Egyre több lesz a termelői piac az országban

Egyre több lesz a termelői piac az országban

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hétről-hétre bővül a termelői piacok száma az országban, mivel ezek megnyitását egyszerűsítette a kormány, már csak be kell jelenteni a piacnyitás szándékát - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek. Az államtitkár minderről azt követően beszélt, hogy hivatalosan is megnyitotta a termelői piacot a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt, szemben az Országházzal.

A termelői piacok száma gyrapaszik

A Vidék Mustra elnevezésű piac a tervek szerint késő őszig tart majd nyitva reggel 8-tól este 6 óráig péntekenként.

Az államtitkár közölte, a termelői piacok népszerűsítésére, működésük támogatására mintegy 7-8 millió forint forrást biztosítanak annak érdekében, hogy a termelők közvetlenül adhassák el árujukat a fogyasztóknak.

Az államtitkár azt nem tudta megbecsülni, hogy jelenleg hány termelői piac működik az országban, de azt határozottan állította, hogy számuk folyamatosan gyarapszik. Jelezte: szeretnék elérni, hogy a vidéki városok főterein is nyíljanak a budapesti Kossuth térihez hasonló termelői elárusító helyek.Hozzátette: a termelői piacokon értékesített áruk minőségét, fogyaszthatóságát a termelő és a fogyasztó között kialakult bizalmon túl továbbra is az élelmiszerlánc felügyeletért felelős hatóság garantálja.

 

A termelő és a fogyasztó

Konrád Istvánné, a Magyar Piacszövetkezet elnöke az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a termelői piacok létrehozását a kormány és a VM ösztönözte a közbeszerzési törvény megváltoztatásával. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy a helyi termelők közvetlenül értékesíthessék termékeiket a közétkeztetésben. Ezt követően jöttek létre az első termelői piacok, amelyek révén lerövidülhet az értékesítési lánc, a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatba kerül egymással.

 

Termelői piac Budapesten

Budapesten, a Kossuth téren megnyílt termelői piacon most mintegy félszáz termelő kínálja portékáit az érdeklődőknek, akik már a hivatalos megnyitó előtt is vettek egyebek mellett zöldséget, kenyeret, mézet, szörpöt, lekvárt és különféle kolbászokat is. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi.

 

Forrás: eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

2007. évi XVI. törvény

egyes agrár tárgyú törvények módosításáról   Az állattenyésztésrõl... Tovább

ivarsejt (gaméta)

nem (szexus) szerint differenciálódott szaporítósejt. Ált. alakilag is eltérő, a hím... Tovább

Tovább a lexikonra