Ezeket a meglepő tényeket biztos nem tudtad a tulipánról!- 8 érdekesség a tulipánról, melyen meg fogsz lepődni!

8 érdekes tény a tulipánokról-ezeken biztosan meg fogsz lepődni!

KC,NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tulipán az egyik legnépszerűbb és legcsodásabb tavaszi virág. Gyönyörűek lehetnek a kertedben, főleg, ha játszol egy kicsit a számos színvariációval. Egy vázába helyezett tulipáncsokor pedig tökéletes tavaszi dekorációja otthonodnak. A tavasz kezdetével ideje, hogy egy kicsit jobban is megismerd ezt a csodás virágot, íme 8 tény, melyet biztosan nem tudtál a tulipánról!

meglepő tények a tulipánról

1.Több mint 150 tulipánfaj létezik

A tulipánok több, mint 150 különféle fajra oszthatók és több, mint 3000 nemesített fajta tartozik ide. Gyakran hoznak létre új fajtákat, azonban ahhoz, hogy ezeket a sarki virágboltban is megtaláljuk legalább 20 év szükséges.

2.A tulipán neve formájához köthető

A tulipán név a perzsa „delband” szóból ered, mely turbánt jelent, tekintettel a virág turbán alakjára.

tulipán érdekességek

3.A tulipánok számos dolgot szimbolizálnak

A tulipánokat rengeteg színben megtalálod, egyes színű tulipánok pedig bizonyos jelentéssel bírnak. Általánosságban elmondható, hogy a tulipánok a szerelmet szimbolizálják, és a tavasz érkezését jelzik. A piros tulipánok az igaz szerelmet jelképezik, a fehér tulipánok azt mondják: „Sajnálom”, a lila tulipánok a hűséget, míg a sárga tulipánok a reményt és a boldogságot szimbolizálják. Egy tulipánfajta James Parkinson-ról, az orvosról, akihez a betegség is köthető kapta a nevét. Az 1980-as évektől pedig a tulipán a parkinson-kór szimbólumává is vált.

tulipánok jelentése

4. A történelem egy pontján a tulipán volt a legdrágább virág

A tulipánok az 1600-as években, amikor rendkívül értékesek voltak, Hollandiában az úgynevezett „tulipánmániát” okozták. Ahogy a tulipánok népszerűsége nőtt, úgy nőtt a hagymák értéke is. A spekulánsok felvásárolták a hagymákat és ezek eladásából, cseréjéből szerettek volna meggazdagodni. A jelenség egyszerre érintette az egész társadalmat. Amikor túl sokan akartak eladni, az árak esni kezdtek és végül pénzügyi válságba torkollott az esemény. 1634 és 1637 között a tulipán hagymájának ára majdnem tízszerese volt annak, amit egy átlagos munkásosztálybeli egy év alatt keresett.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottság

Állatvédõ szervezet Dr. Lorászkó Gábor, dr. Gerencsér Ferenc, dr. Gráf Zoltán.... Tovább

Tatai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tata Ady Endre út 34 2890 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény