Zöldségek a téli ágyasból - Ezeket a zöldségeket szüretelhetjük télen

A 8 legjobb télen termeszthető zöldség

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Számos hidegtűrő zöldség létezik, amelyeket a hideg téli hónapokban is szüretelhetünk a kertből. Paradicsomot, paprikát és bazsalikomot hiába próbálunk termeszteni fűtetlen szerkezetek nélkül télen. Ehelyett hidegtűrő növényeket termeszthetünk, például gyökérzöldségeket és leveles zöldségeket, amiket a hidegebb hónapokban is szüretelhetünk.

téli zöldségek

Zöldségtermesztés télen

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a házi kertészek számára, hogy milyen zöldségeket tudnak még télen is termeszteni a fagyos időjárás ellenére is a veteményesben. A paradicsommal ellentétben számos zöldséget lehet a hideg hónapok alatt is termeszteni, most listába szedtük a legtermelékenyebb és a legjobb zöldségeket, amiket ebben az időben is könnyedén termeszthetsz!

Kelkáposzta

Egyetlen önmagát tisztelő télikert sem teljes a szívós kelkáposzta többféle fajtája nélkül. Valójában a késő őszi hőmérséklet csökkenésével a kelkáposzta íze javul. A kelkáposztát kétféleképpen termesztjük – érett növényként levesekhez, pörköltekhez és chipsekhez, valamint bébi zöldként a zsenge téli salátákhoz. A „Winterbor” egy gyönyörű és finom kelkáposzta, amely három láb magasra nő, mélyen hullámos kékeszöld levelekkel. Szívesen termeszthetjük a „Red Russian”-t is, egy klasszikus fajtát élénk lila szárral és szürkés-zöld levelekkel. Ezt a fajtát érdemes a kelkáposzta chipshez használni.

Saláta

Az évek alatt több tucat salátafajtát ki lehetett tesztelni a téli hideg keretein belül. Véleményünk szerint a saláta egyértelműen az egyik legjobb télen termeszthető zöldség. Nagyon ajánlatos az olyan szívós fajta saláta, mint a „Winter Density”, a „Red Salad Bowl” és a „Winter Marvel”. A baba méretű saláták zsenge zöld, piros vagy bordó levelekből sűrű rozettákat alkotnak. Gyönyörűek, ízletesek, és rendkívül jól teljesítenek a fűtetlen téli veteményesekben.

Sárgarépa

A téli sárgarépákat hívhatnánk úgy is, hogy „cukorrépa”, mert néhány kemény fagyos éjszaka után olyan édessé válik. A kelkáposztához, a céklához, a póréhagymához és sok más növényhez hasonlóan ízük is javul néhány késő őszi fagy után. Július végétől augusztus elejéig vetjük el a vetőmagot a téli sárgarépa terméséhez, és november végén vagy december elején mélymulcsozzuk az ágyást aprított levelekkel vagy szalmával. Alkothatunk szigetelőréteget egy régi huzat vagy lepedő segítségével is, hogy amikor aratni akarunk, a szövetet és a mulcsot visszahúzzuk, és annyi édes gyökeret ásunk, amennyi szükséges. A téli betakarítás legjobb választása a „Napoli”, „Mokum” vagy „Bolero”.

Ázsiai zöldek – Pak Choi

Az ázsiai zöldek egy másik növényfaj, ami a legjobb télen termeszthető zöldségek listáján szerepel. A vetőmagkatalógusokon keresztül nagyon sokféle ázsiai zöldség áll a kertészek rendelkezésére. Különféle fajtákat termesztünk tavasszal, nyáron, ősszel és télen, és úgy gondoljuk, hogy a hideg évszakos betakarításhoz a legjobbak a pac choi, a tatsoi, a mizuna és a mustárzöldek. Ezek nagyon gyorsan nőnek, és sokféle lombszerkezetet, színt és ízt kínálnak. Szeptember elején kell elszórni a vetőmagot, vagy a palántákat a beltérben, a termesztőlámpák alatt növeszteni, mielőtt szeptember közepén a kerti ágyásokba kerülnek.

Mogyoróhagyma

Az „Evergreen Hardy White” a hideg évszak szupersztárja téli kereteinkben és veteményeseinkben. Ez a rendkívül szívós fajta hosszú zöld leveleket hoz, puha fehér szárral. Szeptemberben vessük el a vetőmagot, és az első betakarításra általában november közepén kerül sor. Védelem mellett ízes mogyoróhagymát szüretelünk egész télen át.

Madársaláta

Madársalátának vagy báránysalátának is nevezik, a mache az egyik legjobb télen termeszthető zöldség. A növények két-négy hüvelyk átmérőjű levélfürtöket alkotnak, amelyeket egészben szednek le úgy, hogy a szárat a talaj szintjén levágják. Gyors öblítés után a rozettákat egyszerű öntettel felöntjük, és salátazöldként fogyasztjuk. A 'Vit' fajtájú madársalátát nyár végén kell direkt vetni. A mache könnyen, szinte túl könnyen veti magát, ezért tavasszal húzzuk ki a megmaradt növényeket, ha nem szeretnénk, hogy a mache felbukkanjon a kertben hívatlanul.

Spenót

A spenót a hűvös, rövidebb őszi napokon és jócskán télen is virágzik. Szeptember közepén vagy végén vessük el a vetőmagot a hidegkertbe és a veteményesbe, valamint néhány nyitott kerti ágyásba. Ezeket az ágyakat végül polietilén tetejű mini karikaalagutakkal fedjük le, amikor az ősz télre vált. Próbáld ki a „Giant Winter” fajtát, a téli betakarításra nemesített fajtát, vagy a „Tyee”, „Melody” vagy „Winter Bloomsdale” fajtát. Mindezek betakarításával egész télen jól jársz.

Rukkola

A rukkola volt az a zöld, amely először ismertetett meg a téli betakarítás lehetőségeivel, és évek múltán is ez az egyik kedvenc hideg évszakos zöldség. A rukkola két fő típusát lehet betakarítani télen; vad és kerti. Az olyan kerti fajták, mint az 'Astro', nagyon gyorsan növekszenek és pántos levelekkel rendelkeznek. A vadon termő rukkola lassabb növekedésű, de hidegtűrőbb, levelei mélyen karéjosak. Erősebb íze is van. Szeptember elejétől néhány hetente vetjük ki a rukkolát, hogy folyamatosan biztosítsuk a borsos zölddel való ellátást hideg kertjeinkben és veteményeseinkben. A betakarítás októberben kezdődik, és addig tart, amíg el nem fogy. Betakarítás babanövényként is történhet, vagy hagyjuk, hogy a levelek teljes méretűre nőjenek.

A télen betakarított egyéb zöldségek közé tartozik a mángold, a kelbimbó, a káposzta és a brokkoli. Ráadásul télen sok gyógynövényt is lehet fogyasztani. Kedvenceink közé tartozik a kakukkfű, a petrezselyem, a menta, az oregánó, a koriander és a zsálya.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

korcs here (Trifolium hybridum L.)

a pillangósok családjába tartozó faj, a tömött fejben a belső virágok piros, a külsők... Tovább

19/2006. (III. 14.) FVM rendelet

termõföldnek és erdõnek a szociális földprogram folytatása céljából ingyenesen történõ... Tovább

Tovább a lexikonra