Tormatermesztési kisokos

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a torma termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudj meg mindent a tormatermesztésről

A torma társültetése

A torma nagyszerű kártevőriasztó lehet a kertben – sokan előszeretettel ültetik burgonyák közelébe, mert távol tartja a krumplibogarakat, de hasonló hatást fejt ki az olyan növények közelében is, amelyeket gyakran támadnak meg a levéltetvek. Évelő jellege miatt évelő növények mellé, és sokáig megmaradó egynyáriak mellé is kiváló. Fontos, hogy ne ültess tormát olyan helyekre kertedben, ahol az előző szezonban káposztaféléket termesztettél. A káposztaféléket megtámadó betegségek és kártevők áttelelhetnek a talajban, és a következő szezonban hamar elpusztíthatják a fiatal, zsenge tormakezdeményeket.

A torma szüretelése – A torma szüretelése másképpen zajlik attól függően, hogy évelőnek vagy egynyárinak neveled.

Az egynyári torma szüretelése

hirdetes

A torma egy hosszú, hideg termőszezon után a legfinomabb, és a legtöbben éppen ezért szüretelik ősz közepén vagy végén. Ha egynyárinak szánod, akkor ásd fel az egész gyökeret, és győződj meg róla, hogy tényleg minden apró részlet kikerült a talajból, mert még egy apró darabkából is képes visszanőni. Mint említettük – ha egy kis részt szándékosan a talajban hagysz (5-7cm mélyen), és visszatemeted azt, akkor jövőre újra kinő majd.

Az évelő torma szüretelése

hirdetes

Az évelő tormát valójában nem hagyományos értelemben szokás szüretelni. Korábban már szó esett azokról az oldalgyökerekről, amiken keresztül elterjedhetnek a kertben, ha az ember sokáig nem figyel oda rájuk. Nos, ezeket időnként érdemes felásni, hogy szabályozd a torma terjedését kertedben, és – habár nem túl nagyok – akár fel is használhatod őket.

Ehhez áss egy kört tormáid köré, és kezdj el befelé, a gyökér irányába haladni óvatosan, minden irányból. Idővel egyre több ilyen oldalgyökeret és kezdeményt találsz majd, amiket leválaszthatsz a főgyökérről, de azt semmiképpen ne bántsd! Ez után csak temesd be a gödröket a talajjal, és alkalmazz egy réteg talajtakarót.

A torma tárolása

Ha sokáig szeretnéd tárolni leszüretelt tormádat, akkor lehetőleg szüretelj akkor, amikor a talaj száraz. Fontos, hogy a gyökereket szüretelés után ne mosd le! A szüretelt tormagyökereket hűtőben, vagy egy hűvös pincében tárolhatod, akár hónapokig is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


csatornatisztító gép

a nyitott, ált. trapézszelvényű ->belvíz- és öntözőcsatornák tisztítására szolgáló... Tovább

vakuólum

a citoplazmában levő, —>membránnal határolt hólyagszerű üreg, a növényi sejtek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Növénytermesztés Zöldség