Termésünk konzerválása házilag - tudj meg mindent az otthoni tartósításról

hirdetes

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tartósítás házilag

5. A kézikönyv alapján rendszeresen ellenőriztesd a tartósító berendezés nyomásmérő készülékét, hogy biztosítsd megfelelő működését. Érdeklődd meg a helyi szaküzletekben, hogy hol vállalnak ilyet.

6. A családi ereklyék szép emlékek, de bizonyos esetekben nem is szabad máshogy kezelni őket. A dédszülőktől örökölt tartósító berendezések gyártása óta sokat fejlődött a technológia, és a ma kapható modern eszközök sokkal biztonságosabbak, tartósabbak és hatékonyabbak az antik daraboknál.

7. Ne dőlj be a neten olvasható „egyszerű tartósítás X lépésben” útmutatóknak (dunsztolás a mosogatógépben, mikróban vagy sütőben).

8. A sima, vagy kerámia felületű tűzhelyek általában nem megfelelőek a konzerválásra, mert túl kis felületen érintkeznek a tartósító berendezés aljával. A dunsztolók és a nyomástartósítók súlya továbbá nem igazán tesz jót ezeknek az érzékenyebb felületeknek, amelyek könnyedén összekarcolódhatnak (ezek a karcok pedig később repedésekké válhatnak).

hirdetes

9. Csak hiteles forrásokból származó recepteket használj a tartósításhoz. Ezek a receptek figyelembe veszik a konzerválás legfontosabb szempontjait, mint például a pH értéket, a konzerváló típusát, méretét, az adag mennyiségét, a hőmérsékletet és egyéb változókat is. Mint azt már korábban is említettük: a tartósítás nem művészet, hanem tudományos eljárás – a család egészsége múlik rajta. Ne próbálj kreatívkodni vele.

10. A tartósításhoz szükséges hőmérséklet vagy nyomás attól függően változik, hogy a tengerszinthez képest milyen magasságban végzik azt. Ez a ritkább levegőnek köszönhető, ami alacsonyabb légnyomáshoz vezet.

hirdetes

A víz forráspontja különböző tengerszint feletti magasságokban

Magasság

Forráspont

Tengerszint

100°C

610 méter

~98°C

1524 méter

~95°C

2 286 méter

~92°C

3 048 méter

~90°C

 

116°C eléréshez szükséges nyomás különböző tengerszint feletti magasságokban

Magasság

Szükséges nyomás

Tengerszint – 610 méter

5 kg

610 – 1220 méter

5,4 kg

1220 – 1829 méter

5,9 kg

1928 – 2 438 méter

6,4 kg

2 439 – 3 048 méter

6,8 kg

Forrás: Fotó: pxhere.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-13

5 újévi fogadalom kertészeknek 2023-ra

Ez egy új év – és egy vadonatúj tenyészidőszak. A kertészetben is új lehetőségek várnak ránk, mutatjuk miket lesz érdemes megfogadnod az új évben kertészként!

2023-01-03

Gyümölcsfák termesztése bonsaiként: egyszerűbb, mint hinnéd

Miért ne lenne egy saját bonsai gyümölcsfád, ami nemcsak nagyon mutatós, hanem még hasznos is? Itt van minden, amit tudnod kell a bonsai gyümölcsfákról!

2023-01-12

Mikor kell elültetni az epret tavasszal?

Tavasszal is lehet epret ültetni? Mikor, hogyan lehet tavasszal epret ültetni? Mutatjuk az tavaszi eper ültetésével kapcsolatos legfontosabb információkat.

2023-01-16

Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt!

A teanövények gondozása egyáltalán nem bonyolult. Mutatunk is egy kis segítséget, amivel te is könnyedén nevelgetheted otthon a kis teacserjécskéidet.

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-18

Így nevelhetsz te is mézédes koktélparadicsomot cserépben

Nem számít, hol laksz, kis házban, vagy nagyban, hatalmas udvarod van kerttel, vagy sem egy cserépben neked is lehet otthon termett mézédes koktélparadicsomod.

2022-11-11

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott zöldségekben? Mutatjuk a szakemberek véleményét a mirelit zöldségekről!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csecsbimbó (tőgybimbó)

a tejmirigy csúcsi részének rugalmas falú, hengeres nyúlványa, alsó részén van a bimbócsatorna. Tovább

dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer (DNOC= dinitro-orto-krezol)

széles hatássávú vegyület, az alapvető életfolyamatokat károsító hatása következtében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség