notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ötszázezer tonna kukoricát kell vennie az államnak, ami 30 milliárd forintba kerülne. Emellett a tervezett takarmányhitel menthetné meg az állattenyésztést...

Hirdetés

Van-e 30 milliárd forintja kukoricát venni az államnak?

Szabadföld
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ötszázezer tonna kukoricát kell vennie az államnak, s azt csak itthoni felhasználásra lehetne értékesíteni. Ez összesen piaci árral számolva 30 milliárd forintba kerülne. Emellett a tervezett takarmányhitel mentheti meg az állattenyésztést – állítja a Baromfi Terméktanács. Bárány László szerint az lenne a jó megoldás, ha az állam 500 ezer tonna takarmánykukoricát felvásárolna.
Van-e 30 milliárd forintja kukoricát venni az államnak?
Félmillió tonna takarmánykukorica azonnali felvásárlásáról kellene intézkednie a kormánynak a takarmányvásárlást ösztönző MFB-s forgóeszközhitel-konstrukció kidolgozása mellett – reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elképzeléseire Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke a szervezete honlapján megjelent írásban. Szerinte az állami felvásárlás segíthetne abban, hogy a még meglévő árukészletek ne hagyják el az országot, az állattenyésztő vállalkozások pedig gyorsabban takarmányokhoz jussanak.

Akkor érheti el célját a kialakítás alatt álló takarmányvásárlási hitelkonstrukció, ha előbb intézkedések születnek annak érdekében, hogy a szükséges készletek a hazai piacon maradjanak – hangsúlyozta Bárány László. Ezért első lépésként azonnali állami kukoricafelvásárlást kellene lebonyolítani, mivel a hitelfeltételek kidolgozása hosszú időt vehet igénybe. Mint ismert, a minisztérium egyelőre arra törekszik, hogy 20-30 milliárd forintos, kedvezményes kamatozású hitelkeretet biztosítson az állattenyésztő vállalkozások takarmányvásárlásaihoz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) forrásinak felhasználásával.

Bárány László szerint az lenne a jó megoldás, ha az állam 500 ezer tonna takarmánykukoricát felvásárolna, azt pedig egy megfelelő elosztási és elszámolási rendszer segítségével eljuttatná az állattartókhoz. Hozzátette: így lehetne garantálni azt is, hogy a megvett kukoricából valóban állattenyésztési felhasználású tápok készüljenek. Az elnök szerint nem kellene tartani az állami tranzakció árfelhajtó hatásától sem, mert további drasztikus takarmánydrágulás akkor következne be, ha a ma meglévő gabonakészletek tényleg elhagynák az országot. Mint ismert, a BTT a hiánypszichózist mutató gabonahelyzet miatt a közelmúltban a piaci folyamatok felülvizsgálatát és új gabonamérleg elkészítését is sürgette a VM-nél.
Hirdetés

Szabad Föld
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 779 471
Közösség

baromfi

a tenyésztett szárnyas állatokat összefoglaló néven b.-nak nevezik; ezek a tyúk-, a pulyka-,... Tovább

vagyon

a mg. vállalat eszközeinek összessége: összetevődhet beruházott v.-ból, forgó-v.-ból,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 224

Átlagos értékelés: 4.7