Kora tavaszi ehető gombák - Mire ügyeljünk gombászatnál?

Itt a tavaszi gombaszezon! Irány gombászni!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Gombászni nem csak ősszel tudunk, tavasszal is nagy szezonja van a kalaposoknak. Tavasszal szívesen megyünk kirándulni a természetbe így, ha erdős területre megyünk, érdemes nyitva tartani szemünket, mert sok finomságot rejthetnek a bokrok és a fák árnyékai. Mire ügyeljünk, ha gombászni szeretnénk? Összegyűjtöttem milyen gombákkal találkozhatunk a jó idő beköszöntével!

Tavaszi gombaszezon

Mikor nő a gomba?

Körülbelül 1,5 millió gombafajtát különböztetünk meg a világon, így egész évben találkozhatunk valamilyen gombával, de a legtöbb gomba kora tavasszal és késő ősszel jelenik meg.  Megjelenésük azonban sokban függ az időjárástól is, a szép nagy gombákért sok esőnek és megfelelő talajnedvességre van szükség. Természetesen nem minden gombafaj ehető, ezért mielőtt minden gombát összeszedegetünk az erdőben ismerkedjünk meg velük!

Ehető gombák kora tavasszal 

Kucsmagomba

A kucsmagomba jellegzetesen tavasszal nő, egészen márciustól júniusig. Kucsmagombából is több félével találkozhatunk, ami ehető. A legismertebb itthon és Nyugat-Európában az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Ritkábban, de azért az ízletes és a cseh mellett, láthatunk fattyú kucsmagombát, pusztai kucsmagombát, illetve hegyes kucsmagombát. Süvegének felülete erősen ráncos, nem mondható „kalapnak” inkább egy kucsmára hasonlít, innen a neve is. 

Tavaszi gombafélék - kucsmagomba - ízletes kucsmagomba

 

Mezei szegfűgomba

A szegfűgomba egyike a legismertebb és legkeresettebb gombafajtáknak, az egész országban jelen van, szinte minden erdőben szedhetünk belőle. Gombászás közben főismertető jele lehet, hogy jellegzetes illata van, és ritkán álló, halványbarna lemezei vannak. A kisgombáknak még púposodó a kalapja, az öregebb gombáknál, viszont a kalap olyan, mintha kilenne fordítva, mintha a kalapbúbja be lenne nyomva. A mezei szegfűgombánál óvatosnak kell lenni, mert hozzá nem érthetőként könnyen közé keverhetünk mérgező fajtákat is, így érdemes bevizsgáltatni. Leginkább a kerti susulykára és a parlagi tölcsérgombára hasonlít, gombászás előtt nézzük meg a különbözőségeiket!

Kora tavaszi gombafajták, a mezei szegfűgomba

Lapozz a következő oldalra, hogy megtudd milyen gombákat találhatsz még kora tavasszal, ha erdei sétára indulsz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

beruházás

a termelő és a nem termelő állóalapok létrehozására és korszerűsítésére irányuló... Tovább

csőkutas öntözés

a csőkút (—>kút) alján nyert vízmennyiség legelterjedtebb hasznosítása, a kútból... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség