Termésünk konzerválása házilag - tudj meg mindent az otthoni tartósításról

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
hirdetes
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség, amit minden valamire való kerttulajdonosnak el kell sajátítania. 

Tartósítás házilag

Sokan antik technikaként tekintenek rá, azonban az idők múlásával egyre többet tudtunk meg a tartósítás hogyanjairól és miértjeiről, és ezt a tudást ma, ami még hatékonyabb eljárásokat tett lehetővé. A konzerválás nem csak egy régi módszer éltetéséről, hanem az ételek minőségének és ízének megőrzéséről is szól. Ha szeretnéd tudni, hogy miként tartósíthatod többletterméseidet házilag, akkor nincs más dolgod, mint tovább olvasni!

Általános tudnivalók a tartósításról

A tartósítás egy elengedhetetlen képesség azoknak a házi kertészeknek, akik szeretnék biztonságosan, hosszú ideig megőrizni saját terméseik minőségét. A konzerválás lehetővé teszi, hogy a tenyészidőszakban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket akár télen is kedvére fogyaszthassa az ember.

hirdetes

A tartósítás legalább annyira tudományos tevékenység, mint amennyire gasztronómiai is. Precíz és óvatos mozzanatokat, méréseket igényel, méghozzá speciális eszközök segítségével. Erre a szigorra azért van szükség, mert egy háztartás egészsége forog kockán minden egyes befőttesüvegnyi termés elraktározásakor. A hozzávalók, a légnyomás és a hőmérséklet mind kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészséges, biztonságos és finom konzervek elkészítésében.

hirdetes

Nem kell persze megijedni tőle, csak komolyan kell venni. Ha pontosan és figyelmesen követed a recepteket, akkor nem igazán kell tartanod semmitől. Ha mindent jól csinálsz, akkor a kamrát, vagy éppen a konyhapolcokat saját termesztésű és tartósítású, 100%-ig természetes konzervek díszítik majd.

Akárcsak a megvásárolt konzerveknél, a saját „termékeknél” is oda kell figyelni persze a romlásra utaló jelekre. Ezek például a szivárgás, az elszíneződés és a kellemetlen szagok. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: pxhere.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-08

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Pikáns gyümölcsös savanyúság recept, dobd fel az ételeket ezzel az édes-savanyú finomsággal. Egyszerűen elkészíthető recept, ecetes gyümölcsök és zöldségek.

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

2024-09-05

Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során

Az aszályt követően a gyümölcsfa metszése során kiemelten fontos, hogy a fák regenerálódási képességét szem előtt tartva kíméletes technikákat alkalmazzunk.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

2024-09-03

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Itt az almamoly kártevő következő generációja, így érdemes bio megoldásokkal védekezzünk a kártevő ellen, megőrizve az alma egészségét, a termés minőségét.

2024-09-03

Így gondozd a közkedvelt szibériai mézbogyót a bőséges, nagy termésért

A szibériai mézbogyó vagy mézbogyó népszerűsége nem véletlen: megfelelő gondozással ez a különleges gyümölcs bőséges, nagy terméssel hálálja meg a törődést.

2024-09-13

Tudod, hogyan készítsd elő a sütőtököt a téli tárolásra? - Megmutatjuk

Te már felkészítetted a sütőtököt a hosszú távú tárolásra? Olvasd el, hogyan csináld! Így lesz hosszú ideig eltartható a sütőtök, ne egyből a kamrába tedd.

2024-09-13

Tanuld meg most a gyümölcsfa metszés alapjait - tavaszra profi lehetsz

Ha most megtanulod a helyes gyümölcsfa metszés technikákat, tavaszra már magabiztosan és profin vághatod vissza gyümölcsfáidat! Olvasd el hogyan kell metszeni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felhalmozódás (akkumuláció)

különböző anyagok felhalmozódása a talajszelvényekben; pl. az erdőtalajok B-szintjében... Tovább

betonpadló

betonból készült padlóburkolat. Állattartó telepeken párazáró és hőszigetelő burkolat v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség