Termeszd meg egészséged csírázó magvakkal

Termeszd meg az egészséged, csírázó magvakkal

TK, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hallottál már a csírázó magvakról? Az ehető növényi magvakat foglalják magukba, melyeket fogyaszthatunk akár reggelire, étkezések mellé, salátában, esetleg előételnek is. Tápanyagokban és vitaminokban gazdagok, e magvak a forradalmi középpontjává váltak a táplálkozásnak, és értendeknek. Habár mostanában lettek híresebbek, tudnunk kell, hogy az ókor óta fogyasztják őket, már a sumérok, kelták, és a kínaiak étrendjébe is beletartozott. Már abban a korban is ismerték jótékony hatásaikat!

Csíra egészséges táplálkozás

A csírázó magvak, mint változatos „tápanyag bombák”


E magvak ezer erény hordozójává válhatnak egészséged érdekében; de nem szabad elfelejteni, hogy frissen kerüljenek tányérodra. Ásványi anyagokban, vitaminokban, proteinben, enzimekben, esszenciális zsír-, és aminosavakban gazdagon, ők azok, akik az első helyre léptek az egészséges táplálkozásban. Titkuk? A csírázási folyamat, amely növeli tápértéküket. Emellett, mivel nyersen fogyasztjuk őket, mindent képesek vagyunk belőlük jobban kinyerni, a vitaminokat, tápanyagokat könnyebben dolgozza fel szervezetünk.


Hogy még hasznosabb legyen, amellett hogy e növények dekoratív jelleget is hordoznak, finom lágyszárú, néha fűszeres ízviláguk tökéletes lesz egy - egy recept javításához. Egyszerűen a mindennapi főzések során kifejezetten jól kiegészítik bármelyik salátát, halételt, szendvicset, omlettet, még a krumpliételeket is.


Hogyan termeszd őket?


Termesztéséhez elsősorban egy melegágyra, vagy egy csíráztatóra lesz szükséged, illetve a csíráztatni kívánt magvakra, annak megfelelő fajtájukra, ami beleilleszthető étrendedbe. Minden fajtának egyedi csíráztatási időtartama van, erre figyelnünk kell. 


Egy kis válogatás a legjobb csíráztatható magokból:


-    Kínoa: ő az egyike azon növényeknek, melyek a földön a legtápértékdúsabbak, ugyanis proteinben és rostokban gazdag. Csírázva könnyű és ropogós, édes. Csíráztatási időtartama 2 nap.


-    Lucerna: a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, jellegzetes íze és könnyedsége miatt a legkedveltebb csíráztatható mag, mindenki szereti. Szintén vitaminokban és ásványi anyagokban, aminosavakban és antioxidánsokban gazdag. Csíráztatási ideje 5 – 6 nap.


-    Csicseriborsó: Vasban, B1, B2, B3, C és A vitaminban gazdag. A csicseriborsó csirázott magvait salátában leforrázva, vagy főtételként párolva fogyasztják. Csírázásához 5 nap elegendő.


-    Retek: Pikáns ízvilággal, és kifinomult színnel rendelkezik, frissé és fűszeressé téve salátáidat. Csíráztatása 3 – 5 nap.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ocsú

a kenyérgabona tisztításakor elkülönített, aszott, törött szemek és gyommagvak keveréke.... Tovább

nyírási seb

a juhok nyírásakor a nyíróollóval okozott sérülés. A mélyre terjedő sebzés helyén a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés