8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Milyen ételeket főzhetsz be tavasszal?

Tavaszi befőzés - Cékla

A cékla egy ízletes és gyorsan érő gyökérzöldség, amely nem csak ősszel, hanem tavasszal is szüretelhető. Ez erős hidegtűrő képességük miatt van, aminek köszönhetően egyes helyeken akár a tél folyamán is termeszthetők maradnak a szabadban. De még kevésbé enyhe területeken is megérhetnek már a tavasz folyamán, így nagyon korán szüretelhetők – akár már az előtt, hogy az egész kertedet beültetnéd! A céklát kétféleképpen lehet befőzni: nyomás alatti hőkezeléssel vagy nedves dunsztolással (azaz gőzöléssel). Amennyiben a nedves módszert választod, nagyon fontos, hogy ecettel tartósított céklákat használj. Ez megnöveli a termések savasságát, hogy biztonságosan lehessen őket nedvesen dunsztolni.

Tavaszi befőzés - Csatni

A csatni egy különleges keleti, fűszeres szósz, amit különféle ételekhez lehet hozzáadni. Készülhet számos alapanyagból (menta, paradicsom, cékla, stb.), azonban a legtöbb recepthez cukorra és ecetre is szükség van. Általában nedves dunsztolással készül.

Tavaszi befőzés - Fokhagyma

A fokhagymák többsége már kora tavasszal vagy nyáron is szüretelhető. A fokhagymát nem szabad csak úgy nedvesen dunsztolni, ugyanis nem elég savas ehhez. Szerencsére magas nyomású hőkezeléssel kuktában tartósítható, habár ettől elveszíti jellegzetesen markáns ízét. Éppen ezért a legtöbben savanyítanak rajta, hogy nedves dunsztolással is biztonságosan tartósítható legyen.

Tavaszi befőzés - Gyöngyhagyma

Sok hagyma nem érik valami gyorsa, de ha csupán gyöngyméretű hagymákat szeretnél befőzni, akkor szerencsére ezt tavasszal is megteheted. Hasonlóképpen a fokhagymákhoz, ezeket is ajánlott savanyítani, hogy nedvesen is biztonságosan dunsztolhatók legyenek, és ne veszítsék el jellegzetes ízüket.

Tavaszi befőzés - Borsó

A borsók nagyon jól tűrik a hideget, és általában az elsők között kelnek új életre a tavasz beálltával. Éppen ezért a tavaszi befőzéshez is kiválóak, csak ügyelj rá, hogy magas nyomású hőkezelést igényelnek, nem pedig nedves dunsztolást. Ha minden jól megy kertedben, már áprilisban vagy májusban hozzáfoghatsz tartósításukhoz.

Tavaszi befőzés - Retek

A retkeknek mindössze 2-3 hétre van szükségük, hogy teljesen megérjenek, szóval már bőven tavasszal elkezdheted befőzni őket. Ezt egyébként is ajánlott minél előbb megtenni, ha nem akarod egyszerre felhasználni az összes termést, ugyanis ha túl sokáig maradnak a talajban, a retkek fássá válhatnak. Fontos, hogy sok más terméshez hasonlóan a retkeket is savanyítani kell, hogy nedvesen dunsztolhasd őket, viszont így őrizheted meg igazán ropogós textúrájukat és kellemes ízüket!

Tavaszi befőzés - Spárga

Évelő zöldségként a spárgát elég egyszer elültetni, és aztán újra és újra szüretelhető lesz, ugyanis egy évelő zöldség. Az első hajtások már a hó olvadása után nem sokkal megjelennek, és ez után el is kezdheted begyűjteni őket tartósítási a tartósításhoz. Ügyelj rá, hogy a spárga terméseinek savassága is alacsony, ezért nem szabad nedvesen dunsztolni őket – nyomásos hőkezelést kell használnod!

Tavaszi befőzés - Eperlekvár

Az eprek a legkorábban felbukkanó tavaszi gyümölcsök közé tartoznak. Szinte bármilyen eperlekvár receptet elkészíthetsz vizes dunsztoláshoz. Érdemes egyszerre egy nagy adag eperlekvárt készíteni, amiből aztán másoknak is ajándékozhatsz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell ültetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell ültetni a zöldbabot?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

izzadmány

a gyulladás folyamán a vérerekből kilépett nagy fehérjetartalmú, zavaros, a szöveteket... Tovább

70/2008. (V.29.) FVM rendelet

a piaci szereplõknek az 1973/2004/EK rendelet 37. cikke alapján energianövény feldolgozóként,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség