Bemutatom a Transzfogarasi utat

Ismerd meg te is a világ egyik legszebb útját, ami ráadásul közel van hozzánk!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sokan nem is tudják, hogy csak pár száz kilométert kell megtennünk azért, hogy meglássuk a világ legcsodálatosabb, egyben legveszélyesebb útját. Mindenkinek el kell látogatnia ide, eszméletlenül szép tájak várnak titeket is a világhíres Transzfogarasi úton. Most pedig ismerkedjünk meg vele közelebbről! 


Ide el kell látogatnotok, a Transzfogarasi út

A Transzfogarasi út történelme

Európa, sőt az egész világ egyik legcsodálatosabb útja a Transzfogarasi út, sokan nem jártak még itt, pedig Magyarországtól egyáltalán nincsen messze, pár óra alatt már oda lehet érni. A Transzfogarasi út építése az 1970-ben kezdődött, Nicolae Causescu kezdte építtetni, elsősorban hadászati megfontolásból született meg, ugyanis Románia tartott a szovjet megszállástól, főleg a prágai tavasz után, és a Transzfogarasi út nagyon fontos szállítási útvonal lett volna. Összesen négy év kellett ahhoz, hogy az út elkészüljön.

Az építkezésben leginkább katonák vettek részt, a hivatalos adatok szerint összesen 40 katona vesztette életét az út megépítése során, ez a szám azonban valószínűleg elmarad sajnos a valóságtól. A következő oldalon elmondom, miért érdemes ellátogatnia ide mindenkinek! 

Ide el kell látogatnotok, a Transzfogarasi út

 

Ide el kell látogatnotok, a Transzfogarasi út

 

Hol található a Transzfogarasi út?

A Transzfogarasi út - Romániában a 7C jelzést viseli – a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Argyasudvarhely településeket.  Az út méltán érdemelte ki hatalmas hírnevét, leginkább a motorosok számára vált kihagyhatatlan úti céllá. Azonban mindenki örömét lelheti benne, nem csak a motorosok, számos kerékpáros, autós, túrázó fordul meg az úton.  

Néhány érdekes adat a Transzfogarasi útról

A Transzfogarasi út összesen 90 kilométer hosszú, 2042 méter magasságba vezet fel, majd egy alagúton keresztül halad tovább a gerinc alatt. Egészen hihetetlen de összesen 578 hidat és viaduktot építettek, valamint öt alagutat is. A legnagyobb látványossága a Fogarasi havasok legmagasabban fekvő tengerszeme, a Bilea-tó, illetve a Bilea-vízesés.  Az út egyébként nem látogatható egész évben, ugyanis a lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. Természetesen figyelembe veszik minden évben a viszonyokat, de általában októberben vagy novemberben már lezárják és csak június elején-közepén nyitják meg újra. Ráadásul csak napközben látogatható a 90 kilométeres szakasz, reggel 6 és este 9 óra között. A következő oldalon egy videót is mutatok a mesebeli útról! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2021-01-19

Csillagjázmin - virágzó fal nyáron, zöld felület télen

A csillagjázmin rendkívül strapabíró növény. Nyáron virágzó, télen zöld felületet kölcsönöz a ketedet csúgító üres falnak. Nevelése egyszerű, hidegtűrő.

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában


ágas

az ->állványos szénaszárítás egyik eszköze. Csapadékos vidéken hagyományos módon a... Tovább

fülcsonkítás

egyes kutyafajtákon az állat tetszetőssebbé tételét szolgáló v. más állatfajban a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetgazdálkodás Környezetvédelem