veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál
A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni. Különösen a ->pillangósok renden való szárításánál nagymértékű, ált. 40-60%-os tápanyagveszteség is kimutatható. A veszteségek betakarítási, technológiai és biol. okokra vezethetők vissza. Mivel a növény fejl.-vel a takarmány tápértéke és minősége is változik, rendkívül fontos a kaszálás időpontjának a meghatározása. Célszerű a kaszálást a növény bimbózásának idején végezni, mert ebben az időszakban a legkedvezőbb a tápanyag-, a fehérje- és az ásványi anyag-tartalma. Később kaszáláskor növekszik a nyersrosttartalom, romlik a nyersfehérjék emészthetősége és a takarmány íze. Korábbi levágásnál viszont csökken a betakarított növény tömege. A veszteségnél figyelmet érdemel még a kaszálásra kerülő növény eső- v. harmatmentessége és a tarlómagasság. A betakarítási és a technológiai veszteség zöme a pillangósoknál a levélpergésből adódhat, mivel fehérjetartalékának 75%-a, a karotinnak (->karotionidok) 80%-a a levelekben található. Különösen a renden való szárításnál a tápanyagveszteség a levélpergés következtében elérheti a 15-25%-ot is. A renden való szárítás további következménye lehet a légzési és a kilúgozási veszteség is. Az előbb a már lekaszált növény még további légzéséhez felhasznált saját tápanyag-fogyasztásából adódik (a veszteség 5-15%). Az utóbbinál csapadékos, hűvös időben a megázott széna tápanyagainak jelentős részét (80%-át is) elveszítheti, és felléphetnek romlási, rothadási folyamatok, gombák elszaporodása. A legnagyobb értékcsökkenés azonban a renden lévő pillangósokat a karotinveszteségben éri. A hőre, fényre és oxigénre érzékeny karotin a renden csaknem teljesen felbomlik, és olykor csak 5-10 mg/kg marad meg. Nedvesen kazalba rakott szénánál ->erjedési veszteség is bekövetkezhet. A nedves melegben a ->mikroorganizmusok tevékenysége miatt melegedés, erjedés ill. fermenrálódás jöhet létre, sőt öngyulladás is előf.-hat. A sza.-veszteség ilyenkor elérheti a 15-30%-ot is, és nagymértékben csökken a fehérjék emészthetősége. míg a renden, hagyományosan történő szénakészítésnél átlagosan 40-60% veszteségre lehet számítani, addig a korszerű nagyüzemi módszerekkel a veszteségek jelentősen csökkenthetők, a ->szellőzetéses szárításnál 12-15%-ra, a ->forró levegős szárításnál 3-5%-ra.
Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során
Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?
Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül
A tavasz az újrakezdés ideje, amikor a kert is életre kel. Ha most kezdesz bele a kertészkedésbe, izgatottan nézel szembe a rengeteg lehetőséggel és kihívással. Hogy könnyebben...
Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!
A hagyma termesztése az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy folyamatosan ellássuk magunkat friss zöldségekkel a veteményeskertből. Sokan nem tudják, de a hagyma egy kétéves...
Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!
Az uborka az egyik kedvenc nyári növényem, amit évről évre szívesen termesztek a veteményeskertemben. Ez a zöldség nemcsak ízletes, hanem rendkívül változatos is. Számos...
Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!
A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, így ideálisak lehetnek kezdő kertészeknek is. Íme néhány...
Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett
A paradicsomtermesztés izgalmakkal teli folyamat, amely már a palántaneveléssel kezdődik. Ha áprilisban vagy és észreveszed, hogy a még bent, meleg helyen nevelt paradicsom...
Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket
A fűszernövények nemcsak ízletes kiegészítői a konyhának, hanem kiváló társak a kertben is. Ezek a növények segíthetnek a kártevők távoltartásában, miközben elősegítik...
Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!
A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van, és még ültetése, valamint gondozása is nagyon...
Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!
Egyre népszerűbb a cukkini, ez a finom zöldség nagyon sokféleképpen felhasználható, mennyi az íze, miközben kalóriatartalma nagyon alacsony. Remek alapanyag a nyári nagy...
Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért
A kertészkedés az egyik legötvözőbb tevékenység, amely nem csupán a növények gondozásáról, hanem tudományos alapokon nyugvó döntések meghozataláról is szól. Egyik ilyen...
5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról
A tavirózsák, ezek a vízen lebegő csodálatos virágok, olyanok, mintha egy másik világból származnának. Szépségük több száz év óta ihleti a művészeket, a kertészeket és...
Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!
A tavasz beköszöntével sokan elkezdik tervezni a kertjüket, és virágokat ültetnek. Azonban a tavaszi virágzás után nem kell lemondanunk a színpompáról: a nyáron virágzó...