Termésünk konzerválása házilag - tudj meg mindent az otthoni tartósításról

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tartósítás házilag

A választott konzerválási módszert a tartósítandó ételek pH értéke határozza meg, vagyis hogy mennyire savas ételekről van szó. A nedves dunsztolást 4,6 és annál alacsonyabb pH értékű (savas) ételekhez szokás csak használni, habár régebben kevésbé savas terméseknél is alkalmazták. A nyomással való tartósítással forráspont feletti hőmérsékletek érhetők el, amire azért van szükség, mert például a botulizmust okozó Clostridium botulinum baktérium képes túlélni akár a 100°C-ot is.

A házilag készített konzervek egy nagyon fontos szempontból biztonságosabbak, mint a bolti verziók. A forgalmazott konzervek belső falát egy műanyag réteg fedheti, amely biszfenol A-t (BPA) tartalmazhat. Ez a vegyi anyag még minimális mennyiségben is hormonzavarokat okozhat, továbbá fokozhatja a különböző daganatos megbetegedések, a terméketlenség, a korai pubertáskor illetve a különböző anyagcsere-rendellenességek, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Tippek a sikeres tartósításhoz

Ha csak most kezdesz el ismerkedni a tartósítással, akkor a legjobb, ha személyesen részt veszel egy adag házi konzerv elkészítésében. Kérdezd körben ismerőseidet és családtagjaidat, hogy ki szokott ilyesmit csinálni, és kérd meg őket, hogy csatlakozhass hozzájuk – így bevált, biztosan működő technikákat tanulhatsz, és a gyakorlati tanulás egyébként is a leghatékonyabb tanulási módszer.

1. Ha nem vagy benne biztos, hogy milyen tartósítási módszert használj, az adott termésekhez akkor válaszd a nyomásos eljárást.

2. Az eredmény minősége első sorban a nyers terményektől függ. Használj házi termesztésű, nem vegyszerekkel kezelt gyümölcsöket és zöldségeket, vagy győződj meg róla, hogy a tartósításra a vásárolt termékek organikusak. Ne tartósíts sérült, horpadt, foltos gyümölcsöket a tartósítás során – ezzel nem javíthatsz az állapotukon.

3. Tartósítás előtt mindig ellenőrizd a befőttesüvegeket, hogy nincsenek-e megrepedve, és hogy tökéletesen zárnak-e. A hibás üvegek továbbrepedhetnek és akár szét is törhetnek a nyomás alatt.

4. Mindig legyen kéznél a nyomástartósító kézikönyve. Ennél jobb útmutatót keresve se találnál az eszközhöz. A következő oldalon még több tipp és trükk vár! 

Forrás: Fotó: pxhere.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell ültetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell ültetni a zöldbabot?

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

19/2006. (III. 14.) FVM rendelet

termõföldnek és erdõnek a szociális földprogram folytatása céljából ingyenesen történõ... Tovább

GK Emese

Szemescirok Cél: szemescirok Leírás:Alacsony növekedésû (120 140 cm), Kétvonalas... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség