Mire van még szüksége egy szobanövénynek? Útmutató szobanövényekhez

hirdetes

Segítség, a szobanövényem már nem növekszik – Mit csinálunk rosszul?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bosszantó, ha egy szobanövény nem növekszik tovább, és nehéz kitalálni, hogy mi okozza a problémát. Ha azonban gondosan figyeljük a növényeket, előbb-utóbb elkezdjük megérteni sajátos igényeiket. Addig is adunk néhány tippet egy szobanövény növekedési hibaelhárításához.

Miért nem fejlődik tovább a szobanövényem?

Miért nem fejlődik tovább a szobanövényem?

Segítség, a szobanövényem leállt a növekedésben! 


Fény: Minden növénynek szüksége van fényre. Vannak, akik erős, közvetlen fényben boldogulnak, de a legtöbben a mérsékeltebb közvetett fényt részesítik előnyben. Ha a szobanövénye leállt, előfordulhat, hogy el kell távolítania a növényeket a túl világos ablaktól, vagy csökkentheti a fényt áttetsző függönnyel. Ha viszont alacsony a fény a házában, előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló napfényt ki kell egészítenünk növekvő lámpákkal vagy fénycsövekkel. Ügyeljünk arra, hogy időnként töröljük le a leveleket, mivel a por blokkolja a fény és a levegő felvevő képességét.

Mire van még szüksége egy szobanövénynek?

Víz: A vízhiány vagy a túl sok víz gyakori oka annak, hogy egy szobanövény nem növekszik. Ne szokd meg az ütemezett öntözést, mert egyes növényeket gyakrabban vagy ritkábban kell öntözni. Legtöbben jobban szeretik mélyen öntözni őket, amikor a talaj meglehetősen száraz, nem pedig a csöpögéstől. Néhány perc múlva ürítsik ki a vízelvezető csészealjat, és soha ne hagyjuk a növényt vízben állni. 

hirdetes

Műtrágya: Ha a növények takarmányozásáról van szó, a túl kevés műtrágya mindig jobb, mint a túl sok. A legtöbb növénynek jót tesz a könnyű, rendszeres etetés tavasszal és nyáron, de nagyon kevés vagy egyáltalán nem trágyázik, amikor a növény a téli hónapokban nyugalmi állapotban van. A túl sok műtrágya a szobanövények csökevényesedését, fonnyadását és a levelek sárgulását okozhatja.

Átültetés: Ha szobanövényed nem növekszik, ellenőrizd, hogy nincs-e gyökere. Ha a gyökerek túl zsúfoltak, előfordulhat, hogy nincs elég talaj a megfelelő víz és tápanyag megtartásához, és a növény éhezhet. Keresd meg a talaj felszínén növő gyökereket, vagy a vízelvezető lyukon átnyúló gyökereket. Az új cserépnek csak valamivel nagyobbnak kell lennie, mivel a túl sok talajt tartalmazó edény visszatarthatja a vizet, ami gyökérrothadáshoz vezethet. Győződj meg arról, hogy az új edény alján van egy vízelvezető nyílás.

hirdetes

Kártevők és betegségek: A kártevők mindig előfordulhatnak, amikor egy szobanövény nem növekszik, és néhányat nehéz észrevenni. Például a takácsatkák apró kártevők, amelyeket nehéz észrevenni, de látható szalagot hagynak a lombozaton. Ügyelj az olyan betegségekre, mint a lisztharmat vagy a korompenész, amelyek gyakran a túlzott nedvességhez kapcsolódnak. A vírusok a szobanövények csökevényét is okozhatják.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezõtlen adottságú területeken... Tovább

szőrtüszőatkakór (demodikózis, demodicosis)

Szőrtüszőatkák (különféle Demodex-fajok) által leggyakarabban kutyában okozott... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert virág