notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biogáz üzem épül

Hirdetés

Biogáz üzem épül Solton

Csordás Anna

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mintegy egymilliárd forintból épül meg Solton, a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékokat hasznosító biogáz üzem - közölte a Solti Biogáz Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Biogáz üzem tervei

2,23 milló tonna biogázt állít elő évente

A közlemény szerint az új üzem 2,23 millió tonna biogázt állít elő évente hígtrágyából, valamint egyéb növényi és élelmiszeripari maradékanyagokból. A biogázból az üzem helyben hasznosítható hőt és évi 4.240 megawatt-óra zöldáramot állít elő. Emellett 4.800 megawatt-óra hőenergia is keletkezik.

Az új biogáz üzem finanszírozása, épülése

 

A zöldenergetikai beruházásokat az Európai Unió társfinanszírozásával, a Környezet és Energia Operatív Programból finanszírozza az Új Széchenyi terv. A biogáz üzem Solt külterületén épül fel. A sertés hígtrágya a biogáz termelés egyik fő alapanyaga lesz, ezt egészíti ki a térségben keletkező egyéb mezőgazdasági hulladék, például kukorica szilázs, konzervgyári kukoricamaradék, burgonyamaradék és borsószár.

Hirdetés

A biogáz környezetvédelmi hatása

A projekt megvalósulása évente 13.455 tonnával csökkenti az üvegházgáz-kibocsátást. A biogáz előállítás után a solti üzemben évente 22.430 tonna tápanyagban gazdag fermentációs maradék, azaz biotrágya keletkezik, amelyet helyben hasznosítanak. A mezőgazdasági tevékenység során keletkező hulladékokból így végső soron hasznos, a talajerő utánpótlásra szolgáló anyag keletkezik. Ennek kihelyezésével pedig évente akár 146 tonnával is csökkenthető a felhasznált műtrágya mennyisége - olvasható a közleményben.

 

Miért jó a biogáz?

 

A biogáz szerves anyagok mikróbák által, anaerob körülmények között történő lebontása során képződő gázelegy. Körülbelül 45-70% metánt, 30-55% szén-dioxidot, nitrogént, hidrogént, kénhidrogént, ammóniát és egyéb maradványgázokat tartalmaz.

Hirdetés

A fermentáció után visszamaradt anyag sokkal jobban alkalmazható talaj szerves anyag utánpótlás biztosítására, mint az istállótrágya, mert: az anaerob kezelés során az értékes nitrogén tartalom megőrződik, az elfolyó anyag savassága csökken, a keletkező termék alkalmas közvetlen mezőgazdasági alkalmazásra, a folyamatban a foszfor és kálium tartalom a növények számára könnyen felvehető állapotba kerül, a termék sokkal kevesebb kellemetlen szaganyagot tartalmaz és könnyen vízteleníthető.

A fermentáció eredményeként a hulladék elhelyezéssel járó közegészségügyi problémák csökkennek, mert: az anaerob fermentáció során az emberre veszélyes patogén baktériumok jelentős része elpusztul (termofil folyamatban teljes fertőtlenítés következik be), a termék térfogata számottevően csökken, tehát könnyebben és biztonságosabban tárolható, a környezetet szennyező anyagok koncentrációja csökken az anaerob fermentáció után.

.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

fagy

a —>1evegő hőmérsékletének a —>víz f.-pontja (0°C) alá való süllyedése. Az... Tovább

vándorvirág (Helminthia echioides [L]. Gaertn.)

a ->fészkesek családjának nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó, szántókon, főként a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 4.9

NVT, mezõgazdasági támogatások