Márciustól fokozottan figyeljük postaládáinkat, hiszen van rá esély, hogy széncinege költözhet bele - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint márciustól kifejezetten érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis hazánk egyik legelterjedtebb cinegefajai, a széncinegék nagyon szívesen belefészkelnek. Ez több okból is veszélyes, a cikkben körül járjuk a témát. 

Postaládába fészkehet a széncinege

Mit kell tudni a széncinegékről?

Európában általánosan elterjedt faj, hazánkban pedig a leggyakoribb madár. A széncinege az erdők, parkok és kertek madara. A fák lyukaiban fészkel, de ugyanolyan szívesen használ odúkat. A széncinegék aktív táplálkozók, erdei fák kisebb ágai és levelei között rovarokra és pókokra vadásznak. De jól alkalmazkodnak a kertekhez és a városokhoz is, és felkeresik a madáretetőket, és megküzdenek a többi kisebb madárral, hogy az ételhez jussanak.

Hogyan lehet azonosítani a széncinegét?

A széncinege ismerős kerti madár, fekete fejjel, fehér arccal, zöld háttal, sárga hassal és fekete csíkokkal a mellén.

ÉRDEKESSÉG: A hím széncinegék hasán széles fekete csík található, míg a nőstényeknél sokkal vékonyabb ez a csík. A hím csíkja figyelemfelkeltő és azt jelzi, hogy a hím jó választás lesz-e apának. Minél szélesebb a csík, annál vonzóbb a hím a nőstények számára.

Miért kedvelik a széncinegék a postaládát?

A többi cinegefajtával ellentétben a széncinege nem ragaszkodik a magas fákon való fészkeléshez, hagyományosan harkályodúkban vagy mesterséges odúkban költ. A hazánkban elterjedt, hagyományos postaládák nagyon hasonlóan vannak felépítve a széncinege odúihoz, ezért nagyon gyakori jelenség, hogy a kis madarak úgy gondolják, hogy a postaláda is tökéletes fészkelő hely lesz nekik.

Miért veszélyes a széncinegék postaládába való fészkelése?

A széncinegék nem tudhatják, hogy a postaláda, amit fészeknek választottak maguknak, sajnos nem igazán alkalmas erre, hiszen napi szinten használják az emberek. A postás mit sem sejtve bedobja a leveleket, azok pedig ráeshetnek az éppen kotló madárra, vagy a tojásokra, fiókákra egyaránt, akik meg is halhatnak így. 

Így védd meg a széncinegéket

Beköltözés megelőzése

A legjobb, ha már a beköltözés előtt megakadályozzuk a széncinegék betelepülését a postaládánkba. Ezt leginkább olyan postaláda teszi lehetővé, melynek levélbedobó nyílását felső zsanéros billenőajtó védi. Azok a postaládák, melyek félig nyitottak, sajnos nem jók ilyen szempontból, oda könnyen bemehetnek a madarak.

Odú kihelyezése

Mi magunk is helyezhetünk ki egy cinege odút egy fára felszerelve, ami csalogató lehet a számukra. Sőt, ha már beköltöztek a postaládánkba, még akkor is van esély, hogy átköltöznek az alkalmas odúba, úgy, hogy ha azt felakasztjuk a postaládánk mellé. Ha látjuk, hogy a postaládánkba még csak a fészeképítés kezdődött meg, tömjük be annak nyílásait amikor nem tartózkodik bent a széncinege, az pedig kénytelen lesz az odújába átköltözni, amit odaakasztottunk. 

Jelezz cetlivel

Ha már beköltöztek, sőt, már tojások vagy fiókák is vannak a postaládádban, hagyd őket békén, és mindenképpen írd ki, jól látható helyre a postaláda mellé, hogy madarak fészkelnek a postaládában, semmiképp ne dobják be oda a leveleket. Helyette tegyél ki egy kosarat vagy szatyrot, amibe a postás kézbesítheti a leveleidet. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baktériumhordozás

az a jelenség, amikor valamely ->fertőző betegségen átesett szervezetben a kórokozók, a... Tovább

gyapjúfélék

aszerint, hogy a juhok bundájamilyen szálakból tevődik össze, kereskedelmi és textilip.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok