Tokajé lett hivatalosan is a tokaji bor

Tokajé lett hivatalosan is a tokaji

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Európai Bíróság döntése értelmében jövő áprilistól a magyar borászok teljes védelmet élvezhetnek a Tokaji márkanévre. Hogy fogadták a hírt az itthoni és a külföldi borászok, bíznak-e a határozat betartásában a magyar gazdák?
Tokajé lett hivatalosan is a tokaji , bor, tokajer wein ungarn Európai Bíróság, Tokaji Hét szőlő ZRt, szőlőbirtok, Magyarország, szőlő, szőlőtermesztés, bortermesztés Flórea Réka Gödöllő

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Kovács Tiborhoz, a Tokaji Hét szőlő ZRt birtokigazgatójához kopogtattunk be, hogy a Tokaji névhasználatról kicsit beszélgessünk, hiszen az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága döntött arról, hogy az olaszok és a franciák el kell, hogy felejtsék a Tokaji nevet.

- Tokajban és a környéken megnyugtatta-e a szőlőbirtokkal rendelkezőket ez az ítélet?


- Ez a történet valamikor a kilencvenes évek elején kezdődik, amikor Magyarország és az Unió között létrejött egy megállapodás, miszerint a földrajzi névvel védett termékek – elsősorban a boroknál - egyértelművé kellett tenni a származási helyet. Az az ország viselheti ezt, ahol ténylegesen megtalálható az a földrajzi hely. Ennek értelmében mi magyarok lemondtunk több olyan névről, amiben volt földrajzi helyre való utalás: ilyen volt az Oportó, amiből a Szentkék-Oportó lett. Cserébe viszont azt kaptuk, hogy a Tokaji névről - amit Olaszország és Franciaország is használt - lemondanak bizonyos átmeneti időszakkal. Na most ez az átmeneti időszak 2007 áprilisán jár le.


- Ők milyen jogcímen használták a Tokaji nevet, mert volt olyan szőlőjük, amit úgy hívtak, hogy Tokaji. Tehát áthallással mindenképpen ugyanaz volt, mint a Tokaji.

- Végül is a szőlőtermesztés, bortermesztés világában előfordul elég gyakran, hogy egy új fajtának adnak származási hely alapján nevet. Feltételezték, hogy innen származik. A Tokaji a XVII-XVIII században Európa legjobb borának számított, ezért nagy valószínűséggel valóban Tokajból vittek is szőlővesszőket mindenhova, hogy megpróbáljanak ugyanolyan bort készíteni, tehát rajta maradt ez a név. Érdekesség, hogy azok a fajták, amelyeket az olaszok vagy a franciák ezzel a névvel illettek, ezek nem Tokajból származnak. Tehát itt mind a két esetben valóban fajtát jelent, de nem ugyanazt. Így aztán a döntés arra irányult, hogy azon ország viselheti ezt a nevet, amelynek a területén ténylegesen a névadó település vagy vidék található, így a szerződés megköttetett. Az olaszok ezt többször megtámadták és most végül is a legfelső fórumon is elutasították, úgyhogy most már nincs hova fellebbezni, másrészt pedig a franciák abból az alkalomból, hogy jövő év tavasszal megszűnik, ők rendeznek egy ilyen kisebb ünnepséget Párizsban, ahol ünnepélyes keretek között visszaadják a magyaroknak a Tokaji nevet. Így ez egy kicsit elegánsabb, mint az olaszoké, de végül is ezzel le fog zárulni ez a történet, ami azért jó, mert az utóbbi tíz évben a Tokajban létrejött újabb birtokok rendkívül nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a Tokajit újra bevezessék. Ha Tokaji név alatt több bor is található, az a fogyasztóban mindenképpen bizonytalanságot kelt. Tehát eljött az ideje egyébként is, hogy tisztázzuk, hogy mi a tokaji.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

magfejtő gépek

az olyan cséplőszerkezetek összefoglaló neve, amelyek bizonyos hüvelyes és gumós növények... Tovább

pántlikafű (Typhoides arundinacea [L.] Mnch.)

a —>pázsitfüvek családjának tagja. Laza bokrú, hosszú tarackot nevelő, magasra növő... Tovább

Tovább a lexikonra