Itt az új rendelet! - Tilos tűzijátékozni, petárdázni Szilveszterkor!

Itt az új rendelet! - Tilos tűzijátékozni, petárdázni Szilveszterkor!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerdán az MTI-vel.

Itt az új rendelet! - Tilos tűzijátékozni, petárdázni Szilveszterkor!

A közleményben emlékeztettek arra, hogy petárdát máskor sem lehet árusítani, de – mint írták – ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni. Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben – tették hozzá.

Figyelmeztettek, hogy akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi.

Mit is jelent ez a valóságban?

Mindenki úgy gondolja ezek után, hogy a tűzijátékok és más pirotechnikai eszközök használatának betiltásával csend lesz és nyugalom - ez viszont nem fedi a valóságot! A jelenleg elérhető információkból annyi derül ki, hogy a pirotechnikai eszközök utcai árusítása (vagyis webshopok továbbra is árusíthatnak), és az ott vásárolt eszközök közterületi használata tilos.

Az egyetlen hivatalosnak tekinthető kormányközlés szerint idén betiltásra kerül a petárdák és rakéták árusítása. Tehát magánterületekre továbbra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint korábban, vagyis erkélyről, ablakból, kertből idén is indíthatók.

Eddig sem lehetett petárdázni...

Érdekesség, hogy Magyarországon legálisan sosem lehetett petárdázni, mégis 1985 óta minden évben boldog-boldogtalan durrogtat, annak ellenére, hogy tudja, akár meg is bírságolhatják ezért.

Összegzés

A jelenlegi szabályozás valószínűleg nem fogja megakadályozni az armageddont, ezt érdemes a háziállatokat tartóknak tudniuk! Az összes létező webshop árusíthat és szállíthat pirotechnikai eszközöket, valamint az egész évben ilyen termékeket árusító boltok is adnak el termékeket. Már most a lakosság birtokában lehet több száz tonnányi pirotechnikai eszköz és sajnos biztosak lehetünk abban, hogy fel is fogják használni! Éppen ezért fontos, hogy mindenki figyeljen oda háziállataira, ugyanúgy, felelős állattartóként gondoskodjunk kiskedvenceink biztonságáról! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ültetés

az a —>vegetatív szaporítási mód, amelyhez nem magot, hanem egyéb növényi szervet... Tovább

degeneráció

1. (biol.) Az —>egyedfejlődés és az —>evolúció szempontjából azon anyagcsere- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek