Ötszázezer tonna kukoricát kell vennie az államnak, ami 30 milliárd forintba kerülne. Emellett a tervezett takarmányhitel menthetné meg az állattenyésztést...

Van-e 30 milliárd forintja kukoricát venni az államnak?

Szabadföld
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ötszázezer tonna kukoricát kell vennie az államnak, s azt csak itthoni felhasználásra lehetne értékesíteni. Ez összesen piaci árral számolva 30 milliárd forintba kerülne. Emellett a tervezett takarmányhitel mentheti meg az állattenyésztést – állítja a Baromfi Terméktanács. Bárány László szerint az lenne a jó megoldás, ha az állam 500 ezer tonna takarmánykukoricát felvásárolna.
Van-e 30 milliárd forintja kukoricát venni az államnak?
Félmillió tonna takarmánykukorica azonnali felvásárlásáról kellene intézkednie a kormánynak a takarmányvásárlást ösztönző MFB-s forgóeszközhitel-konstrukció kidolgozása mellett – reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elképzeléseire Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke a szervezete honlapján megjelent írásban. Szerinte az állami felvásárlás segíthetne abban, hogy a még meglévő árukészletek ne hagyják el az országot, az állattenyésztő vállalkozások pedig gyorsabban takarmányokhoz jussanak.

Akkor érheti el célját a kialakítás alatt álló takarmányvásárlási hitelkonstrukció, ha előbb intézkedések születnek annak érdekében, hogy a szükséges készletek a hazai piacon maradjanak – hangsúlyozta Bárány László. Ezért első lépésként azonnali állami kukoricafelvásárlást kellene lebonyolítani, mivel a hitelfeltételek kidolgozása hosszú időt vehet igénybe. Mint ismert, a minisztérium egyelőre arra törekszik, hogy 20-30 milliárd forintos, kedvezményes kamatozású hitelkeretet biztosítson az állattenyésztő vállalkozások takarmányvásárlásaihoz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) forrásinak felhasználásával.

Bárány László szerint az lenne a jó megoldás, ha az állam 500 ezer tonna takarmánykukoricát felvásárolna, azt pedig egy megfelelő elosztási és elszámolási rendszer segítségével eljuttatná az állattartókhoz. Hozzátette: így lehetne garantálni azt is, hogy a megvett kukoricából valóban állattenyésztési felhasználású tápok készüljenek. Az elnök szerint nem kellene tartani az állami tranzakció árfelhajtó hatásától sem, mert további drasztikus takarmánydrágulás akkor következne be, ha a ma meglévő gabonakészletek tényleg elhagynák az országot. Mint ismert, a BTT a hiánypszichózist mutató gabonahelyzet miatt a közelmúltban a piaci folyamatok felülvizsgálatát és új gabonamérleg elkészítését is sürgette a VM-nél.

Szabad Föld

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hanyszéna (hanyiszéna, hansági széna)

a tőzegen, lápon termett, sok rostot, kevés tápanyagot tartalmazó füvek szénája. Tovább

hegyibetegség

2500 m tengerszint feletti magasságban alakul ki; a hemoglobin oxigénnel való telítődése... Tovább

Tovább a lexikonra