Termésünk konzerválása házilag - tudj meg mindent az otthoni tartósításról

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
hirdetes

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség, amit minden valamire való kerttulajdonosnak el kell sajátítania. 

Tartósítás házilag

Sokan antik technikaként tekintenek rá, azonban az idők múlásával egyre többet tudtunk meg a tartósítás hogyanjairól és miértjeiről, és ezt a tudást ma, ami még hatékonyabb eljárásokat tett lehetővé. A konzerválás nem csak egy régi módszer éltetéséről, hanem az ételek minőségének és ízének megőrzéséről is szól. Ha szeretnéd tudni, hogy miként tartósíthatod többletterméseidet házilag, akkor nincs más dolgod, mint tovább olvasni!

Általános tudnivalók a tartósításról

A tartósítás egy elengedhetetlen képesség azoknak a házi kertészeknek, akik szeretnék biztonságosan, hosszú ideig megőrizni saját terméseik minőségét. A konzerválás lehetővé teszi, hogy a tenyészidőszakban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket akár télen is kedvére fogyaszthassa az ember.

hirdetes

A tartósítás legalább annyira tudományos tevékenység, mint amennyire gasztronómiai is. Precíz és óvatos mozzanatokat, méréseket igényel, méghozzá speciális eszközök segítségével. Erre a szigorra azért van szükség, mert egy háztartás egészsége forog kockán minden egyes befőttesüvegnyi termés elraktározásakor. A hozzávalók, a légnyomás és a hőmérséklet mind kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészséges, biztonságos és finom konzervek elkészítésében.

hirdetes

Nem kell persze megijedni tőle, csak komolyan kell venni. Ha pontosan és figyelmesen követed a recepteket, akkor nem igazán kell tartanod semmitől. Ha mindent jól csinálsz, akkor a kamrát, vagy éppen a konyhapolcokat saját termesztésű és tartósítású, 100%-ig természetes konzervek díszítik majd.

Akárcsak a megvásárolt konzerveknél, a saját „termékeknél” is oda kell figyelni persze a romlásra utaló jelekre. Ezek például a szivárgás, az elszíneződés és a kellemetlen szagok. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: pxhere.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-22

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

Csökkentsd a gazdaságod energiafelhasználását tippjeinkkel. Ismerd meg az energiatakarékos rendszerek, megújuló energiaforrások és új technológiák előnyeit!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-09-18

Így tárold el a kerted terményeit őszre – egy kertész tanácsaival

Őszi termésed tárolása nem kihívás többé! Kósa Dániel kertészmérnök tippjeivel könnyedén megőrizheted gyümölcseidet és zöldségeidet egész télen át.

2024-09-19

Madárbarát kert egyszerűen – teremts madárcsicsergős otthont könnyedén

Hozz létre madárbarát kertet, ahol a madárbarát növények és a gondosan elhelyezett madáretetők vonzzák a csicsergő vendégeket. Tippek a madárbarát kerthez.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-09-29

Készíts házi leveskockát és ételízesítőt – természetes, adalékmentes módon

Ha szeretnéd kicsit természetesebbé tenni az étkezésedet, készítsd el saját, adalékmentes leveskockádat otthon! Nézzük, hogyan készíts finom, házi leveskockát.

2024-09-29

Lyukas és kukacos a répa? Így kezeld a talajt és a kártevőket

Lyukas és kukacos a répa? Sok esetben a sárgarépalégy vagy drótférgek okozzák a gondot. Így szabadulj meg a kártevőktől egyszerűen és tartsd tisztán a kertet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

albinizmus

a melanin nevű festékanyag adja a bőr és a szőr színét. Ha melanin nem termelődik, a. alakul... Tovább

üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus)

a —>nyúlalakúak rendjének nyúlfélék családjába tartozó faj. A —>mezei nyúlnál... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség