8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Tavaszi befőzés - Ügyelj a befőzés szabályaira

Bármikor is főzöd be terméseidet vagy élelmiszereidet, fontos, hogy észben tarts néhány tudnivalót a befőzéssel kapcsolatban. Például ne használj 1 literesnél nagyobb üvegeket, és ne használj újra régi üvegeket, amiket nem kifejezetten befőzéshez gyártottak. Tény, hogy csábító ezt a kényelmes és olcsó opciót választani, de könnyen előfordulhat, hogy ezek az üvegek nem zárnak megfelelően és így az étel könnyedén megromolhat bennük. 

Fontos továbbá, hogy az üvegek tetőit se használd újra, ezek ugyanis nem zárnak megfelelően. Erősen ajánlott minden szezon elején tüzetesen átvizsgálni a befőzéshez használt eszközeidet, hogy tiszták és jó állapotban vannak-e, illetve hogy nincsenek-e repedések a befőttes üvegeken, stb. Tartsd észben, hogy a magas savtartalmú élelmiszereket (gyümölcsök, savanyított élelmiszerek, stb.) kizárólag csak nedves dunsztolással szabad tartósítani.

Az alacsony savtartalmú élelmiszereket (zöldségek, húsok, stb.) nyomásos hőkezeléssel kell tartósítani. Ha nem vagy biztos benne, egy adott élelmiszer (legyen az nyers gyümölcs, vagy készétel) savasságában, inkább néz utána az interneten! Ezt a szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Tavaszi befőzés - Mindig tartsd be a receptet

Ügyelj rá, hogy mindig egy jól bevált, vagy megbízható forrásból szerzett receptet használj a tavaszi befőzéshez. Soha, semmiben ne térj el a recepttől, még a kreatív kísérletezés nevében sem! Ha nem a megfelelő mennyiségű ecetet, vizet és egyéb hozzávalókat használod befőzéskor, akkor annak veszélyes következményei lehetnek! Ne hanyagold el az összetevők előkészítését sem.

Ha „túlságosan feldolgozod” őket, abból még nagy baj nem lehet, legfeljebb csökken az összetevők ízének minősége és kissé elronthatod a textúrájukat. Ha azonban nem dolgozod fel őket eléggé, tehát nem készíted fel őket kellően (recept szerint) a befőzésre, akkor fennáll a helytelen lezárás illetve a megromlás veszélye. Jöjjenek hát a tavasszal befőzhető ételek listája, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hántolt mag

főleg emberi táplálkozásra szánt szem-v. magtermés (búza, árpa, köles, zab, cirok, rizs... Tovább

talajpusztulás

leggyakrabban a víz és a szél romboló hatására (->defláció, —>erózió), ill. a káros... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség