Kerti tó készítése házilag - tudd meg Te is, hogyan készítheted el egyszerűen!

hirdetes

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

TK, SFV
Kerti tó

Következő lépés: ideje lefedni


Érdemes a kiásott területet először alaposan megtisztítani. Nagyon fontos, hogy megfelelően eltávolítsuk a köveket, illetve egyéb durvább rögöket, melyek majd úrban lehetnek a mesebeli tavunk kialakításában. Ennek majd akkor lesz jelentősége, ha leterítjük a ponyvákat, ugyanis ezek a durvább talajdarabok képesek lehetnek kilyukasztani a ponyvánkat, ezzel kárt téve a tóban. 


Érdemes először az előbbi indok végett egy vékonyabb homokréteget helyezni először a kiásott területre, így biztosak lehetünk abban, hogy majd a lehelyezésre kerülő fóliát nem fogja semmi felsérteni.


Először egy geo textíliát ajánlott lehelyeznünk a homokrétegre. Terítsük le, simítsuk ki, s győződjünk meg ismét arról, hogy semmi sem fogja majd bántani.

hirdetes


A következő lépés a tófólia lesz. Ezt szintén óvatosan terítsük ki, majd egyengessük el a meder alján. A kiálló széleket hajtsuk vissza, majd a pereme között sziklákkal, valamint a kiásott föld egy részével temessük vissza.


Dolgozzunk növényeinkkel


Ilyenkor már a tóba nem tudunk ásni, így máshova fogjuk elültetni növényeinket. Ilyenkor csak helyezd el a választott növényeidet szabad gyökeresen, vagy cserépben a megfelelő helyre. A mélyvízi növényeket, mint például a tavirózsákat tegyük a kiásott meder aljára, vagy a legfelső „lépcsőfokra”, így mielőbb képes lesz majd a víz beteríteni őket. 


Engedd szabadjára a természetet


Nem lesz majd a későbbiekben szükséged arra, hogy újratöltsd tavadat, a növények locsolásával sem kell foglalkoznod. Ezt hagyd az esőre, ami pótolja majd tavad vízveszteségét, ezáltal is biztosítva tavad önálló életét.

hirdetes


Engedd fel vízzel!


Ha már minden a helyén van, akkor ideje tóvá varázsolni a tavad! Ügyeljünk feltöltésénél arra, hogy csak lassan folyassuk bele a vizet, így is biztosítva a tó egyenletes feltöltését, valamint, hogy a növények is a helyükön maradjanak.


Itt az ideje díszíteni!


Egy tavat rendkívül egyszerű kreatívan feldíszíteni! Gondolkozhatsz egy csobogóban, szökőkútban, de akár halakat is telepíthetsz bele. Engedd, hogy szárnyaljon fantáziád!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


amputáció (csonkolás)

valamely testrész egy részének v. egészének ->műtéti úton való eltávolítása. Tovább

lótenyésztés

tenyészcél alapján megkülönböztetnek sportcélú lótenyésztést, versenylótenyésztést,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert