Ismét áradnak a folyók, több helyen van készültség

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az elmúlt napok heves esőzései miatt több folyón rendeltek el árvízvédelmi készültséget a hétvégén. A kár az északi megyékben a legnagyobb, Borsodban néhány útszakaszt lezártak, de minden település elérhető, hétfőn Budapesten lezárják a Budai alsó rakpart egy szakaszát is.
Az utóbbi napok esőzései miatt újabb árvízvédelmi készültséget rendeltek el az észak-magyarországi folyókon. Másodfokú készültséget rendeltek el a Taktán, első fokú a riasztás a Sajón és a Hernádon. A Sajón egyelőre csak gyengébb, a Hernádon viszont jelentősebb árhullám kialakulása várható.  
Vasárnap a Tiszán a vízállásokban jelentősebb változás nem várható, továbbra is első fokú készültség van érvényben Zemplénagárd és Sarud között. A Bodrog folyón lassan tovább folytatódik a mérsékelt áradás, Sárospatak és Tokaj között első fok van érvényben. A készültségben lévő árvízvédelmi vonalak összes hossza 412 kilométer.  
Északon jelentősek a vízkárok  
Vasárnap reggelig mintegy 200 riasztás érkezett a tűzoltókhoz a lehullott nagymennyiségű csapadék és a vihar okozta károk miatt, kitelepíteni azonban még egyetlen családot sem kellett - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.  
Az ország északi megyéiben több patak megáradt, jelenleg is 20 helyen szivattyúzzák a vizet a tűzoltók pincékből, árkokból és a belvízzel elöntött területekről.  
Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősek a károk, ahol jelenleg is esik az eső. A védekezés jelenleg a Boldva mélyen fekvő részein, Nyékládházán, Abaújszántón, Szikszón és Miskolc egyes részein folyik.  
Egyelőre még senkit sem kellett kitelepíteni otthonából, de a katasztrófavédelem felkészült erre a helyzetre is. Tizenhét településen folyik intenzív védekezés, a legsúlyosabb a helyzet Izsófalván, Jósvafőn, Abaújszántón, Szikszón és Korláton. Izsófalván és Korláton felkészültek több tucat ember kitelepítésére, de egyelőre még senkinek sem kellett elhagynia otthonát, Jósvafőn pedig a barlangból árad ki a víz, itt ez jelenti a legnagyobb gondot.  
Néhány útszakaszt lezártak  
A Sajó áradása miatt nem lehet közlekedni Borsodban a Sajóivánka-Sajókaza közötti út egy szakaszán, a Szerencs patak áradása miatt pedig Abaújkér belterületén. Lezárták a forgalom elött a tardonai és a sajóörösi bekötő utat, a Hernád áradása miatt pedig a Sajólád-Bőcs közötti utat, és nem lehet közlekedni a Novajidrány-Vizsoly közötti út egy rövid szakaszán sem.  
Lezárják a szegedi alsó rakpartot is  
A Tisza áradása miatt várhatóan vasárnap éjszaka vagy hétfőn hajnalban lezárják a szegedi alsó rakpartot. A folyó vízállása vasárnap reggel 540 centiméter volt Szegednél, ez 20 centiméterre van a rakpart szintjétől, ezért a nap folyamán elhelyezik a megállni tilos táblákat az útszakaszon. A folyó szegedi szakaszán nincs árvízvédelmi készültség, az első fokozatot 650 centiméteres vízállásnál rendelik el.  
Az esős időjárás nyomán kialakult árhullám miatt már több mint 250 kilométer hosszú gátrészen tartanak árvízvédelmi készültséget Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Lónyay-főcsatorna Kemecse és Kótaj közötti részén másodfokú készenlétet rendeltek el 31 kilométeres töltésszakaszon. Elsőfokú a készültség 225 kilométeren a Tisza Vásárosnamény-Záhony közötti, valamint tiszaberceli térségében, illetve a Krasznán és a Lónyay-főcsatorna torkolatánál is, Kótajtól, Gávavencsellőig. A Szamoson és a Túron kisebb mértékű az áradás, várhatóan ott nem lesz szükség készenlét bevezetésére a töltéseknél.
Tovább áradnak a Körösök  
A Körösök romániai és magyarországi szakaszain egyaránt jelentős csapadék hullott az elmúlt 24 órában, ezért a folyók tovább áradnak. A Fekete-, a Kettős- és a Sebes-Körösön, valamint a Berettyón már korábban elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget, míg a Hármas-Körös felső szakszán vasárnap reggel óta van érvényben hasonló szintű készültség.  
Lezárják a budai alsó rakpartot  
Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget vasárnap a Nagy-Duna felső szakaszán Vének és Rajka között. Nagybajcsnál a Duna tetőzése 590-610 centiméter között hétfőn várható. Első fokú az árvízvédelmi készültség a Nagy-Duna Komárom-Almásfüzitő közötti és esztergomi szakaszán. A Duna 540 centimétert elérő vízállása miatt várhatóan hétfőn délben lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között. A HÉV menetrendjét a forgalomkorlátozás nem érinti.  

Forrás: Magyarorszag.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

toxémia (toxaemia)

A szervezetben elszaporodó kórokozók,főként baktériumok toxinjaink a véráramban való jelenléte. Tovább

zsíros májelfajulás

a —> máj —>elfajulásának egyik gyakori alakja. Oktanában túltáplálás és... Tovább

Tovább a lexikonra