8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

hirdetes

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Tavaszi befőzés - Ügyelj a befőzés szabályaira

Bármikor is főzöd be terméseidet vagy élelmiszereidet, fontos, hogy észben tarts néhány tudnivalót a befőzéssel kapcsolatban. Például ne használj 1 literesnél nagyobb üvegeket, és ne használj újra régi üvegeket, amiket nem kifejezetten befőzéshez gyártottak. Tény, hogy csábító ezt a kényelmes és olcsó opciót választani, de könnyen előfordulhat, hogy ezek az üvegek nem zárnak megfelelően és így az étel könnyedén megromolhat bennük. 

Fontos továbbá, hogy az üvegek tetőit se használd újra, ezek ugyanis nem zárnak megfelelően. Erősen ajánlott minden szezon elején tüzetesen átvizsgálni a befőzéshez használt eszközeidet, hogy tiszták és jó állapotban vannak-e, illetve hogy nincsenek-e repedések a befőttes üvegeken, stb. Tartsd észben, hogy a magas savtartalmú élelmiszereket (gyümölcsök, savanyított élelmiszerek, stb.) kizárólag csak nedves dunsztolással szabad tartósítani.

hirdetes

Az alacsony savtartalmú élelmiszereket (zöldségek, húsok, stb.) nyomásos hőkezeléssel kell tartósítani. Ha nem vagy biztos benne, egy adott élelmiszer (legyen az nyers gyümölcs, vagy készétel) savasságában, inkább néz utána az interneten! Ezt a szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni!

hirdetes

Tavaszi befőzés - Mindig tartsd be a receptet

Ügyelj rá, hogy mindig egy jól bevált, vagy megbízható forrásból szerzett receptet használj a tavaszi befőzéshez. Soha, semmiben ne térj el a recepttől, még a kreatív kísérletezés nevében sem! Ha nem a megfelelő mennyiségű ecetet, vizet és egyéb hozzávalókat használod befőzéskor, akkor annak veszélyes következményei lehetnek! Ne hanyagold el az összetevők előkészítését sem.

Ha „túlságosan feldolgozod” őket, abból még nagy baj nem lehet, legfeljebb csökken az összetevők ízének minősége és kissé elronthatod a textúrájukat. Ha azonban nem dolgozod fel őket eléggé, tehát nem készíted fel őket kellően (recept szerint) a befőzésre, akkor fennáll a helytelen lezárás illetve a megromlás veszélye. Jöjjenek hát a tavasszal befőzhető ételek listája, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Így ültesd be pompás vadvirágokkal a kerted idén tavasszal

Ugye nem én vagyok az egyetlen, aki imádja a vadvirágokat? Ha te is hozzám hasonlóan rajongsz értük, akkor ezt a cikket imádni fogod a vadvirágok ültetéséről.

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

2024-02-28

A csodálatos sétányrózsa ültetése és gondozása

Ha te is szeretnél gyönyörködni a sokszínű virág szépségében, akkor most mutatok néhány hasznos infót a sétányrózsa ültetésével, és gondozásával kapcsolatban.

2024-02-29

Ezek a legkülönlegesebb sétányrózsa fajták

A sétányrózsa egy csodaszép virág, aminek több fajtája is van. Alábbi cikkünkben a legkülönlegesebb sétányrózsa típusokat mutatjuk be. Ültess te is kertedbe!

2024-02-26

Ezt az 5 pillangómágnes virágot ültesd el idén tavasszal!

Ezek a legszebb pillangómágnes virágok, amiket te is elültethetsz idén tavasszal. Varázsoljunk gyönyörű kertet, mutatjuk a kertészek tippjeit!

2024-02-26

8 kertészeti mítosz, amit 2024-ben el kell felejtened

Kertészkedés közben gyakran vannak olyan "tudások", amelyeket generációkon átöröklünk vagy az interneten találunk, vajon mennyiben felelnek meg a valóságnak?

2024-01-02

4 zöldség, amit már februárban el kell ültetned, ha bőséges termést szeretnél

Az egyik leginkább örvendetes dolog februárban, hogy mindössze 28 napos, és utána jön is a tavasz. Tudtad, hogy vannak zöldségek, amit már februárban elültethetsz?

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sávos árasztó öntözés

árasztó öntözés olyan változata, amelynél a vízszintes talajon egymástól meghatározott... Tovább

jód (I)

a —> halogénelemekhez, tartozó, szürkésfekete, fémfényű, kristályos elem,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség