Kora tavaszi ehető gombák - Mire ügyeljünk gombászatnál?

hirdetes

Itt a tavaszi gombaszezon! Irány gombászni!

ZH

Gombászni nem csak ősszel tudunk, tavasszal is nagy szezonja van a kalaposoknak. Tavasszal szívesen megyünk kirándulni a természetbe így, ha erdős területre megyünk, érdemes nyitva tartani szemünket, mert sok finomságot rejthetnek a bokrok és a fák árnyékai. Mire ügyeljünk, ha gombászni szeretnénk? Összegyűjtöttem milyen gombákkal találkozhatunk a jó idő beköszöntével!

Tavaszi gombaszezon

Mikor nő a gomba?

Körülbelül 1,5 millió gombafajtát különböztetünk meg a világon, így egész évben találkozhatunk valamilyen gombával, de a legtöbb gomba kora tavasszal és késő ősszel jelenik meg.  Megjelenésük azonban sokban függ az időjárástól is, a szép nagy gombákért sok esőnek és megfelelő talajnedvességre van szükség. Természetesen nem minden gombafaj ehető, ezért mielőtt minden gombát összeszedegetünk az erdőben ismerkedjünk meg velük!

Ehető gombák kora tavasszal 

Kucsmagomba

A kucsmagomba jellegzetesen tavasszal nő, egészen márciustól júniusig. Kucsmagombából is több félével találkozhatunk, ami ehető. A legismertebb itthon és Nyugat-Európában az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Ritkábban, de azért az ízletes és a cseh mellett, láthatunk fattyú kucsmagombát, pusztai kucsmagombát, illetve hegyes kucsmagombát. Süvegének felülete erősen ráncos, nem mondható „kalapnak” inkább egy kucsmára hasonlít, innen a neve is. 

hirdetes

Tavaszi gombafélék - kucsmagomba - ízletes kucsmagomba

hirdetes

 

Mezei szegfűgomba

A szegfűgomba egyike a legismertebb és legkeresettebb gombafajtáknak, az egész országban jelen van, szinte minden erdőben szedhetünk belőle. Gombászás közben főismertető jele lehet, hogy jellegzetes illata van, és ritkán álló, halványbarna lemezei vannak. A kisgombáknak még púposodó a kalapja, az öregebb gombáknál, viszont a kalap olyan, mintha kilenne fordítva, mintha a kalapbúbja be lenne nyomva. A mezei szegfűgombánál óvatosnak kell lenni, mert hozzá nem érthetőként könnyen közé keverhetünk mérgező fajtákat is, így érdemes bevizsgáltatni. Leginkább a kerti susulykára és a parlagi tölcsérgombára hasonlít, gombászás előtt nézzük meg a különbözőségeiket!

Kora tavaszi gombafajták, a mezei szegfűgomba

Lapozz a következő oldalra, hogy megtudd milyen gombákat találhatsz még kora tavasszal, ha erdei sétára indulsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-07

Ezért jó, ha spenótot eszel!

A spenótot a rengeteg tápanyag és alacsony kalóriatartalma miatt tekintik szuper élelmiszernek. A spenót a bőrnek, a hajnak és a csontoknak is jót tesz.

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-08

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyet, szeptemberre be kell érniük.

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-06

Mesebeli helyszín a Felvidéken – Hamupipőke kastélyában érezhetjük magunkat Bajmócon

A Felvidék egyik legnépszerűbb és leglátványosabb látnivalójának számít a bajmóci várkastély, amely egy ősparkkal övezett domb tetején helyezkedik el.

2022-07-06

Ezen a héten is fergeteges programok várnak a Balatonnál, ezt nézd! – 2022. 07. 04. - 10.

A Balaton partján és környékén hétről-hétre rengeteg programot kínálnak a szervezők, koncertek, boros túrák, piknik, fesztivál és gyereknapozás július 8 és 10

2022-07-06

Hol együnk a Balatonnál? – Ezek az Északi part legjobb éttermei

A Balaton északi partján rengeteg olyan éttermet találhatunk, ahol remek ételeket kóstolhatunk, ráadásul lenyűgöző panoráma mellett fogyaszthatunk mindent.

További cikkek ebben a témában


Kisvárdai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kisvárda Szent György tér 8. 4600 Magyarország Tovább

kalcium (Ca)

az —>alkáliföldfémekhez tartozó, eléggé puha fém. A talajban nagy mennyiségben,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség