölcstermő növények új kártevője, a foltosszárnyú muslica.

Az Ázsiában honos Drosophila suzukii az USA érintésével jutott el Európába, és azóta megállíthatatlanul terjed. Már azonosították Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szlovéniában, Németországban, Svájcban, Belgiumban, Ausztriában, Portugáliában és az Egyesült Királyságban is.

 

Az érett gyümölcsöt szereti a foltosszárnyú muslica

 

A Drosophila suzukii azon kevés muslicafaj közé tartozik, amelyek elsősorban nem a már károsított vagy rothadó gyümölcsöt, hanem az egészséges, érésben lévő termést támadják meg. A rovar gazdanövényköre meglehetősen tág: beletartoznak a termesztett és vadon élő bogyós gyümölcsűek (szamóca és a málna, valamint szeder, bodza, áfonya, ribiszke, köszméte), csonthéjasok (cseresznye, őszibarack, kajszi, szilva),valamint a szőlő és a kivi is. Előfordulhat a már károsodott almán és körtén is. Európában még nem észlelték meggyen, de Kaliforniában már igen.

Hirdetés


A NÉBIH felhívja a lakosság és a termelők figyelmét, hogy a károsító jelenlétének gyanúja esetén azonnal értesítsék az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot. A károsító pontos jellemzőiről és a védekezési lehetőségekről a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érintettek.
Hirdetés


A piros szemű, sárgásbarna színű, mintegy 3 milliméter nagyságú harmatlégy a rokon muslicafajoktól igen nehezen különböztethető meg. A fertőzött gyümölcsöket tartalmazó szállítmányokkal nagy távolságokra is eljuthat. Maga a rovar passzívan a széllel is repülhet, de jó repülési képességei miatt aktívan is terjedhet.

Forrás: EU-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487 910
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
487 910
Közösség

szövetek

Közös eredetű, azonos felépítésű és működés - sejtek csoportja. A növényi sz. lehetnek:... Tovább

meddőség (sterilitás, terméketlenség)

a szaporodási képesség hiánya, a meddő nőstény állatok képtelenek ivadékot világra hozni,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.8

Környezetvédelem