Készíts fel szobanövényeid a téli álomra! - Téli növény gondozás

Szobanövények gondozása télen – Szobanövények előkészítése a téli álomra

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tél az az időszak, amikor a szobanövények pihennek a következő évre, és a szobanövények télire való előkészítése magába foglalja néhány egyszerű, de fontos változtatást a gondozásukban. A növények előkészítése során meg kell védeni őket a magas és alacsony hőmérséklettől, a száraz beltéri levegőtől és az alacsonyabb fényszinttől. Olvass tovább, és tanuld meg, hogyan kell felkészíteni a szobanövényeket a télre.

dísznövények téli álma

Tippek a szobanövények téli gondozásához

Segítsük a szobanövényeket felkészíteni a nyugalmi időszakra a víz mennyiségének és az öntözés gyakoriságának csökkentésével. Szobahőmérsékletű vízzel csak akkor öntözzünk, ha a talaj felső része 2,5-5 cm-es tapintásra száraznak tűnik. Télen lassabb a növekedés és a túl sok víz gyökérrothadást válthat ki. Egyes növényeknek nagyon kevés vízre van szükségük télen, míg a kaktuszok és más pozsgás növények tavaszig egyáltalán nem igényelnek vizet.

A beltéri levegő télen rendkívül száraz, és túl alacsony páratartalom esetén a levelek felkunkorodhatnak, sárgává vagy barnává válhatnak. Télen a szobanövények termesztéséhez nagy hasznát vehetjük a szobai párásítónak, de ha nem rendelkezünk ilyennel, elhelyezhetjük a növényeket a fürdőszobában vagy a konyhában, ahol általában magasabb a páratartalom. Az edényeket páratartalmú tálcákra is helyezhetjük, amelyek egyszerűen sekély tálcák nedves kavicsos réteggel. Ahogy a víz elpárolog, megemeli a páratartalmat a növények körül.

A szobanövények gondozása télen megkövetelheti a növények világosabb helyre történő áthelyezését, például egy másik helyiségbe vagy egy nyugati vagy déli fekvésű ablakba. Rendszeresen forgassuk meg a növényt, hogy minden oldala egyenlő napfényt kapjon. Ha nincs napfényes ablakunk, előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló fényt ki kell egészíteni egy növekvő lámpával vagy egy meleg fehér csőből és egy hideg fehér csőből álló berendezéssel. Ügyelj arra, hogy a növények ne legyenek kitéve ajtóknak, szellőzőnyílásoknak, kandallóknak vagy huzatos ablakoknak.

Szobanövények téli gondozása

Ősszel mossuk le az ablakokat, hogy télen a lehető legtöbb fény jusson be. Hagyjuk nyitva a függönyöket vagy árnyékolókat a nappali órákban. Puha, nedves ruhával töröljük le a növények leveleit, hogy a levelek hatékonyabban nyeljék el a fényt.

A szobanövények téli gondozása magába foglalja a növények szokásos tápoldatozásának megváltoztatását, mivel nem akarjuk ösztönözni az új növekedést, amikor a növény a nyugalmi időszakába lép. Csökkentsük a tápanyagoztatást ősszel, a téli hónapokban pedig teljes mértékben ne műtrágyázzunk. Ha tavasszal új növekedést észlelünk, folytassuk a rendszeres etetést.

Hagyjuk abba az átültetést, amikor a növény aktívan növekszik. Az ősz és a tél nem megfelelő időszak a gyökerek megzavarására.

Metsszük le a növényt, és távolítsuk el az elhalt vagy sárguló növekedést a télen növekvő szobanövényekről. Ne metsszük meg az egészséges zöld növekedést, mert a metszés új növekedést indít el, amely munkára kényszeríti a növényt, amikor pihenni próbál.
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antivitaminok (vitamin-antagonisták)

a ->vitaminokhoz hasonló szerkezetű —>antimetabolitok, amelyek a koenzimként (->enzimek)... Tovább

heterogén állomány

fajtája, típusa és hasznosíthatósága szempontjából nem egységes állomány. Egyedeinek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény