Már csak egy ország szegényebb Magyarországnál az EU-ban

hirdetes

Már csak egy ország szegényebb Magyarországnál az EU-ban

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Európai Unió legfrissebb statisztikái szerint Magyarország az egy főre eső fogyasztás terén a második legalsó pozícióban található az unió tagországaiban, mindössze Bulgária előzi meg.

Magyarország a legszegényebb országokban

Már csak Bulgária szegényebb Magyarországnál


Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar egy főre eső fogyasztása az EU-ban a második legkisebb, csak Bulgária előz meg bennünket. A felülvizsgált statisztika szerint az egy főre eső végső fogyasztás vásárlóerő-paritáson számolva az uniós átlag 71%-át teszi ki Magyarországon, ami 1%-os lefelé történő revíziót jelent az előző adatokhoz képest. Ezzel szemben Bulgária mutatója 69%, tehát csak ő áll nálunk rosszabbul.


Az országok közötti viszonylatban Horvátország 76%-kal, Szlovákia 77%-kal, Csehország 83%-kal, Lengyelország 87%-kal, Románia 86%-kal szerepel. A szlovén és az osztrák lakosság fogyasztása pedig már jóval magasabb, 90%-os és 118%-os értékkel.


Általánosságban elmondható, hogy a régió életszínvonala fokozatosan közelít a fejlettebb EU-tagországokhoz. Ugyanakkor a magyar relatív pozíció folyamatosan romlik a régióban. 2001-ben még a 19., majd 2007-ben a 23., 2012-ben pedig a 25. helyen szerepelt a 27 tagország között.

hirdetes


Az Eurostat által közzétett Actual Individual Consumption (AIC) mutató a háztartások végső fogyasztását méri, közvetlenebb kapcsolatban az életszínvonallal, mint a GDP, és vásárlóerő-paritáson számolva kiszűri az árszínvonalbeli különbségeket.


A Régióban fokozatosan közelítünk, de a magyar relatív pozíció romlik

hirdetes


Az Actual Individual Consumption (AIC) mutató régión belüli összehasonlításban azt mutatja, hogy a régió életszínvonala közelít a fejlettebb EU-tagországokhoz. Azonban a magyar pozíció a régióban folyamatosan romlik. 2001-ben még a 19., majd 2007-ben a 23., 2012-ben pedig a 25. helyen szerepelt a 27 tagország között.


A kelet-közép-európai tagországok mutatóinak számtani átlaga 2005-ig még meghaladta a magyar AIC-t, de ma már 10 százalékponttal elmarad attól. Az új adatok azt mutatják, hogy a magyar fogyasztás viszonylagosan alacsony a régióban, és a tendencia arra utal, hogy ez a helyzet tovább romolhat a következő években.


Az AIC mutató a háztartások végső fogyasztását méri, és a vásárlóerő-paritáson számolt érték kiszűri az egyes országok közötti árszínvonalbeli különbségeket. Bár a mutatóval kapcsolatban időről időre felmerül a pontatlanság vádja, az elfogadott tény, hogy a tendenciákat jól ragadja meg, és következtetéseket lehet levonni az országok relatív életszínvonaláról.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-02-26

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, gondozni nagyon egyszerű, most adunk néhány tippet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

70/2008. (V.29.) FVM rendelet

a piaci szereplõknek az 1973/2004/EK rendelet 37. cikke alapján energianövény feldolgozóként,... Tovább

76/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés