Írtsd ki a lóherét könnyedén a pázsitodról!

Így szabadulj meg a lóherétől a pázsitodról könnyedén!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fehér lóhere a gyepfű ádáz versenytársa. Ez a szívós évelő növény átöleli a talajt, hatékonyan elkerülve a fűnyírót. A nitrogént a légkörből begyűjtve és hasznosítható növénybarát formává alakítva a fehér lóhere jól növekszik, sőt fejlődik olyan rossz talajban is, ahol a hagyományos gyep nitrogénhiány miatt nem tud tapadást elérni. A fehér lóhere jelentős hidegtűréssel is rendelkezik; a súlyos tél ritkán hátráltatja. Csökkentsd terjedését öt alapvető tippünkkel, amelyek segítségével megszabadulhatsz a lóhere pázsittól! 

Lóhere eltávolítása

1. Kezdd az egészséges pázsittal

Íme egy titok, amit a lóhere nem akar, hogy tudj: nem tud versenyezni egy virágzó gyepszettel. Az egészséges pázsit időben legyőzi a gyomok minden fajtáját, beleértve a fehér lóherét is. Ha jó talajban termesztik és bőséges nedvességgel dúsítják, a pázsitfű erőteljesebben terjed, mint a fehér lóhere. A gyepfű lényegében kiküszöböli a fehér lóherét azáltal, hogy lóhere kolóniává nő, új töveket rak, és csökkenti a lóhere napfény megkötő képességét. A lóhere hamarosan eltűnik, mert napfény nélkül nem tudja fenntartani magát.

Az egészséges gyep a jó talajjal kezdődik. A tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű föld a buja gyep alapja. Egy másik összetevő a megfelelő nedvességtartalom. A gyepfű akkor virágzik, ha hetente körülbelül 2-3 centi vizet kap csapadékból vagy öntözésből.

Végül a fűnyírási magasság hatással van a gyep egészségére. A pázsitfű körülbelül 7 centi magasan érzi jól magát. A pázsit magasabb vagy rövidebb vágási magasságban való tartása elősegíti a vékony lefedettséget, ami potenciálisan teret nyit a gyommagok gyökerezésére. 

Lóhere a füvön

2. Erősítsd meg gyepedet nitrogénnel

A gyep trágyázása hatékony módja annak, hogy korlátozd a lóhere növekedését, és sok esetben teljesen megszüntesd azt. Általában a fehér lóhere fertőzött pázsit alacsony nitrogéntartalmú talajban nő. A fehérhere képes nitrogént gyűjteni a légkör számára, hogy kielégítse növekvő igényeit, de a gyepfű nem képes erre. Adj nitrogénműtrágyát, és a gyepnek adj előnyt. 

A gyors eredmény érdekében alkalmazz szintetikus nitrogén műtrágyát, amelyet pázsitokhoz fejlesztettek ki. A növények számára gyorsan elérhető és könnyen kijuttatható szintetikus nitrogén-műtrágyapellet nem megfelelően alkalmazva káros lehet a környezetre. Túl sok műtrágya kijuttatása vagy vízi utak közelében szórása olyan lefolyáshoz vezethet, amely elpusztítja az őshonos élőhelyeket. A műtrágya alkalmazásakor gondosan kövesd a csomagoláson található utasításokat. Szintetikus gyepműtrágya akkor alkalmazható, amikor a gyep tavasszal és kora ősszel újra növekedni kezd. 

A talaj egészségének és a rendelkezésre álló nitrogénnek a javításának természetes módja, ha kora tavasszal, majd ősszel vékony réteg komposztot terítenek a gyepre. A jól lebontott komposzt a nitrogén mellett számos tápanyaggal gazdagítja a talajt, és elősegíti a talajban élő mikrobák virágzó közösségét. Ne számíts arra, hogy a komposzt típusú gyepműtrágya gyors gyepnövekedést ösztönöz. A természetes műtrágyák lassabban fejtik ki hatásukat, mint a szintetikus műtrágyák, de az általuk nyújtott hosszú távú talajjavítás értékes.  

3. Ha gyomirtót használsz, várd meg az őszt 

A széleslevelű gyomirtó szerek a megfelelő időben történő alkalmazás esetén kiküszöbölik a fehér lóherét. Bár lehet, hogy csábít, hogy tavasszal vagy nyáron gyomirtót alkalmazz, amikor a lóhere dús és rohamosan növekszik, várj néhány hónapot a legjobb eredmény eléréséhez. Az egyetemi kutatások szerint az ősz a leghatékonyabb időszak a kifejezetten fehér lóherére kifejlesztett széleslevelű gyomirtó szerek alkalmazására. Maximalizáld a fehér lóhere elleni védekezést gyomirtó szerrel a gyep kezeléséhez, amikor az alkalmazás után legalább 24 órán keresztül nem várható eső. Ne nyírj füvet közvetlenül az alkalmazás előtt vagy után. Pontosan kövesd a termék címkéjén található utasításokat. 

4. Vedd figyelembe a költségeket 

A gyep kezelése a fehér lóhere kiirtására pénzügyi és környezetvédelmi költségekkel jár. A cselekvési terv meghatározásakor mindkettőt vedd figyelembe. A pénzügyi költségek nagymértékben változnak attól függően, hogy a műtrágya- vagy gyomirtószer-kijuttatást saját magad készíted, vagy egy gyepgondozó céget bérelsz fel, hogy gondoskodjon róla. 

A lóhere megszabadulásának környezetvédelmi költségei ugyanilyen jelentősek. A fehér lóhere számos beporzó táplálékforrása. A lóhere elleni védekezés – a szintetikus műtrágya és a széleslevelű gyomirtó – potenciálisan negatív hatással lehet a környezetre a káros lefolyás és a káros gyomirtó szer túlpermetezése révén.

5. Gondold újra a gyepedet

A sűrű, egységes gyepszőnyeg elengedhetetlen eleme a tájnak? Ha a válasz igen, a lóhere elleni védekezés a legjobb út. Nyitott vagy a vegyes fajokat tartalmazó gyep ötletére? A mézpázsit ebbe a kategóriába sorolható. A vegyes fajokból álló pázsit változatos, és nem olyan takaros és rendezett, mint egy kizárólag gyepből álló pázsit, de számos környezeti előnyt biztosítanak, miközben hívogató, buja teret biztosítanak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivari szag

egyes állatfajok egyedeinek jellegzetes tulajdonsága, amelynek a nemi ösztön felkeltésében van... Tovább

biológiai növényvédelem

a károsítok természetes ellenségeinek védelme, szaporítása és tudatos felhasználása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés