A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni

Kiszállító és termelő kereső

veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál

hirdetes

A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni. Különösen a ->pillangósok renden való szárításánál nagymértékű, ált. 40-60%-os tápanyagveszteség is kimutatható. A veszteségek betakarítási, technológiai és biol. okokra vezethetők vissza. Mivel a növény fejl.-vel a takarmány tápértéke és minősége is változik, rendkívül fontos a kaszálás időpontjának a meghatározása. Célszerű a kaszálást a növény bimbózásának idején végezni, mert ebben az időszakban a legkedvezőbb a tápanyag-, a fehérje- és az ásványi anyag-tartalma. Később kaszáláskor növekszik a nyersrosttartalom, romlik a nyersfehérjék emészthetősége és a takarmány íze. Korábbi levágásnál viszont csökken a betakarított növény tömege. A veszteségnél figyelmet érdemel még a kaszálásra kerülő növény eső- v. harmatmentessége és a tarlómagasság. A betakarítási és a technológiai veszteség zöme a pillangósoknál a levélpergésből adódhat, mivel fehérjetartalékának 75%-a, a karotinnak (->karotionidok) 80%-a a levelekben található. Különösen a renden való szárításnál a tápanyagveszteség a levélpergés következtében elérheti a 15-25%-ot is. A renden való szárítás további következménye lehet a légzési és a kilúgozási veszteség is. Az előbb a már lekaszált növény még további légzéséhez felhasznált saját tápanyag-fogyasztásából adódik (a veszteség 5-15%). Az utóbbinál csapadékos, hűvös időben a megázott széna tápanyagainak jelentős részét (80%-át is) elveszítheti, és felléphetnek romlási, rothadási folyamatok, gombák elszaporodása. A legnagyobb értékcsökkenés azonban a renden lévő pillangósokat a karotinveszteségben éri. A hőre, fényre és oxigénre érzékeny karotin a renden csaknem teljesen felbomlik, és olykor csak 5-10 mg/kg marad meg. Nedvesen kazalba rakott szénánál ->erjedési veszteség is bekövetkezhet. A nedves melegben a ->mikroorganizmusok tevékenysége miatt melegedés, erjedés ill. fermenrálódás jöhet létre, sőt öngyulladás is előf.-hat. A sza.-veszteség ilyenkor elérheti a 15-30%-ot is, és nagymértékben csökken a fehérjék emészthetősége. míg a renden, hagyományosan történő szénakészítésnél átlagosan 40-60% veszteségre lehet számítani, addig a korszerű nagyüzemi módszerekkel a veszteségek jelentősen csökkenthetők, a ->szellőzetéses szárításnál 12-15%-ra, a ->forró levegős szárításnál 3-5%-ra.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Minden a talajcseréről

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Kertünk egyik legfontosabb eleme a talaj. Növényeink, a fák, a cserjék és a gyep is onnan szerzi a számára elengedhetetlen és létfontosságú tápanyagokat és mikroelemeket. Ha...

Hasznos információk a komposztálásról

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk...

Védekezés a tripszek ellen

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek, más néven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) a rovarok osztályának egyik rendjét alkotják. Ha apró, vékony élősködőket, találsz növényeiden, vagy azok levelei és...

Neked is több almát kellene fogyasztanod

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Minden a kaktuszok teleltetéséről

Kaktuszok teleltetése

Hiszed vagy sem, még az olyan helyeken is lehetséges kaktuszt termeszteni, amelyekre hűvösebb telek jellemzőek – persze csak ha nem a saguaro óriáskaktuszokért fáj a szíved...

Mindent elmondok a begónia teleltetéséről

A begónia sikeres teleltetése – Szakértői tippek, trükkök!

Mivel minden évben könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a begóniához, sokan meg sem próbálják átteleltetni ezt a növényt. Pedig nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy a...

Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

Fűszernövények termesztése télen

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Kevesen tudják, de léteznek olyan fűszernövények, amik a fagyos időszakokban is sikeresen termeszthetők. Mostani cikkemben hat ilyen fantasztikus fűszernövényt mutatok be nektek,...

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi...