Bemutatom a Transzfogarasi utat

hirdetes

Ismerd meg te is a világ egyik legszebb útját, ami ráadásul közel van hozzánk!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN

Sokan nem is tudják, hogy csak pár száz kilométert kell megtennünk azért, hogy meglássuk a világ legcsodálatosabb, egyben legveszélyesebb útját. Mindenkinek el kell látogatnia ide, eszméletlenül szép tájak várnak titeket is a világhíres Transzfogarasi úton. Most pedig ismerkedjünk meg vele közelebbről! 

Ide el kell látogatnotok, a Transzfogarasi út

A Transzfogarasi út története

Európa, sőt az egész világ egyik legcsodálatosabb útja a Transzfogarasi út, sokan nem jártak még itt, pedig Magyarországtól egyáltalán nincsen messze, pár óra alatt már oda lehet érni. A Transzfogarasi út építése az 1970-ben kezdődött, Nicolae Causescu kezdte építtetni, elsősorban hadászati megfontolásból született meg, ugyanis Románia tartott a szovjet megszállástól, főleg a prágai tavasz után, és a Transzfogarasi út nagyon fontos szállítási útvonal lett volna. Összesen négy év kellett ahhoz, hogy az út elkészüljön.

Az építkezésben leginkább katonák vettek részt, a hivatalos adatok szerint összesen 40 katona vesztette életét az út megépítése során, ez a szám azonban valószínűleg elmarad sajnos a valóságtól. A következő oldalon elmondom, miért érdemes ellátogatnia ide mindenkinek! 

hirdetes

 

Hol található a Transzfogarasi út?

hirdetes

A Transzfogarasi út - Romániában a 7C jelzést viseli – a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Argyasudvarhely településeket.  Az út méltán érdemelte ki hatalmas hírnevét, leginkább a motorosok számára vált kihagyhatatlan úti céllá. Azonban mindenki örömét lelheti benne, nem csak a motorosok, számos kerékpáros, autós, túrázó fordul meg az úton.  

Néhány érdekes adat a Transzfogarasi útról

A Transzfogarasi út összesen 90 kilométer hosszú, 2042 méter magasságba vezet fel, majd egy alagúton keresztül halad tovább a gerinc alatt. Egészen hihetetlen de összesen 578 hidat és viaduktot építettek, valamint öt alagutat is. A legnagyobb látványossága a Fogarasi havasok legmagasabban fekvő tengerszeme, a Bilea-tó, illetve a Bilea-vízesés.  Az út egyébként nem látogatható egész évben, ugyanis a lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. Természetesen figyelembe veszik minden évben a hóviszonyokat, de általában októberben vagy novemberben már lezárják és csak június elején-közepén nyitják meg újra. Ráadásul csak napközben látogatható a 90 kilométeres szakasz, reggel 6 és este 9 óra között. A következő oldalon egy videót is mutatok a mesebeli útról! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-07

Ezekkel az olcsó módszerekkel tudod elűzni a csigákat!

Nem feltétlen kell drága vegyszereket alkalmaznunk a csigák és a kártevők elűzésére, ezekkel az olcsó és természetes praktikákkal elérhetjük a célunkat.

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-02-03

Vár a Balaton tulipánoskertje: Íme a 2022-es Kőröshegyi Tulipánszüret időpontja és programjai

Idén is vár mindenkit Magyarország legnagobb tulipánszürete Kőröshegyen, a Balaton déli partján! Mutatjuk a 2022 Kőröshegyi Tulipánszüret legfontosabb tudnivalóit.

2022-03-03

Tavaszi kertészkedés – dughagyma ültetése

Nem tudod hogyan állj neki a hagyma termesztésének? A hagyma ültetés nem egy bonyolult kertészeti feladat, kezdőként is bevállalhatjuk! Mutatjuk hogyan!

További cikkek ebben a témában


immisszió

egy adott területen különböző szennyeződést okozó anyagoknak a környezetbe (levegőbe,... Tovább

olajretek (leveles olajretek, Raphanus sativus var. oleiferus L.):

igénytelen, egynyári, dudvás szárú, csak virágzás után fásodó növény. Hamvaszöld... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetgazdálkodás Környezetvédelem