A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni

veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál


A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni. Különösen a ->pillangósok renden való szárításánál nagymértékű, ált. 40-60%-os tápanyagveszteség is kimutatható. A veszteségek betakarítási, technológiai és biol. okokra vezethetők vissza. Mivel a növény fejl.-vel a takarmány tápértéke és minősége is változik, rendkívül fontos a kaszálás időpontjának a meghatározása. Célszerű a kaszálást a növény bimbózásának idején végezni, mert ebben az időszakban a legkedvezőbb a tápanyag-, a fehérje- és az ásványi anyag-tartalma. Később kaszáláskor növekszik a nyersrosttartalom, romlik a nyersfehérjék emészthetősége és a takarmány íze. Korábbi levágásnál viszont csökken a betakarított növény tömege. A veszteségnél figyelmet érdemel még a kaszálásra kerülő növény eső- v. harmatmentessége és a tarlómagasság. A betakarítási és a technológiai veszteség zöme a pillangósoknál a levélpergésből adódhat, mivel fehérjetartalékának 75%-a, a karotinnak (->karotionidok) 80%-a a levelekben található. Különösen a renden való szárításnál a tápanyagveszteség a levélpergés következtében elérheti a 15-25%-ot is. A renden való szárítás további következménye lehet a légzési és a kilúgozási veszteség is. Az előbb a már lekaszált növény még további légzéséhez felhasznált saját tápanyag-fogyasztásából adódik (a veszteség 5-15%). Az utóbbinál csapadékos, hűvös időben a megázott széna tápanyagainak jelentős részét (80%-át is) elveszítheti, és felléphetnek romlási, rothadási folyamatok, gombák elszaporodása. A legnagyobb értékcsökkenés azonban a renden lévő pillangósokat a karotinveszteségben éri. A hőre, fényre és oxigénre érzékeny karotin a renden csaknem teljesen felbomlik, és olykor csak 5-10 mg/kg marad meg. Nedvesen kazalba rakott szénánál ->erjedési veszteség is bekövetkezhet. A nedves melegben a ->mikroorganizmusok tevékenysége miatt melegedés, erjedés ill. fermenrálódás jöhet létre, sőt öngyulladás is előf.-hat. A sza.-veszteség ilyenkor elérheti a 15-30%-ot is, és nagymértékben csökken a fehérjék emészthetősége. míg a renden, hagyományosan történő szénakészítésnél átlagosan 40-60% veszteségre lehet számítani, addig a korszerű nagyüzemi módszerekkel a veszteségek jelentősen csökkenthetők, a ->szellőzetéses szárításnál 12-15%-ra, a ->forró levegős szárításnál 3-5%-ra.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
állatbarát tippek pele ellen

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit gyakran beárnyékolhatják a nemkívánatos látogatók, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak a...

Kondenzvíz használata locsoláshoz

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére, ám lehet, hogy érdemes átgondolni ezt a módszert. A kertészkedés során az öntözés...

Hol lehet horgászni a Balatonnál?

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton, Magyarország legnagyobb tava, híres a gyönyörű tájairól, kiváló borairól és persze a horgászati lehetőségeiről. A tó számos halfaj otthona, így a horgászok...

Permetezés tejjel és jóddal

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

A permetezés egy kertészek és kertkedvelők számára ismert tevékenység, hiszen a bőséges terméshez szükség van a kertevők vagy a betegségek elleni védekezésre. A...

Uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok aggodalomra adhatnak okot minden kertész számára. Az egyik leggyakoribb probléma az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága, amely komoly...

Cukkini sárgulásának okai

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini (Cucurbita pepo) népszerű és sokoldalú zöldség, amelyet könnyű termeszteni, de néha problémák adódhatnak a növények egészségével kapcsolatban. Az egyik...

Paradicsom locsolása meleg időben

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A nyári kánikula idején a kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a megfelelő öntözési stratégia kialakítása, így van ez a paradicsom locsolása esetén is. Ez a növény...

Klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az országban az átlaghőmérséklet emelkedése mellett gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események,...

csípős paprika fajták

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

Az egyre melegedő éghajlati viszonyok következtében a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, míg a tél enyhébbé válik. Ez a jelenség jelentős hatással van a...

Te hallottál már a világ 10 legritkább állatáról?

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Nem meglepő, hogy globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Rengeteg különféle, összetett fenyegetés sújtja a növény- és állatvilágot, és számos faj minden...

Védekezz a földibolhák ellen fahamuval

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró, fekete, ugráló bogarak és szanaszét lyuggatott levelek? A kertészkedés nem mindig zökkenőmentes, különösen, ha földibolhákkal kell megküzdenünk. Ezek az apró, de...

Mutatom miért érdemes a másodvetésben gondolkozni

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A kert gondozása nem ér véget az első termények betakarításával! Amikor az első körös zöldségek lekerülnek a földről, a kertkapukat nem érdemes bezárni. Az üres...