Töretlen siker: Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Szabó – Kocsis János
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az idei, április 27. és 29. között megrendezett XIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra rekord számú, összesen 58 000 látogató érkezett a három nap alatt.
 

Minderről Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója beszélt az V. Manitou Olimpia és a III. Média Kalandnap alkalmából tartott közös sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, a Hód-Mezőgazda Zrt. – ami egyébként 2006-ban 160 millió forintos pozitív eredménnyel zárt a Harvest Kft.-vel együtt - immáron harmadik éve kért fel a három napos rendezvény ideje alatt külföldi díszvendég kiállítót. Románia és Szlovákia után ebben az évben Szerbia képviseltette magát kiállítói delegációjával és a szaktárca államtitkárával.

Mint minden évben, most is eljöttek a korábbi évek díszvendég országainak kiállítói, s más külföldről érkező cégek is kiállítottak Belgiumból, Ausztriából, Franciaországból, Szlovákiából és Lengyelországból. Szlovákia részéről mind kiállítói, mind látogatói oldalon nagy volt az érdeklődés.

 

A jövő évi, április 25-26-27-én megrendezésre kerülő XV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár díszvendég országa Lengyelország lesz.

Az idei év különlegessége a termékdíj pályázatok terén, hogy a Magyar Állattenyésztésért 2007 Nagydíjat a tavalyi díszvendég kiállító Szlovákiából, egy új takarmány-gyártó cég nyerte el, a Belar Rt., Nutrex termékcsaládjával, melyet a bioenergia termelés melléktermékeinek újrahasznosításával állít elő.

 

A tavalyi évhez képest az ipari kiállítók száma 25%-al emelkedett, a gépkiállítók esetében pedig a kisebb cégek is megjelentek - mindenki be szeretne mutatkozni.

Idén először láthattuk a rendezvényen a tejipart, az ágazatból négy cég képviseltette magát. A kiállítók soraiban találhattunk egy, a vágóhidakat képviselő céget, és az élőállat feldolgozók közül is kiállítottak néhányan, emelve ezzel is a kiállítás színvonalát és sokszínűségét, s hozzájárulva ahhoz, hogy elmondhassuk: idén a mezőgazdaság ágazatainak teljes lajstromával állt elő a rendezvény. Minden bizonnyal az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatainak egyidejű megjelenésének hatására, részt vettek még környezetvédelemmel, munka- és tűzvédelemmel, valamint pályázatírással foglalkozó cégek is, melyek segítik a mezőgazdaság fejlődését, működését, illetve a cégek és a termelők hatékony részvételét a jövő pályázati programjaiban.

 

Az elmúlt évhez hasonlóan, a baromfi sátorban idén is különböző genotípusú tyúkok, kacsák, pulykák és libák kerültek bemutatásra.

A tojóhibrid állomány kimagasló értéket képviselt, szép, egységes, egyöntetű állományokat láthatott a közönség. A volieres kiállítás mellett a népszerű és kedvelt bemutató terület, azaz a baromfi udvar idén is hűen tükrözte a tanyasi tartást. A baromfi influenza hisztéria miatt a tavalyi évhez képest nem tapasztaltak a rendezők visszaesést, sem a kiállítók, sem a látogatók körében, sőt. Nagy érdeklődést váltottak ki a kiállított állatok, mivel a román és az ukrán piacok nyitásával sokan látják a baromfi ágazat fellendülését, és megnövekedett az igény a jó minőségű, jó fajta tenyészállományok újbóli betelepítése iránt.

 

Baromfi árverésre 37 csoportot neveztek be, ezek mindegyike kikiáltási ár fölött kelt el. 

A sertés árverés eredményei tükrözték, hogy az ágazati hízóállat árak nagyon alacsonyan állnak, a korábbi évek pezsgő, folyamatos felüllicitálásaihoz képest idén vásároltak ugyan az árverésre érkezők, de az állatok árai alig haladták meg a kikiáltási árakat, s a hangulat sem volt emiatt olyan, mint az előző kiállítások árverésein.

Az állat-kiállítók létszáma az eddigi évekhez képest jelentősen nem tért el, gyönyörű állatokkal képviseltették magukat a tenyésztők, ugyanúgy, mint az ez előtti kiállításokon. Egyedül a húsmarhák férőhelyeit kellett 10 mobil boksszal kibővíteni, mely azért említésre méltó, mert tavaly meg sem telt a kiállító tér.

 

A lókiállítás gazdagsága az idén a vártnál szerényebb volt, kivéve a Furioso North Star és a Nóniusz fajtákat. Az idei év kuriózuma, hogy a kiállítás keretein belül rendezték meg a minden évben szokásos országos lóvásárt is, s az, hogy a két program egy időben került lebonyolításra, mind az Alföldi Állattenyésztési Napoknak, mind a Lóvásárnak hasznára vált, erősítették egymás színvonalát és látogatottságát.

 

A tenyészállat-bírálatok a korábbi évekhez hasonlóan sikeresek és látványosak voltak, mind a látogatók, mind a szakmai szemmel érkezők és résztvevők számára. A bírálatot egy nagyképernyős kivetítőn is végig lehetett kísérni, mint megannyi eseményét a kiállításnak, és idén is úgy sikerült a szakmai megmérettetés konferálása, hogy az nem csak a szakma, hanem a laikus érdeklődők számára is érdekes volt. Mint ahogyan az már a tizennégy alkalom első kiállításától fogva is megszokott volt, a bíráló bírák idén is külföldi, elismert szakemberek voltak.

Mint mindig, most is megtekinthető volt a bemutató fejés, hogy a látogatók megtudják, hogyan is működik ez a fejőházakban. Idén különlegességként, „házi jellegű” disznóvágást láthattunk, mely szintén arra volt hivatott, hogy bemutassa a közönségnek, hogy a hagyományok szerint hogyan dolgozták fel a sertéshúst házilag, régen, és hogyan teszik ezt még ma is néhány helyen.

 

Az állattenyésztés és a növénytermesztés gépi, agro-kemikália-, és vetőmagimportját biztosító kereskedőcégek, az előző évekhez képest nagyobb létszámmal voltak jelen, s a kiállításon megjelent gépforgalmazók igazodtak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), az állattartó telepek korszerűsítéséhez adható támogatásokra benyújtható pályázati lehetőségekhez. Az állattartó telepeken képződő almos és hígtrágya kezelését, tárolását, kijuttatását szolgáló eszközök energia előállítása – főleg hígtrágyára alapozott – témájában úttörő szerepet vállaló koordináló, eszközbiztosító és egyben pályázatíró versenytárscégek is megjelentek kiállítóként, akiknek a szolgáltatásait igénybevevők remélhetőleg nem vesznek el a bürokrácia útvesztőiben.

 

A szakmai látogatók a kiállítók örömére az erő- és munkagépeket bemutató prospektusokon ill. reklámanyagokon túl, igen jelentős létszámban kértek adás-vételt is megalapozó árajánlatokat.

Elmondhatjuk, hogy az idei kiállítás jól sikerült, nagy érdeklődéssel jöttek az emberek, mindazok, akik szakmai szemmel mustráltak és mindazok, akik laikusként érkeztek. Az állattenyésztési beruházási rendeletek megjelenésével termelőink, tenyésztőink és a Hód-Mezőgazda Zrt. is remélhetőleg olyan lehetőségekhez jut, melyeket hosszú távon kamatoztatni tudunk, s ezek eredményeit láthatjuk majd mezőgazdaságunk helyzetének javulásában – tette hozzá Antal Gábor.

 

A vezérigazgató úr szavai után kezdetüket vették az AXIÁL Kft.-vel közösen szervezett szórakoztató programok, melyek közül mindenki megtalálhatta a kedvére valót. A gyermekeket lovaglás és gyermek quadozás, játékos feladatok, programok várták. Ügyességüket ajándékokkal díjazták, illetve játékpénzt gyűjthetnek a feladatok közben, s licitálhattak a végén az ajándéktárgyakra.

 

A felnőttek lovagolhattak, illetve lovaskocsikázhattak, emellett kipróbálhatták a Manitout, a quadozást, s részt vehettek a számukra összeállított versenyben, melyben Manitou kezelés, quadozás, íjászkodás, gólyalábazás és malacterelés szerepelt.

A fődíj idén egy szakmai út volt Ausztriába, a Pucking-i biogáz üzem megtekintésére, kulturális programokkal fűszerezve!

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Concorde (SU 98/22)

Takarmányborsó Cél: száraz borsó Leírás:A mag tojás alakú, sárga. Levélke nélküli... Tovább

biocid

bizonyos élőlénycsoportokat szelektíve károsító anyagok, hatások összefoglaló neve. A... Tovább

Tovább a lexikonra