Trópusi növények lakásba - 10 trópusi szobanövény

hirdetes

Trópusi növények – 10 egzotikum, amelyek boldogan nőnek télen a lakásodban

ZH

Ezek a legjobb trópusi szobanövények, amelyek otthonodban virágoznak. Nagy fényes lombozatukkal, különleges megjelenésükkel és kiemelkedő varázsukkal ezek a trópusi növények buja, pihentető érzést varázsolnak bármely helyiségbe, feldobják dekorációt és a hangulatot is.

trópusi növények otthon

Télen is virágzó trópusi szobanövények 

Régóta bizonyítottan enyhíti a stresszt és a pulzusszámot, ha zölddel vesszük körül magunkat, és újra kapcsolatba kerülünk a természettel, így nem meglepő, hogy az elmúlt néhány évben rohamosan nőtt a változatos lombozatú, fenséges szobanövények eladása.

A trópusi növények kiválasztása azonban nem pusztán a kinézet alapján történő kiválasztásán múlik. Van egy kertészeti mondás: „Jó növény, megfelelő helyen! És ez természetesen vonatkozik a szobanövényekre és a kertben élőkre is. Legyél realista, amikor egy növény beltéri elhelyezéséről van szó, vedd figyelembe gyakorlati igényeit, valamint esztétikai eszményét, és készülj fel a kompromisszumokra.
Szeretnél beltéri dzsungelt létrehozni, de nem tudod, hol kezdj bele? Nos, engedd meg, hogy a trópusi növényekről szóló, szakértői tippeket tartalmazó, könnyen követhető útmutatónk magabiztos vásárlásra tereljen e-téren.

Trópusi növények a szobában

Szereted a trópusi kerti ötleteket, és szeretnéd tükrözni azt, ami a szabadban van? Könnyen gondozható és nehéz elpusztítani – ezeket a beltéri termesztésű trópusi növények közül a legjobbak.

 

1. MONSTERA különleges változata, a Swiss Cheese
 

A Monstera egy különleges fajtája a „svájci sajtnövény”, ragyogó trópusi szobanövény a buja zöld és jellegzetes leveleivel. A természetes dzsungel élőhelyéről származó Monstera érdekes formájú, és művészi megjelenésének köszönhetően egyre népszerűbb. Ahogy a Monstera érik, levelei széthasadnak és lyukakat hoznak létre, így minden otthonba illő grafikai megjelenést kölcsönöznek.

A gondozásuk egyszerű, ezek a leveles óriások valójában légi gyökerekkel rendelkező kúszók, ezért fel kell őket képezni a mohos oszlopokra, hogy utánozzák azokat a fákat, amelyekhez a vadonban ragaszkodnak. Könnyen szaporíthatók is, és viszonylag rövid időn belül több kisebb, külön cserepes növényt biztosítanak. A magas páratartalmú körülményeket részesíti előnyben erős, közvetett fénnyel, így jól érzi magát a párás fürdőszobában, konyhában vagy nappaliban.
 

Igazán egzotikus látványt nyújtanak ezek a Thai fajták, ha a színekkel is játszanál!

2. A Zanzibar Gem

Sötét, fényes, karcsú leveleivel, határozott hullámos széleivel a ZZ növény vagy ric-rac növény beltéri trópusi, és az egyik legjobb, alacsony karbantartást igénylő szobanövény. Nemcsak önmagában gyakorol igazi hatást, de igazán kiemelkedik a lombos tömegből, textúrát, érdekességet és karaktert adva hozzá.

Nagyon igénytelen növény, árnyékos helyen és közvetett fényben is vidáman fejlődik, és szívesen megköti a gyökerét, csökkentve a rendszeres átültetés szükségességét. Rendkívül szárazságtűrő és nehezen elpusztítható, a magas lombozat lassan 3 láb magasra nő, és a 15-24 °C-os hőmérsékletet részesíti előnyben.

Egy plusz bónusz, hogy ennek a feltűnő növénynek nagyon felegyenesedő szokása van, így tökéletes kisebb otthonokba és lakóterekbe. Adj extra növekedési lökést, ha tavasszal és nyáron havonta egyszer folyékony tápoldattal eteted.

