Ha a tej olcsóbb lenne, akár kétszer ennyi is elfogyna belőle

Hirdetés

Ha a tej olcsóbb lenne, akár kétszer ennyi is elfogyna belőle

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Jelenleg literenként tizenöt forint a tejtermelők vesztesége. A feldolgozók ötvenöt-hatvan forintot adnak egy literért, a boltokba száz forint körül kerül, a vásárlók pedig száznyolcvan-kétszázhúsz forintért vehetjük meg. "A tejágazat válságáért felelősség terheli az uniót, de a magyar agrárkormányzatot is" - mondta Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora.
Ha a tej olcsóbb lenne, akár kétszer ennyi is elfogyna belőle

A termelőknek nincs jövőképük, csak a veszteségük termelődik, napról-napra.

"Literenként tizenöt forint körül van a veszteségünk" - ezt már Gamos András, a Paks-földespusztai székhelyű Milkmen Kft. ügyvezetője mondja. "Huzamosan ezt nem lehet vállalni. Aki csak ebből él, bedobhatja a törölközőt, mielőtt még nagyobb lesz a vesztesége" - tette hozzá a megye egyik legnagyobb tehenészetének vezetője.
A Milkmen árbevételének hetven százalékát adja a tejértékesítés, a többi a növénytermesztés, vágóállat-értékesítés és a szolgáltatás bevétele. A vásárlók többsége szerint, ha olcsóbb lenne a tej, akkor jóval többet vásárolnának belőle. A literenkénti százhúsz-százötven forintos tejből akár dupla ennyi is elfogyna, így viszont az elmúlt évben közel harminc százalékkal esett vissza a tejtermékek fogyasztása a megyében.

Hirdetés


Csak az ár számít a boltokban, nem a származás


"A tej felvásárlási ára a múlt év januárjához képest több mint negyven százalékkal csökkent, vagyis ötvenöt forint közelébe zuhant, ami az uniós átlagárnál is jóval alacsonyabb" - mondta Bakos Erzsébet. "A gond az, hogy a felvásárlási árat meghatározó feldolgozóipar és a kereskedelem nem hajlandó engedni a termelőknek. Miközben olcsón veszik át a tejet, a fogyasztói árak nyolc-tizennégy százalékkal nőttek tovább.


A tejpiac helyzetét tovább nehezíti, hogy nagy mennyiségben, alacsony áron ömlik be a külpiacról a vitatható minőségű tej, tejszín, sajt. Az agrártárca megtévesztő kommunikációja a várható támogatásokról hiú reményeket keltett a termelőkben, a huszonkét forintos támogatásról szóló híradások ráadásul újabb árletörő hatást fejtettek ki."

Hirdetés


Gamos András elmondta, a literenkénti huszonkét forintból 8,30 forintot fizettek ki a termelőknek, "történelmi bázisalapú támogatás" jogcímen. Az értékesített tej literje után ígért öt-hat forint támogatást jövő év októberére fizetnék ki. Az állatjóléti támogatást, melynek összege még nem tisztázott, szintén a jövő év végére fizetné ki a tárca.


Gamos szerint a termelőknek leginkább azzal lehetne azonnal segíteni, ha az említett támogatási formákról hivatalos közlemény jelenne meg, amire a bankoktól előleget tudnának igényelni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

abrázió

az a felületkoptató eróziós folyamat, amelyet az áramló, cseppfolyós v. légnemű közegben... Tovább

katéter

üreges szervek (pl. húgyhólyag, méh) tartalmának lebocsátására, ill. tartalmának... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.