notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szelídgesztenye gubacsdarázs megjelenése Magyarországon

Hirdetés

A szelídgesztenye gubacsdarázs megjelenése Magyarországon

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szelídgesztenye gubacsdarázs Kínában őshonos. Egynemzedékes, csak egyivarú nemzedéke ismert. A nőstények a rügyekbe petéznek, a rügyeken képződő gubacsok blokkolják a hajtások fejlődését. Ez a korona kiritkulását, szélsőséges esetben fapusztulást, illetve jelentős terméscsökkenést okozhat.
A szelídgesztenye gubacsdarázs megjelenése Magyarországon

Világszerte a szelídgesztenye egyik legjelentősebb kártevő rovarának tartják. Emberi közreműködéssel már az USA-ba és Európába is eljutott. Észak-Olaszországban először 2002 nyarán észlelték. Magyarországon 2009 májusában, Budapest körzetében, egy családi ház kertjében került elő egy 2008 őszén ültetett kb. 6 m magas és 12 cm átmérőjű fáról. A fát egy nemzetközi kertészeti áruházláncnál vásárolták. A körülmények és a faj életmódjának ismeretében azt valószínűsítjük, hogy a fertőzött fát Olaszországból szállíthatták Magyarországra.

A Növényvédelem 2003. évi 2. számában rövid összefoglaló írás jelent meg a szelídgesztenye gubacsdarázs életmódjáról, jelentőségéről és elterjedéséről (Melika és munkatársai 2003). A közleményben a szerzők megemlítik azon véleményüket, miszerint a faj magyarországi megjelenésére és megtelepedésére számítani kell.
Május közepén, egy Budához csatlakozó kertvárosi jellegű település egyik kertjében Wittman Ferenc növényvédelmi vállalkozó egy általa ismeretlen kárképet fedezett fel egy elmúlt év őszén ültetett (kb. 6 m magas, 12 cm átmérőjű) szelídgesztenyén. Az általa készített fényképek is, illetve ezt követően a helyszíni szemle is egyértelművé tette, hogy mivel állunk szemben.
A fát 2008 őszén vásárolták egy nemzetközi kertészeti áruházlánctól. A fán csak friss gubacsokat találtunk, régebbieket nem, annak ellenére, hogy a száraz fásodó gubacsok több évig is láthatók a fertőzött fákon (Payne és mtsai 1983). A gubacsdarázs nőstényei 2008 nyarán pedig nyilván csak ott petézhettek a rügyekbe, ahol a faj már korábban is jelen volt, illetve megtelepedett. A faj életmódja, ismert európai elterjedése alapján ezért úgy feltételezzük, hogy a fát 2008. őszén, legnagyobb valószínűséggel Észak-Olaszországból hozhatták, ahol a Dryocosmus kuriphilus már legalább 2002. óta jelen van, sikeresen megtelepedett és való színűleg már aktívan terjeszkedik is.
Sajnos a faj életmódja kifejezetten kedvez a szaporítóanyag szállítása révén történő behurcolásnak. A nőstények júniustól augusztusig repülnek, a gesztenye rügyeibe rakják petéiket. Ezekből csak a következő tavasszal kelnek ki a lárvák, és csak ezt követően jelennek meg a gubacsok (1., 2. ábra). Azaz a nyár folyamán, frissen fertőzött faegyedeken a következő tavaszig semmi nyom nem utal arra, hogy a rügyekben peték várakoznak a kikelésre.
Érdekességként megjegyezhető, hogy a fán a karantén gubacsdarázs mellett még a szelídgesztenye kéregrák tünetei is jelen voltak, illetve egy kb. 15 mm átmérőjű kirepülési nyílás, aminek azonosítása még folyamatban van.
Az illetékes hatóságonak természetesen bejelentették, a fát (remélhetőleg még a darazsak kikelése előtt) megsemmisítették. Ezzel együtt is a faj a jövőben fokozott figyelmet érdemel és követel. Nem zárható ki, hogy emberi közre működés eredményeként Magyar orszá gon már másutt is jelen van, illetve az aktív, önerőből történő terjedés esélyét sem szabad alábecsülni.
A szelídgesztenye gubacsdarázs életmódjáról, elterjedéséről, jelentőségéről és természetes ellenségeiről a Növényvédelem 2003. évi 2. lapszámában találhatók részletesebb információk.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

lovassport

a nyereg alatti lovassportok és a fogathajtás összefoglaló neve. A nyereg alatti lovassport igen... Tovább

gyomor

az emésztőkészülék előbélszakaszának része, a bal borda alatt, a máj mögött helyeződik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 171

Átlagos értékelés: 4.7