 

3. ORCHIDEA

Soha nem lehet megunni az orchideák egzotikus varázsát. Elegáns és bonyolult anélkül, hogy mutatós lenne, nagyon sokféle típus közül választhat.

Az orchideák szokatlan és feltűnő, kevés karbantartást igénylő szobanövények, amelyek élénk és egzotikus színekben kaphatók. A legnépszerűbb orchideák a molyorchideák (Phalaenopsis), mivel nagyon kevés gondozást igényelnek ahhoz, hogy még mindig lenyűgözőek legyenek. A legtöbb orchideafajtához hasonlóan a virágok nemcsak élénkek, hanem monoszimmetrikusak is, vagyis a virág vagy a felét tükrözik. Egyes fajták bonyolult kialakításúak, amelyek nagyon egyedi megjelenést kölcsönöznek nekik, fantasztikus beszédtémát és ragyogó szobanövény-választékot teremtve.

hirdetes
 

Bár az orchideagondozás elsőre ijesztőnek tűnhet, egy kis know-how-val valójában nem az. A legfontosabb az, hogy tudd, melyik típusod van, hogy megfelelően öntözhesd az orchideákat. Mindig öntözd meg a Moth orchideát reggel, hogy este előtt megszáradjon. A molyorchideák tartásának kulcsa az, hogy ne öntözzük. Tehát hetente vagy kéthetente egyszer télen lehetővé teszi számukra, hogy boldoguljanak.

4. Papagáj növény

A Strelitziát egyszerűen nem lehet legyőzni trópusi megjelenésben. Magas és impozáns, nagy, bordázott lapátlevelekkel, és ha szerencséd van a fényes és szokatlan virágokkal, buja, párás éghajlatot testesít meg. Dél-afrikai őshonos, szereti a meleg, párás klímát, sok erős, de nem közvetlen fénnyel.

1-1,5 méter magasra és 50 cm-1 méter szélesre megnövő trópusi növény, amely valódi megjelenést kölcsönöz, és lenyűgözően néz ki nappalidban vagy konyhádban, de hely kell ahhoz, hogy igazán értékelhessük szépségét. A tavaszi és nyári növekedési időszakban rendszeresen öntözzük és takarmányozzuk, ősszel és télen fokozatosan csökkentjük a víz mennyiségét. Kerüld a talaj telítését, és ne hagyd, hogy a gyökerek álló vízben üljenek, mert ez megfojtja a növényt.

5.    Amarillisz
 

Különböző trópusi növény, ez a virágzó hagyma óriási trombitavirágzásával egzotikus és trópusi hangulatot áraszt otthonodba télen is. A gyakran csak karácsonyra szánt amarillisz nagy örömet okoz, ha beltérben nő és virágzik, egész télen át kora tavaszig.

hirdetes

Ültesd el a hagymát szabadon kifolyó cserepes komposztba úgy, hogy a hagyma felső harmada a felszín felett legyen. Helyezd az edényt erős, közvetett fénybe, és takarékosan öntözd. Amikor a hajtás 5 cm magas, rendszeresen öntözd meg, fordítsd meg a fény felé a növényt, hogy egyenes szárat kapj. Karózzuk meg a szárat bambusznáddal vagy szőtt mogyoróval, hogy támogassuk a legnehezebb virágot is. Hihetetlen illata van!

6.    Philodendron 

Nagy, szív alakú leveleinek tömegével ez a trópusi szépség elengedhetetlen egy beltéri dzsungelben. Válassz az álló és mászó fajták közül, és helyezd őket erős fénybe, de egy kis árnyék sem árt nekik.
 

Ezek a trópusi növények szinte minden páratartalom mellett fejlődnek, de ha magas páratartalmú környezetbe helyezzük őket, az nagyobb leveleket eredményez. Növeld ennek a növénynek a bokrosságát azáltal, hogy az egyes szárak levélcsomója után csípje ki. Ez elősegíti a hajtásokat és több ágat, vagyis több levelet.

