Kóstold meg a szedermálnát te is

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ismerd meg te is a szedermálnát!

Egy kis újdonság, a szedermálna

Hová ültesd a szedermálnát?

A Tay-parti szedermálnának nincsenek különleges igényei, és a legtöbb környezetben képes megmaradni. Persze ha egészséges, gazdagon termő bokrokat szeretnél, akkor napos helyre kell, hogy ültesd őket. Talaj terén sem kényesek, de ha egy jó adag organikus anyagot forgatsz a termőközegbe ültetés előtt, akkor azt később egészséges növekedéssel hálálják majd meg. Ez lehet érlelt trágya, vagy műtrágya is. A palántákat/dugványokat egymástól 1-1 méterre, a sorokat pedig egymástól 2 méterre helyezd, ha többet is ültetsz egyszerre (vagy a későbbiekben).

A szedermálna gondozása

Ügyelj a gyomokra a növekedési időszakban – gyomlálj gyakran, vagy alkalmazz talajtakarót, hogy megnehezítsd a dolgukat. A növekedési szezon során – különösen a szárazabb időszakokban – rendszeresen és alaposan öntözd meg. A szedermálnának nagyjából 2,5-5cm vízre van szüksége heti szinten. Lehetőség szerint alkalmazz csepegtető rendszert. Ügyelj rá, hogy ne kerüljön víz a levelekre. Ha ez elkerülhetetlen, akkor öntözz reggelente, hogy estére legyen idejük megszáradni, ezzel csökkentve a fertőzések kialakulásának esélyét. Tavasszal, mielőtt a levelek megjelennének rajta, támogasd szedermálnádat egy adag műtrágyával az adott termék instrukcióinak megfelelően. 

hirdetes

Metszés és támaszték

Habár a szedermálnákat nem sok kártevő és betegség zaklatja, puhatermésű növényekként fogékonyak lehetnek a lisztharmatra és hasonló, nedves körülmények között kialakuló betegségekre. Ha a szárak túl sűrűre nőnek össze, akkor nyirkos időben a víz megül a leveleken, és mivel nem éri napfény, nem feltétlenül tud teljesen elpárologni, ami fertőzésveszélyt jelent.

Ez már önmagában elég ok arra, hogy megfelelően metszd szedermálnáidat, de az sem utolsó szempont, hogy a szárak tele vannak hegyes tüskékkel, így egy sűrűre nőtt bokor szüretelése különösen kellemetlen feladat lehet. Azzal, hogy beleritkítasz a szárakba, egyszerre levegősebbé és hozzáférhetőbbé teszed őket.

hirdetes

A szedermálna az ültetést követő második szezonban kezd el teremni, ezért az első évben még ne számíts látványos eredményekre. A legelső évben ne is metszd a bokrokat (hogy legyen idejük fejlődni), kivéve, ha elhalt, beteg, vagy sérült szárakat fedezel fel rajtuk.

A metszés célja, hogy az aktuális évben termett szárakat a szüretelést követően egészen 5 centi magasra visszavágd a talajig. A frissen kialakult szárakat hagyd növekedni, hogy a következő évben teremhessenek. Az óvatos őszi vagy téli metszéssel biztosíthatod, hogy a következő évben még egészségesebben növekedhessenek szedermálnáid.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-06

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

A rózsa betegségei, a rózsa kártevői, minden, amit tudni kell a rózsa betegségeiről. Nézzük, hogyan védekezhetünk a rózsa betegségei ellen!

2020-09-25

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

A szobacikláment sajnos többféle betegség és kártevő is megtámadhatja. Íme néhány tudnivaló ezekről. Nézzük, mely betegségek és kártevők támadhatják meg a cikláment.

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


bélszúrás (bélcsapolás)

->felfúvódásban szenvedő és egyéb módon nem gyógykezelhető ló vakbélfejének a jobb... Tovább

lencseficam

akkor jön létre, ha a szemlencse (szemgolyó) függesztókészüléke részben v. teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem