Szlovákia is betiltja a Cseh szeszes italok behozatalát

Lengyelország után Szlovákia is betiltja a Cseh szeszesitalok behozatalát!

Kiszner Klaudia
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

 Lengyelország és Szlovákia ideiglenesen betiltotta a Csehországból származó tömény szeszesitalok behozatalát. Hazánkban még nincsen tilalom, és egyenlőre nem is tervezik ezt. Ugyanis eddigi információk szerint, a szeszesitalok értékesítése helyben folyt, és arra utaló megbetegedések sem bukkantak fel.

csehországi metil-alkohol mérgezés

 Környező országok álláspontja a Cseh szeszesitalok behozataláról

„Lengyelország vasáranap minden Csehországból származó alkoholos ital behozatalát betiltotta egy hónapra, a sörök kivételével. Mindezt úgy tették, hogy máig nem közöltek hírt egy lengyelországi metanol-mérgezésről sem.”

Szlovákiában a tilalom a keddi tárcaközi ülésen született meg és az nap 17 órakor érvénybe is lépett, a Csehországban gyártott, illetve az onnan származó tömény szeszes italokra vonatkozóan. A szlovák agrártárca vezetője Lubomír Jahnáték, megelőző biztonsági intézkedéseknek nevezte az ideiglenes tilalmat, amire azért volt szükség, mert a csehországi lépések csak a Cseh állampolgárok védelmét célozzák és nem számolnak a környező országok lakosainak védelmével.

Csehországi metil-alkohol helyzet

A Cseh tilalom az összes 20%-nál magasabb alkoholtartalmú italra vonatkozik az elkövetkező jó pár napban. „A szeptember elején kezdődött metilalkohol-mérgezéses esetek kedd délig 22 emberéletet követeltek, s mintegy negyven személyt kezelnek mérgezéssel kórházban. Az utóbbi 24 órában az áldozatok száma eggyel, a kórházi kezelésre szorulók száma pedig öttel emelkedett. Az áldozatok közül többen megvakultak, de pontos adatot erről eddig nem hoztak nyilvánosságra.”

A rendőrségi nyomozás még mindig folyik, de az eddigi információk szerint 23 főt vettek őrizetbe, és több mint 40 személynél tartottak házkutatást. A kutatás során több olyan helyszínt is találtak, ahol több ezer liter „ pancsolt alkoholt” készítettek forgalmazásra.

Forrás: Híradó.hu, Index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Folar 525 SC

Talaj és levélherbicid szőlőben, almában.Hatóanyag: 345 g/l terbutilazin + 180 g/l... Tovább

fajtakísérlet

a fajtaértékelés alapját képező tevékenység. Az összehasonlításra szánt fajtákat azonos... Tovább

Tovább a lexikonra
oktatás