notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termésünk konzerválása házilag

Hirdetés

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség, amit minden valamire való kerttulajdonosnak el kell sajátítania. 

Tartósítás házilag

Sokan antik technikaként tekintenek rá, azonban az idők múlásával egyre többet tudtunk meg a tartósítás hogyanjairól és miértjeiről, és ezt a tudást ma, ami még hatékonyabb eljárásokat tett lehetővé. A konzerválás nem csak egy régi módszer éltetéséről, hanem az ételek minőségének és ízének megőrzéséről is szól. Ha szeretnéd tudni, hogy miként tartósíthatod többletterméseidet házilag, akkor nincs más dolgod, mint tovább olvasni!

 

Általános tudnivalók a tartósításról

A tartósítás egy elengedhetetlen képesség azoknak a házi kertészeknek, akik szeretnék biztonságosan, hosszú ideig megőrizni saját terméseik minőségét. A konzerválás lehetővé teszi, hogy a tenyészidőszakban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket akár télen is kedvére fogyaszthassa az ember.

Hirdetés

 

A tartósítás legalább annyira tudományos tevékenység, mint amennyire gasztronómiai is. Precíz és óvatos mozzanatokat, méréseket igényel, méghozzá speciális eszközök segítségével. Erre a szigorra azért van szükség, mert egy háztartás egészsége forog kockán minden egyes befőttesüvegnyi termés elraktározásakor. A hozzávalók, a légnyomás és a hőmérséklet mind kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészséges, biztonságos és finom konzervek elkészítésében.

Hirdetés

 

Nem kell persze megijedni tőle, csak komolyan kell venni. Ha pontosan és figyelmesen követed a recepteket, akkor nem igazán kell tartanod semmitől. Ha mindent jól csinálsz, akkor a kamrát, vagy éppen a konyhapolcokat saját termesztésű és tartósítású, 100%-ig természetes konzervek díszítik majd.

 

Akárcsak a megvásárolt konzerveknél, a saját „termékeknél” is oda kell figyelni persze a romlásra utaló jelekre. Ezek például a szivárgás, az elszíneződés és a kellemetlen szagok. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

 

Forrás: Fotó: pxhere.com

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-07-31

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Gyerekkorunk egyik legnagyobb kedvence volt a mirabella, vagy ahogyan mindenki ismeri, a fosóka szilva. Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a fosóka szilváról!

2019-08-07

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, mostani cikkemben elmondom, miért lenne érdemes mindenkinek sokkal több ananászt fogyasztania!

2019-08-16

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a diófa szüreteléséről, olvassátok el remek írásomat és tudjatok mindent a diófa szüreteléséről!

2019-09-05

Zöldségek, melyeket ősszel érdemes elvetnünk!

Ősszel is vethetünk zöldségeket, ennek pedig számtalan előnye van. Mostani cikkemben bemutatom az ősszel vethető zöldségeket, próbálkozzatok velük bátran!

2019-08-01

Mik azok a mikrozöldek (és mit érdemes tudnod róluk)?

A mikrozöldségek az újkor csodái közé tartoznak, cikkünkben most mindent elmondunk nektek róluk. Olvassátok el írásunkat, és termesszétek sikeresen ti is a mikrozöldeket!

2019-07-30

Kell metszeni a paprikát, és ha igen, hogy? Szakértőnk válaszol!

Paprika metszése – Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a paprika szakszerű metszéséről. Ezeket a dolgokat kell elvégeznetek a parika metszése esetén.

2019-07-31

Minden, amit egy kertésznek a cikória termesztéséről tudnia kell

A cikória egy olyan növény, aminek a termesztésétől mindenki tart, ez azonban nagy hiba. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a cikória termesztéséről!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
365 195
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 959 930
Közösség

kalcium (Ca)

az —>alkáliföldfémekhez tartozó, eléggé puha fém. A talajban nagy mennyiségben,... Tovább

völgyzárógátas tógazdaság

( dombvidéki tógazdaság): a halastavak egymás után,a völgy közepén folyó patakra v. egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség