A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni

veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál

hirdetes

A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni. Különösen a ->pillangósok renden való szárításánál nagymértékű, ált. 40-60%-os tápanyagveszteség is kimutatható. A veszteségek betakarítási, technológiai és biol. okokra vezethetők vissza. Mivel a növény fejl.-vel a takarmány tápértéke és minősége is változik, rendkívül fontos a kaszálás időpontjának a meghatározása. Célszerű a kaszálást a növény bimbózásának idején végezni, mert ebben az időszakban a legkedvezőbb a tápanyag-, a fehérje- és az ásványi anyag-tartalma. Később kaszáláskor növekszik a nyersrosttartalom, romlik a nyersfehérjék emészthetősége és a takarmány íze. Korábbi levágásnál viszont csökken a betakarított növény tömege. A veszteségnél figyelmet érdemel még a kaszálásra kerülő növény eső- v. harmatmentessége és a tarlómagasság. A betakarítási és a technológiai veszteség zöme a pillangósoknál a levélpergésből adódhat, mivel fehérjetartalékának 75%-a, a karotinnak (->karotionidok) 80%-a a levelekben található. Különösen a renden való szárításnál a tápanyagveszteség a levélpergés következtében elérheti a 15-25%-ot is. A renden való szárítás további következménye lehet a légzési és a kilúgozási veszteség is. Az előbb a már lekaszált növény még további légzéséhez felhasznált saját tápanyag-fogyasztásából adódik (a veszteség 5-15%). Az utóbbinál csapadékos, hűvös időben a megázott széna tápanyagainak jelentős részét (80%-át is) elveszítheti, és felléphetnek romlási, rothadási folyamatok, gombák elszaporodása. A legnagyobb értékcsökkenés azonban a renden lévő pillangósokat a karotinveszteségben éri. A hőre, fényre és oxigénre érzékeny karotin a renden csaknem teljesen felbomlik, és olykor csak 5-10 mg/kg marad meg. Nedvesen kazalba rakott szénánál ->erjedési veszteség is bekövetkezhet. A nedves melegben a ->mikroorganizmusok tevékenysége miatt melegedés, erjedés ill. fermenrálódás jöhet létre, sőt öngyulladás is előf.-hat. A sza.-veszteség ilyenkor elérheti a 15-30%-ot is, és nagymértékben csökken a fehérjék emészthetősége. míg a renden, hagyományosan történő szénakészítésnél átlagosan 40-60% veszteségre lehet számítani, addig a korszerű nagyüzemi módszerekkel a veszteségek jelentősen csökkenthetők, a ->szellőzetéses szárításnál 12-15%-ra, a ->forró levegős szárításnál 3-5%-ra.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

A magyar tyúkokra valóban mindenki nagyon büszke lehet, ugyanis világhíresek. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a magyar tyúkok történetéről! 

A legveszélyeztetettebb magyar kutyafajta – Az erdélyi kopó

A legveszélyeztetettebb magyar kutyafajta – Az erdélyi kopó

Az erdélyi kopó a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő magyar kutyafajta, érdemes nagyon odafigyelnünk rá, mivel nagyon értékes. Most mindent elmondok nektek az erdélyi kopóról! 

Nagy-Magyarország öröksége – Az erdélyi kopasznyakú tyúk

Nagy-Magyarország öröksége – Az erdélyi kopasznyakú tyúk

Mostani cikkemben egy nagyon különleges tyúkfajtát mutatok be nektek, tartsatok velem és ismerkedjetek meg közelebbről az erdélyi kopasznyakú tyúkkal!

A Kárpátok pónija – A hucul bemutatása

A Kárpátok pónija – A hucul bemutatása

A kárpátok póniját mutatom most be nektek, ami nem más, mint a hucul. Ismerkedjetek meg kicsit közelebbről ismét egy nagy büszkeségünkkel! 

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

Csoda a kertben - A nőszirom bemutatása

Egy csodálatosan szép növényt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a nőszirom! Tartsatok velem és ismerkedjetek meg ezzel a gyönyörűséggel!

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

Rengeteg a baj vele - A buxus növényvédelme

Sajnos egyre kevésbé ajánljuk ezt a növényt a kertekbe, ez pedig nem véletlen. Mostani cikkemben összegyűjtöttem, milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha buxust ültetünk a kertbe!

A cseresznye szakszerű metszése

A cseresznye szakszerű metszése

Háromféle metszésről fogok most beszélni nektek, de előre leszögezem, hogy nem kell megijedni egyiktől sem, egyszer kell megtanulni, és utána már simán fog menni minden. Nézzük...

Melyik őszibarackfajtát válasszam? - Szakértőnk segít!

Melyik őszibarackfajtát válasszam? - Szakértőnk segít!

Sokan tették már fel a kérdést, hogy melyik őszibarackfajtát érdemes választani. Mostani cikkemben megpróbálom nektek bemutatni a legismertebb őszibarackfajtákat! 

A kajszibarack növényvédelme

A kajszibarack növényvédelme

A kajszibarack növényvédelméről ejtek most pár szót, ugyanis sajnos sok kórokozó és kártevő megtámadhatja, amik ellen védekeznünk kell!

Van egy rossz hírem: télen is aktív a vakond!

Van egy rossz hírem: télen is aktív a vakond!

Sokan úgy gondolják, hogy a vakond télen nem aktív, viszont ez korántsem igaz. Mostani cikkemben elmondom nektek, mire kell figyelnetek! 

Az eukaliptusz fantasztikus gyógyhatásai

Az eukaliptusz fantasztikus gyógyhatásai

Az eukaliptusznak számtalan jótékony hatása van, az emberek többsége viszont szinte egyikről sem tud. Éppen ezért érdemes elolvasnotok cikkünket, most mindent elmondunk...

Emberi fogyasztásra alkalmassá nyilvánították a lisztkukacot!

Emberi fogyasztásra alkalmassá nyilvánították a lisztkukacot!

Már nem kell sokat várni és egész Európában felkerül az éttermek kínálatára a lisztkukac segítségével készült ételek, ugyanis az EU élelmiszerbiztonsági hatósága...