A több mint 489 faj közül választhatsz, nem fog hiányt szenvedni. Ha a párás környezetet részesíted előnyben, érdemes időnként bepárásítani a növényt, vagy elhelyezni egy párás fürdőszobában. A 16-24°C közötti hőmérséklet ideális ennek a szépségnek, és ne feledd, hogy akár 4 méter magasra is megnőhet, így szükség szerint meg kell vágni!

7.    POTHOS vagy Ördög Borostyán
 

A Pothos növények gondozása egyszerű, és a beltérben akár 10 láb hosszúságúra nőnek ezek a nagylevelű kúszónövények, és szinte boldogulnak az elhanyagolástól. A különféle színű lombozatok széles választékával – neonzöld, ezüstkék zöld vagy sárga krémfoltos levelekkel – valódi hatást varázsolhat gyakorlatilag a ház bármely szobájába.

Az előnyben részesített szobahőmérséklet 10-24°C, és bár szeretik a párás körülményeket, csak akkor kell öntözni, ha a komposzt felső két hüvelykje száraz. A levelek hajlamosak enyhén kunkorodni, ha szomjasak.

8.    FENNSÉG PÁLMA
 

Akár 10 méter magasra is képes megnőni, így ezt az elegáns pálmát nem tudod legyőzni az azonnali trópusi bájért. Erős, de közvetett fényben virágzik, ez a gyönyörű levélzet feltűnő árnyékokat vet a falakra és a padlóra, és jól működik egyedül vagy egy leveles csoport részeként. Lassan növekszik nagy íves levelekkel, vásárolj nagyot, és ez a pálma minden helyiségben drámai és hatásos lesz.

Általában akkor öntözzük meg ezeket a pálmákat, amikor a talaj felső harmada érintésre száraz. Nyugat-Madagaszkárról származnak, szeretik a párás környezetet, ezért tedd őket egy kavicsos tálcára, és rendszeresen párásítsd be a lombozatot. Ne helyezd őket hőforrás, például radiátor vagy tűzhely mellé, mivel a hő károsíthatja a gyökereket és megperzselheti a lombozatot.

9.    ALOCASIA ZEBRINA


 

Feltűnő, sötétzöld nyíl alakú leveleivel és lenyűgöző fekete-fehér szárával ez a kiemelkedő trópusi növény tagadhatatlanul szemet gyönyörködtető. A délkelet-ázsiai esőerdőkből származnak, tápláló, keményítőtartalmú rizómáik miatt nagyra becsülték, de az 1950-es években házi növényként váltak népszerűvé az otthonokban. 2-5 év alatt eléri az 50-100 cm-es magasságot, így kiváló hatást fejt ki, de nem foglal túl sok helyet.

A párás és meleg körülmények kedvelői, az Alocasia Zebrina különösen jól boldogul a párás konyhákban és fürdőszobákban. Ne hagyd, hogy a szobahőmérséklet fagypontra vagy az alá süllyedjen – mert ez véglegesen károsítja a növényt. Szeretik az erős, de közvetett fényt is, ami a dzsungel lombkoronáját utánozza.

Elbűvölő megjelenése ellenére ez a leveles szépség mérgező a gyermekekre és a háziállatokra, ha lenyelik.

10. KENTIA pálma
 

Egy igazán elegáns pálma, amely meglehetősen igénytelen, ez a kecses szépség minden helyiséget trópusi bájjal tölt meg. Világos, de közvetett vagy foltos árnyékban virágoznak, és boldogok, amíg a hőmérséklet nem süllyed 10 °C alá.

Beltérben elérhetik a 2-3 métert is, de ezek a növények lassan fejlődnek. Tippünk a Kentia Palm számára, hogy menjen nagyra! Csodálatosan néznek ki, ha megalapozzák, és megérik a többletköltséget. Mint a legtöbb szobanövény, ez is virágzik, ha egy kicsit aljasan bánunk vele. Mélyen öntözzük, és hagyjunk neki egy kis teret a növekedéshez, és jutalma lesz egy csodálatos növénymintával.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

triőrözés

A gabona egyik halmaztisztítási művelete.A triőr alak szerint válogatja ki a fajidegen magvakat... Tovább

Bonyhádi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bonyhád Perczel u. 23. Magyarország Telefon: +36-451-555 Tovább

Tovább a lexikonra
virágtermesztés