Termésünk konzerválása házilag - tudj meg mindent az otthoni tartósításról

hirdetes

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség, amit minden valamire való kerttulajdonosnak el kell sajátítania. 

Tartósítás házilag

Sokan antik technikaként tekintenek rá, azonban az idők múlásával egyre többet tudtunk meg a tartósítás hogyanjairól és miértjeiről, és ezt a tudást ma, ami még hatékonyabb eljárásokat tett lehetővé. A konzerválás nem csak egy régi módszer éltetéséről, hanem az ételek minőségének és ízének megőrzéséről is szól. Ha szeretnéd tudni, hogy miként tartósíthatod többletterméseidet házilag, akkor nincs más dolgod, mint tovább olvasni!

Általános tudnivalók a tartósításról

A tartósítás egy elengedhetetlen képesség azoknak a házi kertészeknek, akik szeretnék biztonságosan, hosszú ideig megőrizni saját terméseik minőségét. A konzerválás lehetővé teszi, hogy a tenyészidőszakban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket akár télen is kedvére fogyaszthassa az ember.

hirdetes

A tartósítás legalább annyira tudományos tevékenység, mint amennyire gasztronómiai is. Precíz és óvatos mozzanatokat, méréseket igényel, méghozzá speciális eszközök segítségével. Erre a szigorra azért van szükség, mert egy háztartás egészsége forog kockán minden egyes befőttesüvegnyi termés elraktározásakor. A hozzávalók, a légnyomás és a hőmérséklet mind kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészséges, biztonságos és finom konzervek elkészítésében.

hirdetes

Nem kell persze megijedni tőle, csak komolyan kell venni. Ha pontosan és figyelmesen követed a recepteket, akkor nem igazán kell tartanod semmitől. Ha mindent jól csinálsz, akkor a kamrát, vagy éppen a konyhapolcokat saját termesztésű és tartósítású, 100%-ig természetes konzervek díszítik majd.

Akárcsak a megvásárolt konzerveknél, a saját „termékeknél” is oda kell figyelni persze a romlásra utaló jelekre. Ezek például a szivárgás, az elszíneződés és a kellemetlen szagok. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: pxhere.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-25

Ilyen drága még sosem volt a szaloncukor, mint idén

Mi magyarok elképesztően szeretjük a szaloncukrot, főleg az ünnepi időszakban. Azonban idén bizonyára kevesebb család teheti meg a vásárlását: méregdrága lesz!

2022-11-11

Almalekvár recept, és néhány hasznos tanács a készítéshez

Készítsünk együtt mennyeien finom almalekvárt, amit imádni fog az egész család. Mutatjuk a legjobb almalekvár receptet, és a trükkjeit az almalekvárnak.

2022-11-14

Áfonya védelme a téli károkkal szemben: Áfonya gondozása télen

A legtöbb évelő késő ősszel és télen alvóvá válik, hogy megvédje magát a hidegtől; az áfonya sem kivétel. Cikkünkben az áfonya téli gondozásáról olvashatsz!

2022-11-09

Nagymamám titkos receptje: házi csipkebogyólekvár recept

A csipkebogyó nemcsak nagyon finom, hanem telis-tele van értékes alapanyagokkal, készítsünk belőle mennyei csipkebogyó lekvárt nagymamám receptje szerint.

2022-10-28

Így készíts mini beltéri üvegházat fillérekből, és nevelj növényeket télen!

Olcsó mini beltéri üvegházat építenél téli kertészkedéshez? Tojáskartonból, joghurtos dobozból, nejlon zacskókból, képkeretekből és készíthetsz, mutatjuk hogyan!

2022-10-17

Sütőtöklekvár recept- ez a legújabb kedvencünk

Lehet lekvárt készíteni sütőtökből? Miért ne lehetne sütőtöklekvárt főzni otthon egyszerűen? Mutatjuk is a sütőtöklekvár Istenien finom házi receptjét!

2022-10-22

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben

Meg fogsz lepődni, hogy milyen zöldségeket ültethetsz el novemberben! Ez a 12 finom zöldség imádja a hideget, és egész télen jól fogja magát érezni. Mutatjuk őket!

További cikkek ebben a témában


hordalék

azoknak a különféle szilárd anyagoknak a gyűjtőneve, amelyeket a folyóvizek magukkal... Tovább

kiemelő automata

a vontatott munkagépek üzembe állításakor és szállítási helyzetbe emelésekor alkalmazott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség