Tormatermesztési kisokos

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a torma termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudj meg mindent a tormatermesztésről

Torma dugványozása házon belül

A dugványozás egy gyorsabb és biztosabb módszer, mint a magról nevelés. Ha otthonodra különösen rövid termőidőszakok jellemzők, akkor sem kell aggódnod, hiszen akár a dugványokat is elültetheted házon belül. Mivel hosszas tárolás után kissé szárazak lehetnek, érdemes egy tál vízbe áztatni őket néhány órára az ültetés előtt. A dugványokat érdemes legalább 3,5 literes cserepekbe ültetni, hogy később ne kelljen átültetgetni (csak egyszer kiültetni) a tormát, ahogy egyre nagyobbra nő.

A cserepet töltsd fel laza ültetőközeggel, majd dugd bele a gyökérdugványt 5 centi mélyre, végül pedig takard be egy réteg talajjal. A gyorsabb csírázás érdekében ügyelj rá, hogy a dugvány szélesebb vége felfelé nézzen. A kiültetésig ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon, de ne legyen túl nedves, különben a dugvány kirohadhat. Ha szeretnéd a szüretig növénytartóban nevelni tormáidat, akkor egy legalább 45cm széles és ugyan ilyen mély cserébe ültesd őket. Megjegyeznénk, hogy ennél kisebb cserépben is megmaradnak ugyan, de kisebbre nőnek majd, ami kevesebb termést is jelent.

hirdetes

Torma dugványozása a kertben

A dugványokat közvetlenül a kertben is elültetheted, amint a talaj hőmérséklete 8-24°C közé melegszik. A kerti talajt 30cm mélyen és az ültetés pontjától mérve egy 45cm-s sugárban készítsd elő az ültetéshez. Ha a talaj túl sűrű, vagy agyagos, akkor lazítsd fel némi organikus anyaggal, például alaposan kiérlelt komposzttal. A jó vízelvezetés elengedhetetlen az egészséges terméshez! A dugványokat 5-7cm mélyre ültesd el, vízszintesen elfektetve. Mivel a levelek a dugvány vastagabb végéből nőnek majd ki, ajánlott azokat ugyan abba az irányba fektetni, ha többet is ültetsz egyszerre.

hirdetes

Így biztosíthatod, hogy a levelek egyenlő távolságra, nagyjából 90cm-re egymástól bújjanak ki a talajból. Temesd be a dugványokat talajjal, majd végezz egy mély öntözést, hogy növekedésre ösztönözd őket. Ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon (mindig mélyen öntözz), amíg a levelek el nem érik a 30cm magasságot. Ezen kívül ügyelj a gyomokra is, és távolítsd el őket, amint lehet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


vérzéscsillapítás

Célja elsősorban a ->műtét v. ->sérülés során létrejött ->vérzés megszüntetése... Tovább

Körzeti Földhivatal Tata

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv Altípus: Központi közigazgatási szervek helyi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Növénytermesztés Zöldség