8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Milyen ételeket főzhetsz be tavasszal?

Tavaszi befőzés - Cékla

A cékla egy ízletes és gyorsan érő gyökérzöldség, amely nem csak ősszel, hanem tavasszal is szüretelhető. Ez erős hidegtűrő képességük miatt van, aminek köszönhetően egyes helyeken akár a tél folyamán is termeszthetők maradnak a szabadban. De még kevésbé enyhe területeken is megérhetnek már a tavasz folyamán, így nagyon korán szüretelhetők – akár már az előtt, hogy az egész kertedet beültetnéd! A céklát kétféleképpen lehet befőzni: nyomás alatti hőkezeléssel vagy nedves dunsztolással (azaz gőzöléssel). Amennyiben a nedves módszert választod, nagyon fontos, hogy ecettel tartósított céklákat használj. Ez megnöveli a termések savasságát, hogy biztonságosan lehessen őket nedvesen dunsztolni.

Tavaszi befőzés - Csatni

A csatni egy különleges keleti, fűszeres szósz, amit különféle ételekhez lehet hozzáadni. Készülhet számos alapanyagból (menta, paradicsom, cékla, stb.), azonban a legtöbb recepthez cukorra és ecetre is szükség van. Általában nedves dunsztolással készül.

Tavaszi befőzés - Fokhagyma

A fokhagymák többsége már kora tavasszal vagy nyáron is szüretelhető. A fokhagymát nem szabad csak úgy nedvesen dunsztolni, ugyanis nem elég savas ehhez. Szerencsére magas nyomású hőkezeléssel kuktában tartósítható, habár ettől elveszíti jellegzetesen markáns ízét. Éppen ezért a legtöbben savanyítanak rajta, hogy nedves dunsztolással is biztonságosan tartósítható legyen.

Tavaszi befőzés - Gyöngyhagyma

Sok hagyma nem érik valami gyorsa, de ha csupán gyöngyméretű hagymákat szeretnél befőzni, akkor szerencsére ezt tavasszal is megteheted. Hasonlóképpen a fokhagymákhoz, ezeket is ajánlott savanyítani, hogy nedvesen is biztonságosan dunsztolhatók legyenek, és ne veszítsék el jellegzetes ízüket.

Tavaszi befőzés - Borsó

A borsók nagyon jól tűrik a hideget, és általában az elsők között kelnek új életre a tavasz beálltával. Éppen ezért a tavaszi befőzéshez is kiválóak, csak ügyelj rá, hogy magas nyomású hőkezelést igényelnek, nem pedig nedves dunsztolást. Ha minden jól megy kertedben, már áprilisban vagy májusban hozzáfoghatsz tartósításukhoz.

Tavaszi befőzés - Retek

A retkeknek mindössze 2-3 hétre van szükségük, hogy teljesen megérjenek, szóval már bőven tavasszal elkezdheted befőzni őket. Ezt egyébként is ajánlott minél előbb megtenni, ha nem akarod egyszerre felhasználni az összes termést, ugyanis ha túl sokáig maradnak a talajban, a retkek fássá válhatnak. Fontos, hogy sok más terméshez hasonlóan a retkeket is savanyítani kell, hogy nedvesen dunsztolhasd őket, viszont így őrizheted meg igazán ropogós textúrájukat és kellemes ízüket!

Tavaszi befőzés - Spárga

Évelő zöldségként a spárgát elég egyszer elültetni, és aztán újra és újra szüretelhető lesz, ugyanis egy évelő zöldség. Az első hajtások már a hó olvadása után nem sokkal megjelennek, és ez után el is kezdheted begyűjteni őket tartósítási a tartósításhoz. Ügyelj rá, hogy a spárga terméseinek savassága is alacsony, ezért nem szabad nedvesen dunsztolni őket – nyomásos hőkezelést kell használnod!

Tavaszi befőzés - Eperlekvár

Az eprek a legkorábban felbukkanó tavaszi gyümölcsök közé tartoznak. Szinte bármilyen eperlekvár receptet elkészíthetsz vizes dunsztoláshoz. Érdemes egyszerre egy nagy adag eperlekvárt készíteni, amiből aztán másoknak is ajándékozhatsz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Góré (Mv 442)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A címer oldalágainak állása... Tovább

fészek (méh)

a kaptár a méhek tartózkodási helye szerint két részre osztható; az állandó tartózkodási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség