notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tormatermesztési kisokos

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a torma termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudj meg mindent a tormatermesztésről

Torma dugványozása házon belül

A dugványozás egy gyorsabb és biztosabb módszer, mint a magról nevelés. Ha otthonodra különösen rövid termőidőszakok jellemzők, akkor sem kell aggódnod, hiszen akár a dugványokat is elültetheted házon belül. Mivel hosszas tárolás után kissé szárazak lehetnek, érdemes egy tál vízbe áztatni őket néhány órára az ültetés előtt. A dugványokat érdemes legalább 3,5 literes cserepekbe ültetni, hogy később ne kelljen átültetgetni (csak egyszer kiültetni) a tormát, ahogy egyre nagyobbra nő.

A cserepet töltsd fel laza ültetőközeggel, majd dugd bele a gyökérdugványt 5 centi mélyre, végül pedig takard be egy réteg talajjal. A gyorsabb csírázás érdekében ügyelj rá, hogy a dugvány szélesebb vége felfelé nézzen. A kiültetésig ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon, de ne legyen túl nedves, különben a dugvány kirohadhat. Ha szeretnéd a szüretig növénytartóban nevelni tormáidat, akkor egy legalább 45cm széles és ugyan ilyen mély cserébe ültesd őket. Megjegyeznénk, hogy ennél kisebb cserépben is megmaradnak ugyan, de kisebbre nőnek majd, ami kevesebb termést is jelent.

hirdetes

Torma dugványozása a kertben

A dugványokat közvetlenül a kertben is elültetheted, amint a talaj hőmérséklete 8-24°C közé melegszik. A kerti talajt 30cm mélyen és az ültetés pontjától mérve egy 45cm-s sugárban készítsd elő az ültetéshez. Ha a talaj túl sűrű, vagy agyagos, akkor lazítsd fel némi organikus anyaggal, például alaposan kiérlelt komposzttal. A jó vízelvezetés elengedhetetlen az egészséges terméshez! A dugványokat 5-7cm mélyre ültesd el, vízszintesen elfektetve. Mivel a levelek a dugvány vastagabb végéből nőnek majd ki, ajánlott azokat ugyan abba az irányba fektetni, ha többet is ültetsz egyszerre.

hirdetes

Így biztosíthatod, hogy a levelek egyenlő távolságra, nagyjából 90cm-re egymástól bújjanak ki a talajból. Temesd be a dugványokat talajjal, majd végezz egy mély öntözést, hogy növekedésre ösztönözd őket. Ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon (mindig mélyen öntözz), amíg a levelek el nem érik a 30cm magasságot. Ezen kívül ügyelj a gyomokra is, és távolítsd el őket, amint lehet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-05-19

Öntözd ezzel az oldattal a paradicsomod, egész nyáron elkísér majd a csoda!

Egy nagyon szuper trükköt hoztam nektek ismét, amit két évvel ezelőtt próbáltam ki először. Hihetetlen eredményt értem el a segítségével, érdemes nektek is kísérletezni!

2020-05-29

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Akkor sem kell aggódnod, ha nincsen kerted, ugyanis van lehetőség arra, hogy a lakásban is termessz zöldségeket és gyümölcsöket. Most azt mondom el, hogyan!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-03-26

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Érdemes tavasszal is gondolnunk a jövőre, éppen ezért most mindent elmondok nektek a tavaszi befőzésről, nézzük, milyen ételeket készíthetünk el a tavaszi befőzés alkalmával!

2020-04-08

Egyszerű ötletek kerti szerszámaid tárolására

Itt a tavasz és a kerti munkák ideje, felrántod a gumicsizmádat, kiballagsz a melléképülethez, feltéped az ajtót, de legszívesebben vissza is csuknád.

2020-05-16

Zabtermesztési kisokos mindenkinek

Zabtermesztési tanácsok mindenkinek, mi szükséges a zab termesztéséhez, miért termesszünk zabot. Most mindent elmondunk nektek a zabtermesztésről, amit csak tudnotok kell!

2020-05-16

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Curryfa nevelése, curryfa gondozása, hasznos tanácsok a curryfa termesztéséhez. A curryfa nagyon különleges, sokoldalú növény, ott a helye a te kertedben is!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 579 089

haltenyésztés

az a céltudatos állattenyésztői tevékenység, amely magába foglalja a tógazdasági halfajok... Tovább

mécsvirág (Melandrium)

a szegfűfélék (Caryophyl-laceae) családjának nemzetsége. A fehér mécsvirág (M. album... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Növénytermesztés Zöldség