Ki és hogyan igényelheti a tejelő tehenekre az állatjóléti támogatást? Mit vesznek figyelembe az elbírálásnál?

Tejelő szarvasmarhák állatjóléti támogatása

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Március 12-én lépett hatályba az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a tejágazat szerkezet- átalakítását kísérő állatjóléti támogatás részletes feltételeiről szóló 18/2011. (III. 9.) VM rendelete.
Tejelő szarvasmarhák állatjóléti támogatása
A támogatást a TIR-ben nyilvántartott tenyészetéhez tartozó nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák után gazdálkodási évente vehető igénybe.

A támogatás alaptámogatásból és kiegészítő támogatásokból áll.
Az alaptámogatás akkor igényelhető, ha az állattartó az állatsűrűségre, a gondozói felügyeletre, a kockázatkezelésre, a fejési technológiára és a preventív beavatkozásokra meghatározott kötelezettség mindegyikét vállalja. A kiegészítő támogatás akkor igényelhető, ha az állattartó a paraziták elleni védekezésre, a természetes körülmények biztosítására vagy a takarmányozásra meghatározott kötelezettséget vállalja. Az alaptámogatáshoz a kiegészítő támogatások egymástól függetlenül igényelhetők, azonban a kiegészítő támogatások igénybevétele nem kötelező.

Alaptámogatás esetén a legtöbb támogatás az állatsűrűség csökkentése esetén jár (borjak esetében 42 euró/ÁE/év, üszők és tehenek estében 27 euró/ÁE/év). A kötelező felügyelet sűrítése esetén 50 ÁE-ig 9, míg 50 ÁE felett 2 euró/ÁE/év támogatást jelent. Az állatjólétet veszélyeztető tényezők feltérképezése, a kockázat csökkentéséhez, elkerüléséhez szükséges intézkedések meghatározása, valamint a helyes fejési technológia és preventív beavatkozások tervének elkészítése esetén 2-2 euró/ÁE/év támogatást kap a gazdálkodó.
A kiegészítő támogatások esetén a paraziták elleni védekezés esetén a legnagyobb a támogatás mértéke (41 euró/ÁE/év). A természetes körülmények biztosítása (legeltetés), valamint a takarmányozásra vonatkozó kötelezettség vállalása esetén 10, ill. 20 euró/ÁE/év a támogatás mértéke.

Az állategységre való átváltási arány a következő: két évnél idősebb tehén esetén 1,0 ÁE; hat hónapos kortól két éves korig 0,6 ÁE; míg hat hónapnál fiatalabb borjú esetén 0,4 ÁE.

A támogatási kérelmet 2011. április 1. és április 30. között lehet postai úton benyújtani. A támogatási kérelmek elbírálása során többlet pont kerül beszámításra (max. 100 pont):

- agrárvégzettség (felsőfokú - 10 pont, középfokú - 5 pont),
- ökológiai állattartás (10 pont),
- Tej Terméktanácsi vagy elismert tenyésztőszervezeti tagság (10 pont),
- termelői csoport tagság (10 pont),
- fiatal mezőgazdasági termelő (10 pont),
- szaktanácsadóval kötött szerződés (5 pont),
- Kiegészítő támogatás vállalása (természetes körülmények biztosítása kötelezettség – 15 pont, paraziták elleni védekezés kötelezettsége – 10 pont, takarmányozási kötelezettség – 5 pont),
- Az NVT Európai Unió környezetvédelmi, állatjóléti és -higiéniai előírásainak való megfeleléshez nyújtott támogatások intézkedésben való részvétel (5 pont)
- Az ÚMVP állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások intézkedésben való részvétel (5 pont)
- Az ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási támogatás gyepgazdálkodási célprogramcsoportban való részvétel (5 pont)

A támogatási kérelem magába foglalja az első kifizetési kérelmet is. A további kifizetési kérelmeket évente, szeptember 1. és szeptember 30. között lehet benyújtani az illetékes megyei MVH kirendeltséghez. A támogatási időszak 2011. május 1-jétől 2016. április 30-ig tart.

A szabályozás részleteiről további információ az alábbi linken található:

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100018.VM

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

áteresz

olyan, ált. cső alakú, vasbetonból készült ->műtárgy (cső-á.), amely utak, vasutak,... Tovább

számítógép (komputer)

olyan adatfeldolgozógép, amely előre elkészített program alapján, emberi beavatkozás nélkül... Tovább

Tovább a lexikonra