8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Milyen ételeket főzhetsz be tavasszal?

Tavaszi befőzés - Cékla

A cékla egy ízletes és gyorsan érő gyökérzöldség, amely nem csak ősszel, hanem tavasszal is szüretelhető. Ez erős hidegtűrő képességük miatt van, aminek köszönhetően egyes helyeken akár a tél folyamán is termeszthetők maradnak a szabadban. De még kevésbé enyhe területeken is megérhetnek már a tavasz folyamán, így nagyon korán szüretelhetők – akár már az előtt, hogy az egész kertedet beültetnéd! A céklát kétféleképpen lehet befőzni: nyomás alatti hőkezeléssel vagy nedves dunsztolással (azaz gőzöléssel). Amennyiben a nedves módszert választod, nagyon fontos, hogy ecettel tartósított céklákat használj. Ez megnöveli a termések savasságát, hogy biztonságosan lehessen őket nedvesen dunsztolni.

Tavaszi befőzés - Csatni

A csatni egy különleges keleti, fűszeres szósz, amit különféle ételekhez lehet hozzáadni. Készülhet számos alapanyagból (menta, paradicsom, cékla, stb.), azonban a legtöbb recepthez cukorra és ecetre is szükség van. Általában nedves dunsztolással készül.

Tavaszi befőzés - Fokhagyma

A fokhagymák többsége már kora tavasszal vagy nyáron is szüretelhető. A fokhagymát nem szabad csak úgy nedvesen dunsztolni, ugyanis nem elég savas ehhez. Szerencsére magas nyomású hőkezeléssel kuktában tartósítható, habár ettől elveszíti jellegzetesen markáns ízét. Éppen ezért a legtöbben savanyítanak rajta, hogy nedves dunsztolással is biztonságosan tartósítható legyen.

Tavaszi befőzés - Gyöngyhagyma

Sok hagyma nem érik valami gyorsa, de ha csupán gyöngyméretű hagymákat szeretnél befőzni, akkor szerencsére ezt tavasszal is megteheted. Hasonlóképpen a fokhagymákhoz, ezeket is ajánlott savanyítani, hogy nedvesen is biztonságosan dunsztolhatók legyenek, és ne veszítsék el jellegzetes ízüket.

Tavaszi befőzés - Borsó

A borsók nagyon jól tűrik a hideget, és általában az elsők között kelnek új életre a tavasz beálltával. Éppen ezért a tavaszi befőzéshez is kiválóak, csak ügyelj rá, hogy magas nyomású hőkezelést igényelnek, nem pedig nedves dunsztolást. Ha minden jól megy kertedben, már áprilisban vagy májusban hozzáfoghatsz tartósításukhoz.

Tavaszi befőzés - Retek

A retkeknek mindössze 2-3 hétre van szükségük, hogy teljesen megérjenek, szóval már bőven tavasszal elkezdheted befőzni őket. Ezt egyébként is ajánlott minél előbb megtenni, ha nem akarod egyszerre felhasználni az összes termést, ugyanis ha túl sokáig maradnak a talajban, a retkek fássá válhatnak. Fontos, hogy sok más terméshez hasonlóan a retkeket is savanyítani kell, hogy nedvesen dunsztolhasd őket, viszont így őrizheted meg igazán ropogós textúrájukat és kellemes ízüket!

Tavaszi befőzés - Spárga

Évelő zöldségként a spárgát elég egyszer elültetni, és aztán újra és újra szüretelhető lesz, ugyanis egy évelő zöldség. Az első hajtások már a hó olvadása után nem sokkal megjelennek, és ez után el is kezdheted begyűjteni őket tartósítási a tartósításhoz. Ügyelj rá, hogy a spárga terméseinek savassága is alacsony, ezért nem szabad nedvesen dunsztolni őket – nyomásos hőkezelést kell használnod!

Tavaszi befőzés - Eperlekvár

Az eprek a legkorábban felbukkanó tavaszi gyümölcsök közé tartoznak. Szinte bármilyen eperlekvár receptet elkészíthetsz vizes dunsztoláshoz. Érdemes egyszerre egy nagy adag eperlekvárt készíteni, amiből aztán másoknak is ajándékozhatsz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Huszár Pack

Gyomirtó permetezőszer őszi búza gyomirtására.Hatóanyag: Huszár: 5 % jodoszulfuron, 15 %... Tovább

anyagmozgatás gépei

a mg. és ált. a termelés valamennyi ágazatának horizontális és vertikális folyamatait... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség