Mire van még szüksége egy szobanövénynek? Útmutató szobanövényekhez

hirdetes

Segítség, a szobanövényem már nem növekszik – Mit csinálunk rosszul?

ZH

Bosszantó, ha egy szobanövény nem növekszik tovább, és nehéz kitalálni, hogy mi okozza a problémát. Ha azonban gondosan figyeljük a növényeket, előbb-utóbb elkezdjük megérteni sajátos igényeiket. Addig is adunk néhány tippet egy szobanövény növekedési hibaelhárításához.

Miért nem fejlődik tovább a szobanövényem?

Miért nem fejlődik tovább a szobanövényem?

Segítség, a szobanövényem leállt a növekedésben! 


Fény: Minden növénynek szüksége van fényre. Vannak, akik erős, közvetlen fényben boldogulnak, de a legtöbben a mérsékeltebb közvetett fényt részesítik előnyben. Ha a szobanövénye leállt, előfordulhat, hogy el kell távolítania a növényeket a túl világos ablaktól, vagy csökkentheti a fényt áttetsző függönnyel. Ha viszont alacsony a fény a házában, előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló napfényt ki kell egészítenünk növekvő lámpákkal vagy fénycsövekkel. Ügyeljünk arra, hogy időnként töröljük le a leveleket, mivel a por blokkolja a fény és a levegő felvevő képességét.

Mire van még szüksége egy szobanövénynek?

Víz: A vízhiány vagy a túl sok víz gyakori oka annak, hogy egy szobanövény nem növekszik. Ne szokd meg az ütemezett öntözést, mert egyes növényeket gyakrabban vagy ritkábban kell öntözni. Legtöbben jobban szeretik mélyen öntözni őket, amikor a talaj meglehetősen száraz, nem pedig a csöpögéstől. Néhány perc múlva ürítsik ki a vízelvezető csészealjat, és soha ne hagyjuk a növényt vízben állni. 

hirdetes

Műtrágya: Ha a növények takarmányozásáról van szó, a túl kevés műtrágya mindig jobb, mint a túl sok. A legtöbb növénynek jót tesz a könnyű, rendszeres etetés tavasszal és nyáron, de nagyon kevés vagy egyáltalán nem trágyázik, amikor a növény a téli hónapokban nyugalmi állapotban van. A túl sok műtrágya a szobanövények csökevényesedését, fonnyadását és a levelek sárgulását okozhatja.

Átültetés: Ha szobanövényed nem növekszik, ellenőrizd, hogy nincs-e gyökere. Ha a gyökerek túl zsúfoltak, előfordulhat, hogy nincs elég talaj a megfelelő víz és tápanyag megtartásához, és a növény éhezhet. Keresd meg a talaj felszínén növő gyökereket, vagy a vízelvezető lyukon átnyúló gyökereket. Az új cserépnek csak valamivel nagyobbnak kell lennie, mivel a túl sok talajt tartalmazó edény visszatarthatja a vizet, ami gyökérrothadáshoz vezethet. Győződj meg arról, hogy az új edény alján van egy vízelvezető nyílás.

hirdetes

Kártevők és betegségek: A kártevők mindig előfordulhatnak, amikor egy szobanövény nem növekszik, és néhányat nehéz észrevenni. Például a takácsatkák apró kártevők, amelyeket nehéz észrevenni, de látható szalagot hagynak a lombozaton. Ügyelj az olyan betegségekre, mint a lisztharmat vagy a korompenész, amelyek gyakran a túlzott nedvességhez kapcsolódnak. A vírusok a szobanövények csökevényét is okozhatják.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-23

Te kidobod a banánhéjat? Pedig ez a legértékesebb kertészeti alapanyag!

Te is kidobod a banánhéjat? Tudtad, hogy ez a legértékesebb kertészeti alapanyag, főzéshez, és bőr tisztításához is tökéletes, ahogyan pattanások ellen is?

2022-11-28

5 perces karácsonyi finomság, a legjobb adventi édesség: a kandírozott dió

A kandírozott diót percek alatt elkészítheted, és a család ugyanúgy imádni fogja, mintha egy teljes napot robotoltál volna a konyhában. Tökéletes ajándékba is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biomassza

egy adott ökoszisztémában, adott időpontban ott található élőlénytömeg, amely magába... Tovább

aszepszis

a ->sebészetben alkalmazott eljárás, amelynek lényege a ->sebnek fertőzéstől való... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert virág virágtermesztés