Bemutatjuk a Tokaji Borvidéket

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Tokaji borvidék bemutatása

Folytatjuk sorozatunkat! Nagyon nagy sikert arattunk az eddig bemutatott csodákkal, szerintem ezt a cikket is nagyon fogjátok szeretni, most ugyanis a világhíres Tokaji Borvidék kerül bemutatásra. Én nagyon szeretem Tokajt, a borait pedig főleg, remélem, ti is megkedvelitek. 

Tokaji Borvidék bemutatása

Ha lemaradtál volna az előző két részról, ne csüggedj, pótolhatod, kattints a következő két link valamelyikére:

ÉSZAK-MAGYARORSZÁG CSODÁI - LILLAFÜRED ÉS KÖRNYÉKE

HOLLÓKŐ ÉS KÖRNYÉKÉNEK BEMUTATÁSA

Tokaji Borvidék

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj-Hegyalja) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, aZempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listáraTokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője. A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában.

hirdetes

A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, erős savgerinccel bíró minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részek (pl. Kopasz-hegy), az alacsonyabb savtartalom miatt, a lágyabb karakterű boroknak kedvez, ezen dűlők alkalmasabbak illatosabb fajták termesztésére. Az aszúsodást vagyis nemes rothadást előidéző Botrytis cinerea penészgomba nemcsak Tokaj-Hegyaljára jellemző, több más borvidéken megtalálható (Arad-hegyalja, Mór). Azonban a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajta (furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás. A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami viszont (a Botrytis cinerea-val ellentétben) a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének biztosításában fontos szerepet játszik, a tevékenysége révén alakul ki az aszúbor sajátos, friss kenyérre emlékeztető íze, illata, zamata, sötét aranysárga színe és viszonylag magas, 14 térfogatszázalék körüli alkoholtartalom.

hirdetes

A Tokaji Borvidék történelme

Hogy Tokaj környékének (Hegyalja) déli lejtőit kik ültették be szőlővel először, azt ma már biztonsággal megállapítani nem lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy már ahonfoglalás előtt is volt itt szőlőművelés.

A tatárjárás után az országba IV. Béla király hívott be olasz szőlőműveseket, akik Olaszi (Bodrogolaszi), Sárospatak és Liszka (Olaszliszka) községekben telepedtek le. Ők, az olasz vincellérek voltak azok, akik megvetették a hegyvidék világhírének alapjait, magukkal hozva délebbre fekvő hazájuk jeles szőlőfajtáit, s a fejlettebb kultúrájukat. Bizonyított az is, hogy a legjelesebb hegyaljai szőlőfajta, a furmint is latin, illetve olasz eredetű („mea nec Falernae temperant vites, neque Formiani pocula colles” [Horatius]).

A következő oldalon beszélek a világhíres tokaji borokról!

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-08-11

A világ legszuperebb gyomnövénye – A kövér porcsin felhasználása

A kövér porcsin a világ legfantasztikusabb gyomnövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kövér porcsinról, a kövér porcsin felhasználásáról!

2020-08-18

Gyepszellőztetés ősszel

Ősszel is nagyon fontos a gyepszellőztetés elvégzése. Olvasd el cikkünket, és tudd meg, miért van ekkora jelentősége. Kiderül az is, hogyan érdemes elvégezni ezt a műveletet.

2020-07-31

Jobb, mint a fű – 14 alternatíva, amit meg is ehetsz!

Ezeket az alternatívákat ti is szeretni fogjátok, ugyanis mind a 14 ehető és még mutatósabb is, mint a fű. Nézzük, mire lehet lecserélni a füvet.

2019-12-12

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint hamarosan el fog jönni az az idő, amikor már nem ehetünk húst, ezért át kell állnunk a rovarevésre!

2020-07-31

Gyeptrágyázás – Mikor hogyan trágyázzuk a gyepet?

Gyeptrágyázás, most mindent elmondunk nektek a gyeptrágyázásról, szakértőnk mond el minden információt a gyeptrágyázásáról! Gyeptrágyázási kisokos, olvasd el mindenképp!

2020-07-03

A pázsit gombásodása - Szakértői tanácsok a gombásodás kezelésére

A pázsit gombásodása, mit tehetünk akkor, ha gombásodást látunk a pázsitunk esetében? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pázsit gombásodásáról!

2020-02-18

Bibliai méretű sáskajárás Afrikában: Milliók maradhatnak élelem nélkül

Elképesztő, mekkora károkat okozhat a most zajló sáskajárás Afrikában. Becslések szerint több millióan maradhatnak élelem nélkül, ha nem sikerül megfékezni a sáskajárást.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


papillomatózis

a különféle állatokban (szm., kiskérődzök, sertés, ló, kutya, házinyúl)... Tovább

elletőistálló

a tehenészeti telepek fontos épülete, ált. a tehénistállótól leválasztott helyiség v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés