Termeszd meg egészséged csírázó magvakkal

Termeszd meg az egészséged, csírázó magvakkal

TK, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hallottál már a csírázó magvakról? Az ehető növényi magvakat foglalják magukba, melyeket fogyaszthatunk akár reggelire, étkezések mellé, salátában, esetleg előételnek is. Tápanyagokban és vitaminokban gazdagok, e magvak a forradalmi középpontjává váltak a táplálkozásnak, és értendeknek. Habár mostanában lettek híresebbek, tudnunk kell, hogy az ókor óta fogyasztják őket, már a sumérok, kelták, és a kínaiak étrendjébe is beletartozott. Már abban a korban is ismerték jótékony hatásaikat!

Csíra egészséges táplálkozás

A csírázó magvak, mint változatos „tápanyag bombák”


E magvak ezer erény hordozójává válhatnak egészséged érdekében; de nem szabad elfelejteni, hogy frissen kerüljenek tányérodra. Ásványi anyagokban, vitaminokban, proteinben, enzimekben, esszenciális zsír-, és aminosavakban gazdagon, ők azok, akik az első helyre léptek az egészséges táplálkozásban. Titkuk? A csírázási folyamat, amely növeli tápértéküket. Emellett, mivel nyersen fogyasztjuk őket, mindent képesek vagyunk belőlük jobban kinyerni, a vitaminokat, tápanyagokat könnyebben dolgozza fel szervezetünk.


Hogy még hasznosabb legyen, amellett hogy e növények dekoratív jelleget is hordoznak, finom lágyszárú, néha fűszeres ízviláguk tökéletes lesz egy - egy recept javításához. Egyszerűen a mindennapi főzések során kifejezetten jól kiegészítik bármelyik salátát, halételt, szendvicset, omlettet, még a krumpliételeket is.


Hogyan termeszd őket?


Termesztéséhez elsősorban egy melegágyra, vagy egy csíráztatóra lesz szükséged, illetve a csíráztatni kívánt magvakra, annak megfelelő fajtájukra, ami beleilleszthető étrendedbe. Minden fajtának egyedi csíráztatási időtartama van, erre figyelnünk kell. 


Egy kis válogatás a legjobb csíráztatható magokból:


-    Kínoa: ő az egyike azon növényeknek, melyek a földön a legtápértékdúsabbak, ugyanis proteinben és rostokban gazdag. Csírázva könnyű és ropogós, édes. Csíráztatási időtartama 2 nap.


-    Lucerna: a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, jellegzetes íze és könnyedsége miatt a legkedveltebb csíráztatható mag, mindenki szereti. Szintén vitaminokban és ásványi anyagokban, aminosavakban és antioxidánsokban gazdag. Csíráztatási ideje 5 – 6 nap.


-    Csicseriborsó: Vasban, B1, B2, B3, C és A vitaminban gazdag. A csicseriborsó csirázott magvait salátában leforrázva, vagy főtételként párolva fogyasztják. Csírázásához 5 nap elegendő.


-    Retek: Pikáns ízvilággal, és kifinomult színnel rendelkezik, frissé és fűszeressé téve salátáidat. Csíráztatása 3 – 5 nap.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

Fedezd fel a Balaton legszebb tájait! Túrázz a Badacsonyban, barangolj a Tihanyi-félszigeten, vagy pihenj Balatonfüred és Szigliget festői vidékén.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gümő (tuberkulum, tuberculum)

a gümőkór egyik legjellemzőbb kórbonctani megnyilvánulási alakja, amikor a szervekben kis... Tovább

expressz hizlalás

a fiatal bárányok nagy növekedési erélyénuk kihasználását célzó hizlalási mód, amikor a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés