Így állítsuk be a termosztátot, ha télen elutazunk

Így állíts be a termosztát hőfokát, ha téli vakációra készültök!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Jelöld be ezt a teendők listájáról, mielőtt útnak indulnátok, hogy elkerüld a csövek szétrepedését és a magas számlákat a hideg idején. Összepakoltad a bőröndödet, elvégeztél néhány kissé paranoiás konyhai készülék ellenőrzését, és hivatalosan is készen állsz a téli vakációra. De mi a helyzet a fűtéssel?

termosztát

A hideg betörése miatt sokunkban felmerül a kérdés, hogy milyen hőmérsékleten lehet a legjobban beállítani a termosztátot, amikor távol vagyunk az ünnepek alatt. Ha otthonunkat extrém hőmérséklet-ingadozásoknak tesszük ki, számos okból kifolyólag nem ideális, kezdve a kályha megterhelésétől a kedvenc szobanövényeink elhervadásáig.

Függetlenül attól, hogy milyen lakásfűtéssel rendelkezünk, jelenleg senki sem akarja a szükségesnél melegebben hagyni otthonát. De nem akarunk visszatérni egy jégkunyhóba – vagy ami még rosszabb, a jeges csövek – sem. Az alábbiakban a szakértők elmagyarázzák, hogyan kell beállítanunk a termosztátot, ha téli vakációra indulunk.

MILYEN HŐMÉRSÉKLETRE ÁLLÍTSUK BE A TERMOSZTÁTOT TÉLI UTAZÁS ESETÉN

Általában a legtöbb fűtési rendszer normál lecsökkentett hőmérséklete 15˚C. Ez lehetővé teszi, hogy a ház megtartsa a kulcsfontosságú meleget a szövetben, és viszonylag egyszerűvé teszi a meleg szintre (19-20˚C) való visszatérést, amikor szükséges.

Ez alapvetően attól függ, hogy mennyi ideig tartózkodunk a városon kívül, és milyen az időjárás – minél tovább vagyunk távol, és minél hidegebb van, annál fontosabb lesz beállítani a fűtést. A legalacsonyabb pontot azonban általában 12˚C körülinek tartják. Nagy a kísértés, hogy teljesen kikapcsoljuk ilyenkor a fűtést, hogy csökkentsük az energiaszámlát, ha több éjszakára vagyunk távol. De ne feledd, hogy az otthonodban rendkívül alacsony hőmérséklet elérése azt jelentheti, hogy olyan vízvezetékek fogadnak, amelyek befagytak és szétrepedtek. Ennek javítása költséges és rendkívül kényelmetlen.

Ha egy hétre vagy hosszabb időre elhagyod otthonod, a hőmérséklet jelentős csökkentése segít pénzt megtakarítani a fűtési költségekről. Többféleképpen is meghatározhatjuk otthonunk számára a legjobb hőmérsékletet. Általában 15˚C javasolt hideg télű éghajlaton, mivel elég hűvös ahhoz, hogy csökkentsük a teljes fűtési költséget, ugyanakkor elég meleg ahhoz, hogy a csövek ne repedjenek szét, és ne keletkezzenek más, hideg hőmérséklet által okozott károk.

Egy másik irányelv az, hogy a termosztátot 4°C-al a téli szobahőmérséklet alá kell beállítani. Érdemes megnézni a várható időjárást a nyaralás idejére, hátha lesz olyan hidegfront, ahol a külső hőmérséklet néhány napig vagy tovább 0˚C alatt van. Az ilyen helyzetek rávilágítanak az intelligens termosztátok előnyeire, amelyek lehetővé teszik a fűtés szabályozását a telefonunkról.

Azokban az esetekben, amikor a hőmérséklet ilyen alacsony lesz, fontold meg a ház téliesítésének egyéb módjait, például a fő vízelzáró szelep elzárását, hogy elzárd az áramlást a csövekbe, majd ürítsd ki az összes csapot. Ezzel csökkented annak kockázatát, hogy víz maradjon a csövekben, ami kitágulhat és szétrepedhet. Ez különösen fontos, ha hosszú szabadságra megyünk, és otthonodban nagyon hideg lesz. Ha ezt megtesszük, biztonságosan beállíthatjuk a termosztátot akár 10˚C-ra is.

MI A LEGHIDEGEBB HŐMÉRSÉKLET AZ ÜRES OTTHONBAN TÉLEN?

Milyen alacsonyra tudjuk a termosztátot beállítani, ha elutazunk és hogy ha otthon tartózkodunk. Ekkor általában a 20˚C lesz a legkényelmesebb és legbiztonságosabb választás mindenki számára. Ha azonban hosszabb időre elmegyünk otthonról, csak akkor lépjük túl a 13˚C-os határt, ha valaki rendszeresen ellenőrzi a házat, hogy megbizonyosodjon arról, nincs-e vízvezeték-probléma.

Még egyszer, tekintsük a 13˚C-ot az aranyszabálynak, és csak akkor állítsuk lejjebb, ha a csöveket télre elzárja egy szakember vagy valaki, aki rendelkezik speciális tudással. Ha a termosztát a megfelelő hőmérsékletre van beállítva, itt az ideje, hogy lazítsunk, és élvezzük az ünnepi hangulatot, anélkül, hogy tartani kellene-e a kellemetlen meglepetésektől.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőnyegrend

A kaszálógépek után lazán szétterítve maradó szálas termény. Előnye, hogy gyorsabban... Tovább

ecetsav-baktériumok (Acetobacter)

pálcika alakú, egyesével élő v. láncokba rendeződött baktériumnemzetség. Gram-negatívak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek