Készítsük fel a veteményest a magvetésre! - 3 talajmelegítési technika

Három egyszerű módja, hogy felfrissítsük a talajt a tavaszi vetésre

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hogyan frissítsük fel a talajt a tavaszi vetésre? Egyszerű módszerek a talaj előkészítésére, a magvetési időszakra. Ezekkel az egyszerű, de hatékony talajmelegítő technikákkal felkészíthetjük a késő téli és kora tavaszi magvetésre a veteményesünket.

talajmelegítési technikák

Késő téli talajfrissítés – A magvetés előkészítése


Még a tél legmélye sem jelenti azt, hogy túl korai lenne elkezdeni a talaj előkészítését és felmelegítését az idei ültetésekhez tavaszra.

Bár a hidegebb zónákban túl korai a tél ahhoz, hogy félig szívós egynyári növényeket vessünk (az első tételeket szobában kell elhelyezni), az olyan szívós egynyári növényeket, mint a borsó, a körömvirág, a napraforgó és a búzavirág, általában közvetlenül a talajba vethetjük a virágágyásokban. Ugyanez vonatkozik az időjárásálló babra, valamint a paszternákra, spenótra, hagymára, szív salátára és újhagymára is.

Azonban még a szívós magvak is küzdenek a nedves talajban a téli hideg után, így a talaj előkészítés és felmelegítés javítja a termést, és segíthet a gyomok visszaszorításában is.

Mikor érdemes elkezdeni a talaj felmelegítését?

Több hétbe telik, hogy a talaj hőmérsékletét az erős és sikeres csírázáshoz megfelelő szintre emeljük, így a tél közepe-vége jó alkalom arra, hogy a megemelkedett ágyásokat és a termőszegélyeket különféle szigetelőanyagokkal fedjük le.

Általában azt tanácsolják az alábbi technikák alkalmazását körülbelül hat héttel a magok vagy a fiatal növények elültetése előtt végezzük el, és készüljünk fel arra, hogy szigetelő fagyvédő szövettel vagy más védőburkolattal fedjük le őket, ha a kertet késői fagyok sújtják. A sűrű agyagos talajok felmelegedése még tovább tart, ezért ilyen esetben több idővel számoljunk.

Mielőtt elkezdenénk felmelegíteni a talajt, győződjünk meg róla, hogy nedves, különben a burkolat visszatartja az esőt, és túl száraz lesz az ültetéshez és a vetéshez. Dúsítsuk jól elkorhadt komposzttal vagy trágyával.

3 egyszerű módszer a talaj felmelegítésére magvetés előtt

A kertészeti fagyvédő üveg vagy műanyag kupolák használata mellett háztartási cikkeket is hasznosíthatunk, beleértve a régi komposztzsákokat, szőnyegdarabokat és a karácsonyról megmentett kartondobozokat. A nejlonzacskók, a szőnyeg és a karton a talaj felmelegítése mellett a gyomok eltüntetésében is segít, mivel gátolja annak növekedését, ami megkönnyíti a februári vetést és ültetést.

1.    Használjunk üveg vagy műanyag kupolát

Olcsó és közönséges módja a talaj felmelegítésének és a fiatal növények védelmének. Két fő fajtája van: a műanyagból vagy üvegből készült búrák, valamint az üvegből vagy műanyagból készült kis lámpások.

Az üvegbúrák tökéletesek hosszabb talajszakaszokhoz, ahol magvakat vagy palántákból növényeket termesztenek. További előnyük, hogy a madarakat távol tartják a puha és ízletes levelektől, amikor a palánták is elkezdenek növekedni.

Az egyágúak ideálisak a talaj egyes foltjainak felmelegítésére és a növények fagy elleni védelmére, különösen a fiatal és az újonnan kikelt, zsenge növényekre.

Az üvegburók drágák lehetnek, de elég nehezek ahhoz, hogy ellenálljanak az időjárásnak, és valószínűleg a helyükön maradnak még ádáz viharban is.

A műanyagbúrák pénztárcabarátabbak, de le kell kötni, mivel könnyűek és viharos időben könnyen elmozdíthatóak. Sok esetben előre kilyukasztott lyukak vannak a peremén, így rögzíthetjük őket csapokkal vagy karókkal.


 

2.    Fedjük le a talajt régi kartondobozokkal


Olcsó és vidám, ha nem is borzasztóan szép látvány, lapított kartondobozokkal egyszerűen felmelegíthetjük a talajt a virág- vagy zöldségmagok elvetése előtt. Mi több, a karton egy hatékony gyomirtó, mivel blokkolja a fényt, és elnyomja a növekedést. Kiválóan alkalmasak a hőségben való tartásra is, és szigetelésként is használhatjuk a komposztkupacainkon és a levélformatartóinkon.

Ügyelj arra, hogy a kartonpapírt és a szőnyegeket téglákkal földeld le, hogy rossz időben is a helyén maradjon.
 

3.    Használd újra a komposztzsákokat és a csomagolást


Ha szűkös a helyed, és szeretnél minél többet termeszteni, az emelt kerti ágyak ideális választást jelentenek. Ha már van egy vagy több magaságyás, a benne lévő talaj könnyen felmelegíthető régi komposztzsákok segítségével.
 

Ha csak az utolsó pillanatban jut eszedbe a talajmelegítés magvetés előtt, és nincs sok időd felmelegíteni a talajt a magok elvetése előtt, akkor a tippem az, hogy fordítsd ki a zacskókat, hogy a fekete felület felfelé nézzen, és maximálisan elnyeli a napsütést és a hőt.

Melyik talaj melegszik fel a leglassabban?

Az összes talajtípus közül az agyag átmelegedése hosszabb ideig tart, mint a könnyebb talajok. Ha agyagos talaj van a virágágyásban vagy a veteményeskertben, akkor nagyobb sikert érhetünk el, ha az üvegházban vagy a konyhai ablakpárkányon cserépben és modulokban ültetjük ki a magvakat, majd a szezon későbbi szakaszában, miután a talaj természetes módon felmelegedett, kiültethetjük őket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vörösvérsejtek

A vérnek a vöröscsontvelőben képződő, hemoglobintartalmú alakos eleme. Az emlősállatok... Tovább

vízpótló öntözés

A növényzettel nem borytott szántóföldön - vetés előtt v. után - a talaj mályebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert