Bemutatjuk a Tokaji Borvidéket

hirdetes

Tokaji borvidék bemutatása

AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Folytatjuk sorozatunkat! Nagyon nagy sikert arattunk az eddig bemutatott csodákkal, szerintem ezt a cikket is nagyon fogjátok szeretni, most ugyanis a világhíres Tokaji Borvidék kerül bemutatásra. Én nagyon szeretem Tokajt, a borait pedig főleg, remélem, ti is megkedvelitek. 

Tokaji Borvidék bemutatása

Ha lemaradtál volna az előző két részról, ne csüggedj, pótolhatod, kattints a következő két link valamelyikére:

ÉSZAK-MAGYARORSZÁG CSODÁI - LILLAFÜRED ÉS KÖRNYÉKE

HOLLÓKŐ ÉS KÖRNYÉKÉNEK BEMUTATÁSA

Tokaji Borvidék

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj-Hegyalja) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, aZempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listáraTokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője. A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában.

hirdetes

A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, erős savgerinccel bíró minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részek (pl. Kopasz-hegy), az alacsonyabb savtartalom miatt, a lágyabb karakterű boroknak kedvez, ezen dűlők alkalmasabbak illatosabb fajták termesztésére. Az aszúsodást vagyis nemes rothadást előidéző Botrytis cinerea penészgomba nemcsak Tokaj-Hegyaljára jellemző, több más borvidéken megtalálható (Arad-hegyalja, Mór). Azonban a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajta (furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás. A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami viszont (a Botrytis cinerea-val ellentétben) a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének biztosításában fontos szerepet játszik, a tevékenysége révén alakul ki az aszúbor sajátos, friss kenyérre emlékeztető íze, illata, zamata, sötét aranysárga színe és viszonylag magas, 14 térfogatszázalék körüli alkoholtartalom.

hirdetes

A Tokaji Borvidék történelme

Hogy Tokaj környékének (Hegyalja) déli lejtőit kik ültették be szőlővel először, azt ma már biztonsággal megállapítani nem lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy már ahonfoglalás előtt is volt itt szőlőművelés.

A tatárjárás után az országba IV. Béla király hívott be olasz szőlőműveseket, akik Olaszi (Bodrogolaszi), Sárospatak és Liszka (Olaszliszka) községekben telepedtek le. Ők, az olasz vincellérek voltak azok, akik megvetették a hegyvidék világhírének alapjait, magukkal hozva délebbre fekvő hazájuk jeles szőlőfajtáit, s a fejlettebb kultúrájukat. Bizonyított az is, hogy a legjelesebb hegyaljai szőlőfajta, a furmint is latin, illetve olasz eredetű („mea nec Falernae temperant vites, neque Formiani pocula colles” [Horatius]).

A következő oldalon beszélek a világhíres tokaji borokról!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

A gyep átvetése – Útmutató lépésről-lépésre a hiányos fű átvetéséhez

A pázsit tavaszi átvetése az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a téli időjárás okozta problémákból felfrissítsük a gyepünket lépésenként

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-08

Már tavasszal foglalkozni kell a gyeppel: 5 lépés a pázsit tavaszi előkészítéséhez

A tavasz létfontosságú időszak a pázsit számára.Ha szeretnéd, hogy egész évben ragyogó legyen a gyeped, akkor ezt az 5 dolgot kell tenned tavasszal vele!

2023-01-23

Teljes útmutató Madeira egyik legszebb túra útvonalához: A LEVADA DAS 25 FONTES, azaz a PR6 túravonal Madeirán

A Rabacalt körülvevő sűrű dzsungel szívében található Levada das 25 Fontes túraútvonal teljes útmutatója, ha Ti is éppen Madeirára terveztek utazást!

2023-02-22

Ne késs el a napraforgó ültetésével! Ez a tavaszi hónap a legtökéletesebb időpont

Szeretnéd, hogy a nyári napsütésben néhány napraforgó legyen a kerted igazi éke? Akkor még tavasszal cselekedned kell- ez a napraforgó ültetés legjobb ideje!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

PR35Y54 (X 1049 B)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepes. A kalászkapelyva antociános... Tovább

izomszövet

összehúzódásra képes, sejtekből v. rostokból felépülő rugalmas szövet. Harántcsíkolt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés