Kora tavaszi ehető gombák - Mire ügyeljünk gombászatnál?

hirdetes

Itt a tavaszi gombaszezon! Irány gombászni!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Gombászni nem csak ősszel tudunk, tavasszal is nagy szezonja van a kalaposoknak. Tavasszal szívesen megyünk kirándulni a természetbe így, ha erdős területre megyünk, érdemes nyitva tartani szemünket, mert sok finomságot rejthetnek a bokrok és a fák árnyékai. Mire ügyeljünk, ha gombászni szeretnénk? Összegyűjtöttem milyen gombákkal találkozhatunk a jó idő beköszöntével!

Tavaszi gombaszezon

Mikor nő a gomba?

Körülbelül 1,5 millió gombafajtát különböztetünk meg a világon, így egész évben találkozhatunk valamilyen gombával, de a legtöbb gomba kora tavasszal és késő ősszel jelenik meg.  Megjelenésük azonban sokban függ az időjárástól is, a szép nagy gombákért sok esőnek és megfelelő talajnedvességre van szükség. Természetesen nem minden gombafaj ehető, ezért mielőtt minden gombát összeszedegetünk az erdőben ismerkedjünk meg velük!

Ehető gombák kora tavasszal 

Kucsmagomba

A kucsmagomba jellegzetesen tavasszal nő, egészen márciustól júniusig. Kucsmagombából is több félével találkozhatunk, ami ehető. A legismertebb itthon és Nyugat-Európában az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Ritkábban, de azért az ízletes és a cseh mellett, láthatunk fattyú kucsmagombát, pusztai kucsmagombát, illetve hegyes kucsmagombát. Süvegének felülete erősen ráncos, nem mondható „kalapnak” inkább egy kucsmára hasonlít, innen a neve is. 

hirdetes

Tavaszi gombafélék - kucsmagomba - ízletes kucsmagomba

hirdetes

 

Mezei szegfűgomba

A szegfűgomba egyike a legismertebb és legkeresettebb gombafajtáknak, az egész országban jelen van, szinte minden erdőben szedhetünk belőle. Gombászás közben főismertető jele lehet, hogy jellegzetes illata van, és ritkán álló, halványbarna lemezei vannak. A kisgombáknak még púposodó a kalapja, az öregebb gombáknál, viszont a kalap olyan, mintha kilenne fordítva, mintha a kalapbúbja be lenne nyomva. A mezei szegfűgombánál óvatosnak kell lenni, mert hozzá nem érthetőként könnyen közé keverhetünk mérgező fajtákat is, így érdemes bevizsgáltatni. Leginkább a kerti susulykára és a parlagi tölcsérgombára hasonlít, gombászás előtt nézzük meg a különbözőségeiket!

Kora tavaszi gombafajták, a mezei szegfűgomba

Lapozz a következő oldalra, hogy megtudd milyen gombákat találhatsz még kora tavasszal, ha erdei sétára indulsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-14

Itt van 2 egyszerű recept: medvehagyma leves, medvehagymás házi vaj

Itt a tavasz, és vele együtt itt a medvehagyma szezon is. Mutatunk 2 egyszerű, mennyien ízletes receptet: medvehagyma leves, és házi medvehagymás vaj recept.

2023-03-07

Évelő hagyma termesztése – Kevés gondozással is lehet minden évben friss hagymád!

A hagyma a veteményeskertek és a konyhaszekrények alapanyaga. Rendkívül sokoldalú és sokféle formában kapható, beleértve a kevésbé ismert évelő fajtákat is.

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Tiszafüredi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tiszafüred Kossuth L.u.1. 5350 Magyarország Tovább

glomerulonefritisz (glomerulonephritis)

elsősorban a glomerulusok (a vese érgomolyai [kiválasztó-szervek]) megbetegedésével járó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség