8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

hirdetes

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Tavaszi befőzés - Ügyelj a befőzés szabályaira

Bármikor is főzöd be terméseidet vagy élelmiszereidet, fontos, hogy észben tarts néhány tudnivalót a befőzéssel kapcsolatban. Például ne használj 1 literesnél nagyobb üvegeket, és ne használj újra régi üvegeket, amiket nem kifejezetten befőzéshez gyártottak. Tény, hogy csábító ezt a kényelmes és olcsó opciót választani, de könnyen előfordulhat, hogy ezek az üvegek nem zárnak megfelelően és így az étel könnyedén megromolhat bennük. 

Fontos továbbá, hogy az üvegek tetőit se használd újra, ezek ugyanis nem zárnak megfelelően. Erősen ajánlott minden szezon elején tüzetesen átvizsgálni a befőzéshez használt eszközeidet, hogy tiszták és jó állapotban vannak-e, illetve hogy nincsenek-e repedések a befőttes üvegeken, stb. Tartsd észben, hogy a magas savtartalmú élelmiszereket (gyümölcsök, savanyított élelmiszerek, stb.) kizárólag csak nedves dunsztolással szabad tartósítani.

hirdetes

Az alacsony savtartalmú élelmiszereket (zöldségek, húsok, stb.) nyomásos hőkezeléssel kell tartósítani. Ha nem vagy biztos benne, egy adott élelmiszer (legyen az nyers gyümölcs, vagy készétel) savasságában, inkább néz utána az interneten! Ezt a szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni!

hirdetes

Tavaszi befőzés - Mindig tartsd be a receptet

Ügyelj rá, hogy mindig egy jól bevált, vagy megbízható forrásból szerzett receptet használj a tavaszi befőzéshez. Soha, semmiben ne térj el a recepttől, még a kreatív kísérletezés nevében sem! Ha nem a megfelelő mennyiségű ecetet, vizet és egyéb hozzávalókat használod befőzéskor, akkor annak veszélyes következményei lehetnek! Ne hanyagold el az összetevők előkészítését sem.

Ha „túlságosan feldolgozod” őket, abból még nagy baj nem lehet, legfeljebb csökken az összetevők ízének minősége és kissé elronthatod a textúrájukat. Ha azonban nem dolgozod fel őket eléggé, tehát nem készíted fel őket kellően (recept szerint) a befőzésre, akkor fennáll a helytelen lezárás illetve a megromlás veszélye. Jöjjenek hát a tavasszal befőzhető ételek listája, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-27

5 módszer, amivel megvédheted növényeidet a tavaszi fagytól- ideje felkészülni!

A növényeinkre nem adhatunk téli kabátot, de mégis van néhány módszer, amikkel segíthetünk nekik, hogy ne fagyjanak el- ezek a legjobb módszerek tavszi fagy ellen.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőr

Az emlősök köztakarójának szaruanyagból álló képződménye; összessége a szőrzet. A sz.... Tovább

keskenylevelű réti perje (Poa angustifolia L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, laza bokrú, közepes növésű, tarackos gyökerű évelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség