A szúnyogirtás folytatódik hazánkban 13 vármegyében és Budapesten az esti és éjszakai órákban platós autók segítségével: ezeken a helyeken folytatják az irtást!

Tizenhárom vármegyében és Budapesten folytatódik a szúnyogirtás

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn bejelentette, hogy a héten tizenhárom vármegyében és Budapest városában folytatódik a szúnyoggyérítés. A program célja a vérszívók számának csökkentése és a lakosság védelme a kellemetlen szúnyogcsípésekkel szemben.

Szúnyogirtás

Ezeken a helyeken folytatódik a szúnyogirtás

A gyérítési munkálatokat összesen 75 ezer hektáron végzik el, érintve ezzel Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket. A fővárosban pedig a III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületekben folytatják a szúnyogirtást.

A közlemény szerint a Duna mentén, többek között Komárom, Dunaújváros, Szekszárd és Budapest területén végeznek földi gyérítéseket. Emellett a Csepel-sziget környékén, valamint a Balaton és a Velencei-tó part menti településeken is megkezdik a vérszívók elleni intézkedéseket. Továbbá a Bodrog, a Hernád és a Dráva mentén, valamint Sopron környékén és Vas megye több településén is folytatják a szúnyogirtást. Csongrád-Csanád vármegyében pedig a múlt héten elmaradt munkát pótolják az időjárás miatt.

Az esős idő miatt megnőtt a szúnyogok száma

A tájékoztatás szerint az esős és viharos időjárás ideális feltételeket teremt a csípőszúnyogok szaporodásához. Ezért olyan területeken is megnőtt a vérszívók száma, ahol korábban nem jelentkezett komolyabb "szúnyogártalom".

Így veszik fel a harcot a szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni védekezéshez speciális permetezőgépek kerülnek felhasználásra, amelyeket platós autókra szerelnek. Ez lehetővé teszi az esti és éjszakai órákban történő hatékony gyérítést. Fontos megjegyezni, hogy a beavatkozás nem befolyásolja a méheket és más nappal aktív beporzó rovarokat. Az alkalmazott irtószer nem jelent veszélyt sem az emberekre, sem az állatokra, sem pedig a növényekre.

A szúnyoggyérítés folytatása segítséget nyújt a lakosságnak abban, hogy nyugodt és kellemes nyarat tölthessenek, minimális szúnyogcsípésekkel és kellemetlenségekkel. A hatékony védekezés és az intézkedések végrehajtása révén az emberek élvezhetik a szabadban töltött időt anélkül, hogy aggodalommal kellene lenniük a vérszívók jelenléte miatt.

Mitől függ, hogy kiket csípnek meg többet a szúnyogok?

A szúnyogok általában az összes emberhez vonzódnak, mivel táplálékforrásként a vért használják. Azonban néhány tényező befolyásolhatja, hogy kiket csípnek meg jobban a szúnyogok:

  • Szén-dioxid kibocsátás: A szúnyogok a közelben lévő szén-dioxidra reagálnak, amelyet az emberek kilélegzéskor és testmozgás közben termelnek. Tehát azok az emberek, akik több szén-dioxidot bocsátanak ki, vonzóbbak lehetnek a szúnyogok számára.
  • Testhőmérséklet: A szúnyogok érzékelik és vonzzák a testhőmérsékletet. A melegebb testek vonzóbbak lehetnek számukra. Ezért a testmozgás, a fizikai aktivitás és a meleg időjárás miatt a magasabb testhőmérséklettel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel válnak szúnyogok célpontjává.
  • Illatok: Az emberek test- és bőrillata szintén befolyásolhatja a szúnyogok vonzódását. Bizonyos testillatok, mint például az izzadságban található vegyületek, illetve a kozmetikumok és parfümök illatai vonzóak lehetnek a szúnyogok számára.
  • Genetikai tényezők: A szúnyogok bizonyos génvariációkra és genetikai tényezőkre is reagálhatnak. Néhány kutatás azt sugallja, hogy bizonyos vércsoportok vagy genetikai tulajdonságok jelenléte vonzóbbá teheti az embert a szúnyogok számára.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tényezők változó hatással lehetnek, és nem minden esetben jelentenek általános szabályt. Egyének között is eltérhet, hogy mennyire vonzódnak a szúnyogok. Emellett más tényezők, például helyi szúnyogfajták, időjárás, öltözködési szokások és környezeti faktorok is befolyásolhatják, hogy kit csípnek meg jobban a szúnyogok.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

komló növényvédelmi technológiája

a telepítés előtt szükség szerint talajfertőtlenítést kell végezni (talajfertőtlenítő... Tovább

libavacsora és libaebéd

Libavacsora és libaebéd a megújult Dunyha Étteremben! Ha kedveli a házias liba étkeket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek