Szúnyogok ellen hatásosan

Így tarthatod távol a szúnyogokat otthonodtól és magadtól

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nyakunkon a nyár, és ezzel együtt a szúnyogok hada is. Az apró, zümmögő vérszívók számos szabadtéri program elrontói lehetnek attól függően, hogy merre lakik az ember. Míg bizonyos helyeken egész nyáron alig találkozni velük, máshol – különösen vízközelben egyszerűen lehetetlenné teszik a kint tartózkodást, főleg napnyugta után.

Így harcolj a szúnyogok ellen eredményesen

A jó hír az, hogy ezek az irritáló rovarok többféleképpen is elriaszthatók az otthon, a kert és az emberek közeléből is, ráadásul különféle vegyszerek és mérgek használata nélkül. A következőkben ezekről ejtünk majd szót, de előtte néhány tudnivaló arról, hogy miért vonzzák az emberek mágnesként a szúnyogokat.

A szúnyogok ízlése

Habár elsőre ez kissé meglepően hangozhat, de a szúnyogok meglehetősen válogatósak, ha az áldozat kiválasztásáról van szó. A kutatók szerint a 0-s vércsoportúak kétszer olyan gyakori célpontok a szúnyogok számára, mint az A vércsoporttal rendelkezők. A szúnyogok az általunk kilégzett széndioxidot szagolják ki, és így találnak rá áldozataikra. A nagyobb termetű emberek több széndioxidot lélegeznek ki, így valamivel több szúnyog is támadja meg őket.

A kis vérszívók ezen kívül érzik a tejsavat, az ammóniát és más testnedveket is, ami szintén az áldozatok felkutatását szolgálja. Edzéskor a szervezetünkben tejsav termelődik, ami egyfajta parfümként hat a szúnyogok számára. A szúnyogok továbbá a különböző bőrbaktériumokhoz is vonzódnak, amelyek a test felületén találhatók. Érdemes megjegyezni, hogy habár a szúnyogok támadását és annak helyét csípésnek nevezzük, a szúnyogok valójában beleszúrják szívószervüket az áldozatba, szóval nem valódi csípésről van szó.

Három tényező, amik vérszívásra invitálják a szúnyogokat

Sörfogyasztás

Észrevetted, hogy a szúnyogok éppen annyira szeretik a kerti partykat, mint amennyire az emberek is? A magyarázat egyszerű: mindössze 3,5 dl sör elfogyasztásával igazi szúnyogmágnessé alakíthatod át magad. Habár a szakértők még mindig nem tudják pontosan, hogy miért, de a szúnyogok mindig megjelennek ott, ahol az emberek legurítanak néhány üveggel.

Várandósság

Néhány tanulmány szerint a várandós nőket kétszer olyan gyakran csípik (szúrják) meg a szúnyogok, mint azokat, akik nem hordoznak babát a hasukban. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a terhesség alatt a nők közel 21%-kal több széndioxidot lélegeznek ki, és a testhőmérsékletük is magasabb az átlagnál.

Ruhaszínek

A szúnyogok bizonyos ruhaszínekhez jobban vonzódnak, mint másokhoz – „kedvelik” első sorban a feketét, a sötétkéket és a pirosat. A világosabb színű ruhák segíthetnek elkerülni néhány csípést. Érdemes bő szabású öltözéket viselni, ami több bőrfelületet takar el a szúnyogok elől. A következő oldalon megmutatom a legjobb védekezési módokat! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajtípusok

egy típusba sorolják azokat a talajokat, amelyek hasonló környezeti tényezők együttes... Tovább

hólyagférgesség

egyes galandférgek lárvaformáinak, a hólyagférgeknek a köztigazdában való előfordulása. 1.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok