Termésünk konzerválása házilag

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség, amit minden valamire való kerttulajdonosnak el kell sajátítania. 

Tartósítás házilag

Sokan antik technikaként tekintenek rá, azonban az idők múlásával egyre többet tudtunk meg a tartósítás hogyanjairól és miértjeiről, és ezt a tudást ma, ami még hatékonyabb eljárásokat tett lehetővé. A konzerválás nem csak egy régi módszer éltetéséről, hanem az ételek minőségének és ízének megőrzéséről is szól. Ha szeretnéd tudni, hogy miként tartósíthatod többletterméseidet házilag, akkor nincs más dolgod, mint tovább olvasni!

 

Általános tudnivalók a tartósításról

A tartósítás egy elengedhetetlen képesség azoknak a házi kertészeknek, akik szeretnék biztonságosan, hosszú ideig megőrizni saját terméseik minőségét. A konzerválás lehetővé teszi, hogy a tenyészidőszakban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket akár télen is kedvére fogyaszthassa az ember.

Hirdetés

 

A tartósítás legalább annyira tudományos tevékenység, mint amennyire gasztronómiai is. Precíz és óvatos mozzanatokat, méréseket igényel, méghozzá speciális eszközök segítségével. Erre a szigorra azért van szükség, mert egy háztartás egészsége forog kockán minden egyes befőttesüvegnyi termés elraktározásakor. A hozzávalók, a légnyomás és a hőmérséklet mind kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészséges, biztonságos és finom konzervek elkészítésében.

Hirdetés

 

Nem kell persze megijedni tőle, csak komolyan kell venni. Ha pontosan és figyelmesen követed a recepteket, akkor nem igazán kell tartanod semmitől. Ha mindent jól csinálsz, akkor a kamrát, vagy éppen a konyhapolcokat saját termesztésű és tartósítású, 100%-ig természetes konzervek díszítik majd.

 

Akárcsak a megvásárolt konzerveknél, a saját „termékeknél” is oda kell figyelni persze a romlásra utaló jelekre. Ezek például a szivárgás, az elszíneződés és a kellemetlen szagok. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-07-18

Érdemes minden eltennünk a hidegebb évszakokra, mivel akkor sajnos kevesebb lehetőségünk van arra, hogy zöldséget, illetve gyümölcsöt termesszünk. Most mindent elmondunk nektek az otthoni tartósításról, cikkünket mindenkinek csak ajánlani tudom!

2018-08-19

Az egres az egyik legegészségesebb gyümölcsönk, már nagyon régen jelen van szinte minden kertben. Mostani cikkünkben bemutatjuk az egrest, most megtudhatsz mindent az egres termesztéséről, az egres neveléséről, az egres jótékony hatásairól!

2018-07-18

A kumatót vagy fekete paradicsomot egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy 10 év szorgos munkájával.

2018-08-16

A takarmánylucerna termesztéséről osztunk meg most mindent, olvassátok el cikkünket, és tudjatok meg mindent a takarmánylucerna termesztéséről! Takarmánylucerna termesztése szakértőktől.

2018-08-16

A licsifa nevelése, a licsifa gondozása, minden, amit tudni kell a licsi termesztéséről, a licsi neveléséről! Szakértőnk mindent elmond a licsifa gondozásárásól, a licsi neveléséről!

2018-07-23

A tojáshéj abban is a segítségünkre lehet, hogy egészséges, finom és nagyon sok paradicsomot termesszünk! Mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a tojáshéj felhasználási lehetőségeit!

2018-07-12

Idén is nagyon sok helye megjelentek a krumplibogarak, amik ráadásul nagyon sok bajt okoznak. Éppen ezért hoztam el most nektek szakértőnk remek cikkét, olvassátok el és tudjátok meg ti is, mit tehettek a krumplibogarak inváziója ellen!

2018-07-10

Ezeket a dolgokat csak és kizárólag a paradicsomtermesztők ismerik! Érzések, amik többet mondanak minden szónál, ha elolvasod cikkünket, tudni fogod, hogy miről beszélünk!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség

érvényesítési mutató (életrevalósági mutató, vitalitási index)

a regenerációs gazdálkodásban használatos fogalom. Elsősorban a tájékozódáshoz nyújt... Tovább

glaukóma (zöld hályog)

a szem azon kóros állapotainak gyűjtőfogalma, amikor a szembetegség fő v. kísérő tünete a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.