Termeszd meg egészséged csírázó magvakkal

hirdetes

Termeszd meg az egészséged, csírázó magvakkal

TK

Hallottál már a csírázó magvakról? Az ehető növényi magvakat foglalják magukba, melyeket fogyaszthatunk akár reggelire, étkezések mellé, salátában, esetleg előételnek is. Tápanyagokban és vitaminokban gazdagok, e magvak a forradalmi középpontjává váltak a táplálkozásnak, és értendeknek. Habár mostanában lettek híresebbek, tudnunk kell, hogy az ókor óta fogyasztják őket, már a sumérok, kelták, és a kínaiak étrendjébe is beletartozott. Már abban a korban is ismerték jótékony hatásaikat!

Csírázó magvak az egészséges táplálkozásért

A csírázó magvak, mint változatos „tápanyag bombák”


E magvak ezer erény hordozójává válhatnak egészséged érdekében; de nem szabad elfelejteni, hogy frissen kerüljenek tányérodra. Ásványi anyagokban, vitaminokban, proteinben, enzimekben, esszenciális zsír-, és aminosavakban gazdagon, ők azok, akik az első helyre léptek az egészséges táplálkozásban. Titkuk? A csírázási folyamat, amely növeli tápértéküket. Emellett, mivel nyersen fogyasztjuk őket, mindent képesek vagyunk belőlük jobban kinyerni, a vitaminokat, tápanyagokat könnyebben dolgozza fel szervezetünk.


Hogy még hasznosabb legyen, amellett hogy e növények dekoratív jelleget is hordoznak, finom lágyszárú, néha fűszeres ízviláguk tökéletes lesz egy - egy recept javításához. Egyszerűen a mindennapi főzések során kifejezetten jól kiegészítik bármelyik salátát, halételt, szendvicset, omlettet, még a krumpliételeket is.

hirdetes


Hogyan termeszd őket?


Termesztéséhez elsősorban egy melegágyra, vagy egy csíráztatóra lesz szükséged, illetve a csíráztatni kívánt magvakra, annak megfelelő fajtájukra, ami beleilleszthető étrendedbe. Minden fajtának egyedi csíráztatási időtartama van, erre figyelnünk kell. 


Egy kis válogatás a legjobb csíráztatható magokból:


-    Kínoa: ő az egyike azon növényeknek, melyek a földön a legtápértékdúsabbak, ugyanis proteinben és rostokban gazdag. Csírázva könnyű és ropogós, édes. Csíráztatási időtartama 2 nap.

hirdetes


-    Lucerna: a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, jellegzetes íze és könnyedsége miatt a legkedveltebb csíráztatható mag, mindenki szereti. Szintén vitaminokban és ásványi anyagokban, aminosavakban és antioxidánsokban gazdag. Csíráztatási ideje 5 – 6 nap.


-    Csicseriborsó: Vasban, B1, B2, B3, C és A vitaminban gazdag. A csicseriborsó csirázott magvait salátában leforrázva, vagy főtételként párolva fogyasztják. Csírázásához 5 nap elegendő.


-    Retek: Pikáns ízvilággal, és kifinomult színnel rendelkezik, frissé és fűszeressé téve salátáidat. Csíráztatása 3 – 5 nap.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

További cikkek ebben a témában


klór (Cl)

a halogénelemekhez tartozó sárgászöld színű, fojtó, mérgező gáz. Erős oxidáló... Tovább

bendőrenyhesség

a bendő (->gyomor) eleinte gyenge, később gyenge és ritka mozgásával v. teljes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés