Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Zsenge tökök termesztése

A zsenge tökök nem jelentenek igazán nagy kihívást – elég csupán biztosítani, hogy egész nap napon legyenek, termékeny talajban, meleg környezetben, kellő vízutánpótlással.

Talaj

A zsenge tökök mindenféle talajban eléldegélnek, ha annak elég jó a vízelvezetése és elegendő szerves komposztot kever bele az ember. Érdemes fellazítani a talajt és eltávolítani belőle a köveket, a gyökereket és persze a szemetet is, mielőtt egy adag növényevő-trágyával dúsítanád azt. A zsenge tökök számára az ideális pH érték 6,0 és 6,7 között mozog, amit érdemes lemérni és a kellő adalékanyagokkal korrigálni, mielőtt elültetnéd a tököket kertedben.

hirdetes

Az ültetés

A zsenge tököket egy púpozott kis talajdobmra, dombonként 3 maggal érdemes elültetni. A dombok nagyjából 1-1 méterre legyenek egymástól, hogy a tököknek elegendő helyük legyen az indák szétengedésére. Ha csak kevés hely áll a rendelkezésedre a kertben, akkor ültess bokros zsenge tököket. A magok közvetlenül a kerti talajba kerüljenek, az utolsó fagy után. Az átültetést azért nem érdemes kockáztatni, mert a zsenge tökök gyökerei nagyon érzékenyek. A magvakat 2,5 cm mélyre ültesd, majd öntözd meg őket alaposan. A zsenge tökök heti legalább 2,5 cm vizet igényelnek.

hirdetes

Tárolás

A zsenge tököt télire is lefagyaszthatod. Ehhez először mosd le alaposan, majd vágd fel ~60 mm-es szeletekre. Ez után mártsd a szeleteket felvert tojásba, forgasd meg őket kenyérmorzsákban, majd helyezd őket egy sütőpapírra. Tedd a sütőpapírt a fagyasztóba, míg a szeletek meg nem fagynak, majd csomagold be őket egy-egy étkezésre elegendő adagokban, végül pedig mehetnek vissza a fagyasztóba, amíg nem lesz rájuk szükség.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


Esztergomi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Esztergom Deák Ferenc utca 4., Pf. 39. 2500... Tovább

gödörásó gép

olyan változó menetemelkedésű, vágóéllel ellátott végtelen csiga, amely munka közben, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés