A tojás nagyon egészséges és sokoldalú, így sokak számára népszerű étel. Különösen gyakoriak a sütésnél, ahol szinte minden recept igényli őket. De különböző okokból néhányan elkerülik vagy nem ehetnek tojást. Szerencsére rengeteg alternatív lehetőség van, amit lehet helyette használni.
![Élelmiszerek, amelyekkel tojást lehet helyettesíteni Tojás helyettesítő élelmiszerek](/kep/730x400/1020428.jpg)
Különböző okai lehetnek annak, hogy miért kell megtalálnia a tojás helyettesítőjét az étrendben. Az allergia és az étrendi preferenciák a két leggyakoribbak.
Tojás allergia
Míg a legtöbb gyermek, aki allergiás a tojásra, idővel kinövi, egyesek egész életükben allergiások maradnak. Másoknál pedig csak felnőttkorban jön elő a toás allergia.
Vegán étrend
Vannak, akik vegán étrendet követnek, és úgy döntenek, hogy nem esznek húst, tejterméket, tojást vagy bármilyen más állati terméket. A vegánok különböző okokból kerülik az állati termékek fogyasztását, beleértve az egészségügyi okokat, a környezetvédelmi aggályokat és az állatok jogaival kapcsolatos etikai okokat.
Mihez használják a tojást a sütésnél?
A tojás több célt szolgál a sütésben.
- Kötés. A tojás segít kombinálni az összetevőket és összetartani őket. Ez biztosítja az élelmiszer szerkezetét és megakadályozza, hogy szétessen
- Nedvesség. A tojásból származó folyadékot felszívja a többi összetevő, ami segít nedvességet adni a készterméknek.
- Íz és megjelenés. A tojás segít hordozni más összetevők ízét, és hőnek kitéve barna színű lesz. Segít javítani a pékáruk ízét és hozzájárul az aranybarna megjelenésükhöz.
- A tojás több célt szolgál a sütésben. Nélkülük a pékáruk szárazak, laposak vagy íztelenek lehetnek. De rengeteg tojás alternatíva létezik.
Íme a legjobb tojás helyettesítő élelmiszerek:
Banánpüré
A banán egy népszerű helyettesítője a tojásnak. A banánnal történő sütés egyetlen hátránya, hogy az elkészült ételnek enyhe banán íze lehet. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó is működnek és nem feltétlenül befolyásolják annyira az ízt.
Bármelyik gyümölcsöt is választja, egy tojást 1/4 csésze (65 gramm) pürével helyettesíthet.
Ez a helyettesítés süteményekben, muffinokban, brownie-ban és gyors kenyerekben működik a legjobban.
Őrölt lenmag vagy chia mag
A lenmag és az chia mag apró magok, amelyek nagyon táplálóak. Magas az omega-3 zsírsavakban és rostokban.
Egy tojás helyettesítéséhez keverjen össze 1 evőkanál (7 gramm) őrölt chiát vagy lenmagot 3 evőkanál (45 gramm) vízzel és várja meg amíg teljesen felszívódik.
Tofu
A tofu sűrített szójatej, amelyet feldolgoznak és szilárd tömbökké préselnek. A tofu textúrája a víztartalmától függően változhat. Minél több vizet préselnek ki, annál szilárdabb lesz a tofu.
1 tojást helyettesítsen 1/4 csésze (kb. 60 gramm) tofuval.
A tofu viszonylag íztelen, de sűrűvé és nehézzé teheti a pékárukat, ezért a legjobb brownie-ban vagy hasonló sütikben használni.
Ecet és szódabikarbóna
1 teáskanál (7 gramm) szódabikarbóna és 1 evőkanál (15 gramm) ecet összekeverése 1 tojást helyettesíthet.
Ha összekeverjük, az ecet és a szódabikarbóna kémiai reakciót indít el, amely szén-dioxidot és vizet termel, ami könnyűvé és szellőssé teszi a pékárukat.
Joghurt vagy író
Mind a joghurt, mind az író jó helyettesítője a tojásnak. A legjobb, ha sima joghurtot használ, mivel az ízesített és édesített fajták megváltoztathatják a kész étel ízét.
Használjon 1/4 csésze (60 gramm) joghurtot vagy írót minden egyes helyettesítendő tojáshoz.
Nyílgyökér por
Az nyílgyökér egy dél-amerikai gumós növény, amely magas keményítőtartalmú. A keményítőt kivonják a növény gyökereiből, és por vagy liszt formájában értékesítik. A kukoricakeményítőhöz hasonlít, és főzéshez, sütéshez használják.
2 evőkanál (kb. 18 gramm) nyílgyökérpor és 3 evőkanál (45 gramm) víz keveréke használható 1 tojás helyettesítésére.
Mogyoróvaj
A dióvajak, például a földimogyoró, a kesudió vagy a mandulavaj, a legtöbb receptben a tojás helyettesítésére is felhasználhatók.
Egy tojás helyettesítéséhez használjon 3 evőkanál (60 gramm) mogyoróvajat.
Szénsavas víz
A szénsavas víz nedvességet adhat a recepthez, de nagyszerű kovászszerként is működik.
Egy tojást 1/4 csésze (60 gramm) szénsavas vízzel helyettesíthet.
Agar-agar vagy zselatin
A zselatin gélképző anyag, amely nagyszerűen helyettesíti a tojásokat. Ez azonban egy állati fehérje, amely jellemzően a sertések és tehenek kollagénjéből származik. Ha elkerüli az állati termékeket, az agar-agar vegán alternatíva, amelyet egyfajta hínárból vagy algákból nyernek.
1 tojás helyettesítésére oldjunk fel 1 evőkanál (kb. 9 gramm) ízesítetlen zselatint 1 evőkanál (15 gramm) hideg vízben. Ezután keverjük össze 2 evőkanál (30 gramm) forró vízben, amíg habos nem lesz.
Alternatív megoldásként 1 evőkanál (9 gramm) agar-agar port használjon 1 evőkanál (15 gramm) vízzel keverve 1 tojás helyettesítésére.
Ezen pótlások egyike sem befolyásolhatja a késztermék ízét, de kissé merevebb textúrát hozhat létre.
Szójalecitin
A szójalecitin a szójaolaj mellékterméke, és a tojáséhoz hasonló kötő tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran adják hozzá a kereskedelmi forgalomban kapható ételekhez, mert képes összetartani az összetevőket. De nyilvánvalóan ezt ki kell hagyni, ha szójaallergiája van.
1 evőkanál (14 gramm) szójalecitinpor hozzáadása a recepthez 1 tojást helyettesíthet.
Mit használjunk, ha egy recept tojásfehérjét vagy sárgáját igényel?
Az eddig megosztott helyettesítők nagyszerű megoldások az egész tojás helyettesítésére, de egyes receptek csak tojásfehérjét vagy tojássárgáját igényelnek.
Íme a legjobb helyettesítőjük:
- Tojásfehérje: Az aquafaba a legjobb megoldás. Használjon 3 evőkanállal (45 gramm) minden helyettesíteni kívánt tojásfehérjéhez.
- Tojássárgája: A szójalecitin nagyszerű helyettesítője. Minden tojássárgáját 1 evőkanál szójalecitinnel (14 gramm) helyettesíthet.
Egyes tojás alternatívák jobbak a nehéz, sűrű termékekhez, míg mások nagyszerűek a könnyű pékárukhoz. Előfordulhat, hogy különféle tojás alternatívákkal kell kísérleteznie, hogy megkapja a kívánt textúrát és ízt a receptjeiben.