notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tarack kiírtása a kertből

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Készülj fel időben a tarackinvázióra – Így küzdhetsz meg vele! (Példa)

Szélesi Ferenc - Főkertész
Küzdj meg te is a tarackkal

Mi az, amit NE tegyél tarack ellen!

Vannak dolgok, amiket semmiképpen se tegyünk meg, ha tarackkal van gondunk. Az egyik ilyen a kapálás, vagy ásóval darabolás, ebben az esetben a tarack malmára hajtjuk a vizet, és több kárt okozunk, mint hasznot. A növény fejlődése ugyanis még jobban megindul, ha feldaraboljuk, ekkor még több lehetősége van újra hajtani! A másik rossz dolgot említettem már az előző oldalon, ez pedig a gyomirtás. Léteznek nagyon erős egyszikű gyomirtók, amiket csak gázmesterek vagy növényorvosok kaphatnak meg, horribilis összegbe kerülnek. Ez jó megoldás lehet a tarack ellen, viszont minden más egyszikűt kiírt, tehát a szép gyepünket is. 

Mi az, amit tehetünk a tarack ellen?

Az első megoldás rossz hírt jelent mindenki számára, ugyanis ez a totális felszántás és újravetés. Ebben az esetben a fertőzött talaj felső rétegét el kell távolítanunk, majd jó alaposan fel kell ásnunk a talajt. Ezután megbízható helyről pótolnunk kell a talaj felső rétegét, és el kell végeznünk a gyomirtást (lehet kapni a gazdaboltokban kimondottan füvesítés előtt használható szereket), illetve a talajfertőtlenítést.

hirdetes

A permetezés után várnunk kell egy-két hétig, csak ezután kezdhetjük meg a füvesítést. Érdemes egyébként gyepszőnyeggel próbálkoznunk, mert akkor kisebb az esély arra, hogy a tarack felüti a fejét. Arra viszont mindenképp ügyeljünk, hogy a gyep mindig egészséges és sűrű legyen, mivel a tarack a leromló gyepben jelenik meg a legtöbbször. 

hirdetes

Másik megoldás az, hogy fogunk egy ásót, és elkezdjük az irtást. Nagyon hosszadalmas és fáradtságos munka elé nézünk, ami korántsem biztos, hogy sokáig lesz eredményes. Ebben az esetben a talajt mélyen meg kell bolygatni, és ki kell szedegetni a növény minden egyes darabját a földből. Ez sajnos azért nem hoz eredményt többnyire, mert sokszor beleszakad a tarack gyökere, ráadásul hatalmas foltok lesznek a gyepben, ami megint csak a taracknak kedvez. Itt fontos megjegyeznem még azt is, hogy a tarack akár 80 centiméter mélységig is lehatol a talajba. A következő oldalon folytatom a megoldások ismertetését! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-28

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Diótermesztési tanácsok mindenkinek – Mi szükséges a rekord mennyiségű, egészséges és nem utolsósorban finom dióterméshez? Szakértőnk mond el nektek mindent a diótermesztésről!

2020-06-22

Füvesítés menete – Így lehet fillérekből csodaszép pázsitod öntözőrendszer nélkül!

Fillérekből hoztunk létre üdezöld, sűrű, dús, meseszép pázsitot, mostani cikkemben az is kiderül, hogyan vittük végbe a füvesítést, tartsatok velem most is!

2019-10-25

Legádázabb ellenségünk, pedig irtani se kéne – A jótékony tarackbúza

A tarackbúzát is fel lehet használni, ugyanis számtalan jótékony hatása van. Most megmutatjuk nektek, mi mindenre alkalmas a tarackbúza!

2020-06-29

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Kertészkedés kezdőknek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a kertészkedés alapjairól, nézzük, mit kell tudnotok akkor, ha kezdő kertészek vagytok.

2020-06-28

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Noha úgy gondoljuk, hogy nincs semmi szükség etikettszabályzatra a fűnyíráshoz, ez egyáltalán nem így van. Sajnos sokaknak óriási szükségük van rá, nézzük a legfontosabb szabályokat!

2020-06-25

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Zöldmetszés kisokos mindenkinek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyümölcsfák zöldmetszéséről, olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a zöldmetszésről!

2019-11-14

Kiirthatatlan növényfaj jelent meg, ami mindennel végez

Elképesztő károkat képes okozni a nem olyan régen előkerülő homoki prérifű. Mostani cikkemben bemutatom nektek a homoki prérifüvet és az is kiderül, mire számíthattok vele kapcsolatban.

2020-06-18

A pázsit hatékony gyomirtása - Szakértői tanácsok a pázsit gyomirtásához

A pázsit gyomirtása, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pázsit szakszerű gyomirtásáról, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a pázsit gyomirtásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
174 752
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 492 211

hőszigetelés

kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség... Tovább

leptospirózis (leptospirosis)

a fertőződés a kórokozó mikroorganizmusokat (a leptospirákat) vizeletükkel ürítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert