Írtsd ki a lóherét könnyedén a pázsitodról!

hirdetes

Szabadulj meg a lóherétől a pázsitodon könnyedén!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fehér lóhere a gyepfű ádáz versenytársa. Ez a szívós évelő növény átöleli a talajt, hatékonyan elkerülve a fűnyírót. A nitrogént a légkörből begyűjtve és hasznosítható növénybarát formává alakítva a fehér lóhere jól növekszik, sőt fejlődik olyan rossz talajban is, ahol a hagyományos gyep nitrogénhiány miatt nem tud tapadást elérni. A fehér lóhere jelentős hidegtűréssel is rendelkezik; a súlyos tél ritkán hátráltatja. Csökkentsd terjedését öt alapvető tippünkkel, amelyek segítségével megszabadulhatsz a lóhere pázsittól! 

Lóhere eltávolítása

1. Kezdd az egészséges pázsittal

Íme egy titok, amit a lóhere nem akar, hogy tudj: nem tud versenyezni egy virágzó gyepszettel. Az egészséges pázsit időben legyőzi a gyomok minden fajtáját, beleértve a fehér lóherét is. Ha jó talajban termesztik és bőséges nedvességgel dúsítják, a pázsitfű erőteljesebben terjed, mint a fehér lóhere. A gyepfű lényegében kiküszöböli a fehér lóherét azáltal, hogy lóhere kolóniává nő, új töveket rak, és csökkenti a lóhere napfény megkötő képességét. A lóhere hamarosan eltűnik, mert napfény nélkül nem tudja fenntartani magát.

Az egészséges gyep a jó talajjal kezdődik. A tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű föld a buja gyep alapja. Egy másik összetevő a megfelelő nedvességtartalom. A gyepfű akkor virágzik, ha hetente körülbelül 2-3 centi vizet kap csapadékból vagy öntözésből.
Végül a fűnyírási magasság hatással van a gyep egészségére. A pázsitfű körülbelül 7 centi magasan érzi jól magát. A pázsit magasabb vagy rövidebb vágási magasságban való tartása elősegíti a vékony lefedettséget, ami potenciálisan teret nyit a gyommagok gyökerezésére. 

2. Erősítsd meg gyepedet nitrogénnel

A gyep trágyázása hatékony módja annak, hogy korlátozd a lóhere növekedését, és sok esetben teljesen megszüntesd azt. Általában a fehér lóhere fertőzött pázsit alacsony nitrogéntartalmú talajban nő. A fehérhere képes nitrogént gyűjteni a légkör számára, hogy kielégítse növekvő igényeit, de a gyepfű nem képes erre. Adj nitrogénműtrágyát, és a gyepnek adj előnyt. 

A gyors eredmény érdekében alkalmazz szintetikus nitrogén műtrágyát, amelyet pázsitokhoz fejlesztettek ki. A növények számára gyorsan elérhető és könnyen kijuttatható szintetikus nitrogén-műtrágyapellet nem megfelelően alkalmazva káros lehet a környezetre. Túl sok műtrágya kijuttatása vagy vízi utak közelében szórása olyan lefolyáshoz vezethet, amely elpusztítja az őshonos élőhelyeket. A műtrágya alkalmazásakor gondosan kövesd a csomagoláson található utasításokat. Szintetikus gyepműtrágya akkor alkalmazható, amikor a gyep tavasszal és kora ősszel újra növekedni kezd. 

hirdetes

A talaj egészségének és a rendelkezésre álló nitrogénnek a javításának természetes módja, ha kora tavasszal, majd ősszel vékony réteg komposztot terítenek a gyepre. A jól lebontott komposzt a nitrogén mellett számos tápanyaggal gazdagítja a talajt, és elősegíti a talajban élő mikrobák virágzó közösségét. Ne számíts arra, hogy a komposzt típusú gyepműtrágya gyors gyepnövekedést ösztönöz. A természetes műtrágyák lassabban fejtik ki hatásukat, mint a szintetikus műtrágyák, de az általuk nyújtott hosszú távú talajjavítás értékes.  

3. Ha gyomirtót használsz, várd meg az őszt 

A széleslevelű gyomirtó szerek a megfelelő időben történő alkalmazás esetén kiküszöbölik a fehér lóherét. Bár lehet, hogy csábít, hogy tavasszal vagy nyáron gyomirtót alkalmazz, amikor a lóhere dús és rohamosan növekszik, várj néhány hónapot a legjobb eredmény eléréséhez. Az egyetemi kutatások szerint az ősz a leghatékonyabb időszak a kifejezetten fehér lóherére kifejlesztett széleslevelű gyomirtó szerek alkalmazására. Maximalizáld a fehér lóhere elleni védekezést gyomirtó szerrel a gyep kezeléséhez, amikor az alkalmazás után legalább 24 órán keresztül nem várható eső. Ne nyírj füvet közvetlenül az alkalmazás előtt vagy után. Pontosan kövesd a termék címkéjén található utasításokat. 

hirdetes

4. Vedd figyelembe a költségeket 

A gyep kezelése a fehér lóhere kiirtására pénzügyi és környezetvédelmi költségekkel jár. A cselekvési terv meghatározásakor mindkettőt vedd figyelembe. A pénzügyi költségek nagymértékben változnak attól függően, hogy a műtrágya- vagy gyomirtószer-kijuttatást saját magad készíted, vagy egy gyepgondozó céget bérelsz fel, hogy gondoskodjon róla. 
A lóhere megszabadulásának környezetvédelmi költségei ugyanilyen jelentősek. A fehér lóhere számos beporzó táplálékforrása. A lóhere elleni védekezés – a szintetikus műtrágya és a széleslevelű gyomirtó – potenciálisan negatív hatással lehet a környezetre a káros lefolyás és a káros gyomirtó szer túlpermetezése révén.

5. Gondold újra a gyepedet

A sűrű, egységes gyepszőnyeg elengedhetetlen eleme a tájnak? Ha a válasz igen, a lóhere elleni védekezés a legjobb út. Nyitott vagy a vegyes fajokat tartalmazó gyep ötletére? A mézpázsit ebbe a kategóriába sorolható. A vegyes fajokból álló pázsit változatos, és nem olyan takaros és rendezett, mint egy kizárólag gyepből álló pázsit, de számos környezeti előnyt biztosítanak, miközben hívogató, buja teret biztosítanak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glükóz (szőlőcukor, C6H1206)

az egyik legelterjedtebb és egyben a legfontosabb monoszacharid; aldohexóz, a zöld növényekben... Tovább

heg

a szövetsérüléseknek nem újraképződéssel való gyógyulásakor a szövethiányok helyét... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés