notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szarvasgomba 3

Hirdetés

Szarvasgomba 3.

dr. Barna Tamás

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szarvasgomba a legtöbb embernek egyenlő az afrodiziákummal. Alexandre Dumas szerint „a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretni valóbbá teszi". Gasztronómiai különlegességnek számít, íze semmihez sem hasonlítható. Olyan, mintha "illatot ennénk, de az illat amit a nyelvünkkel ízlelünk nem ugyanaz, mint amit előtte az orrunkkal éreztünk.

Szarvsgombának való talaj előkészítéséről, ültetési hálózatáról és kivitelezéséről.

A talaj elõkészítése

Az ültetést megelõzõ õsszel a termõréteg vastagságától függõ mélységû szántással és a talajvizsgálat eredményétõl függõ tápanyagutánpótlással kezdõdik az ültetvény létesítése.

Hirdetés

Lapozz tovább, ha kíváncsi vagy a szarvasgomba ültetésével kapcsolatos részletekre!

Szarvsgombának való talaj előkészítéséről, ültetési hálózatáról és kivitelezéséről.

A Tuber melanosporum esetében az ajánlott hálózat 5.0 x 5.0, 6.0 x 6.0, 6.0 x 4.0, 8.0 x 3.0, vagy 10.0 x 2.0 m is lehet. Hektáronként 400-500 db fa ültetendõ. A sövényszerûen létesített ültetvény hamarabb fordul termõre és viszonylag sokáig terem, a szabályos négyzetes hálózat (5.0 x 5.0 vagy 6.0 x 6.0 m) viszont megkönnyíti a kétirányú talajmûvelést. A tágabb hálózat esetén az ültetvény hosszabb ideig megtartja termõképességét. A sûrû hálózati ültetvény a késõbbiekben intenzívebb koronametszést igényel.


A Tuber uncinatum igényei némileg mások, ezért az elõbbi növõtér felét kell kialakítani azért, hogy minél jobban árnyaljuk a talajt. Elõnyös az eredeti erdõtársulást utánzó, elegyes ültetvény létrehozása. Hektáronként 800-1000 db fa ültetendõ.

Szarvsgombának való talaj előkészítéséről, ültetési hálózatáról és kivitelezéséről.

Az ültetés idopontja lehetõleg tavasszal legyen, borult idõben, közvetlenül esõ után, vagy esõ elõtt, de mindenképpen fagymentes és szélcsendes idõben. az ültetési hálózatot célszerû elõzetesen karókkal kitûzni. a karók helyén ásóval olyan méretû gödröt készítünk, hogy a mikorrhizált csemete gyökérzete kényelmesen beleférjen. A csemetét 1-2 cm-rel mélyebbre kell ültetni, mint ahogy az elõzõ helyén volt.


Konténeres csemete ültetése esetén a csemetét konténerestõl legalább 2-3 percre tegyük vízbe mielõtt kivennént a konténerbõl. Közben készítsük el az ültetõgödröt. Miközben a csemetét kiemeljük a konténerbol, ügyeljünk arra, hogy a földlabda ne essen szét. Igyekezzünk gyorsan, de óvatosan a gödörbe helyezni és minél több finom földet gyujtsünk a gyökérzet köré. A gyökérzetre húzott földet óvatosan, egész talppal történõ taposással be kell tömöríteni.

Forrás: www.falco.elte.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
268 681
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 511 802
Közösség

defektus

állandó jellegű kóros alaki eltérés, amely gyakran -> fejlődési rendellenességből... Tovább

értékelés

a vállalati tevékenység elemzése. Ált. a számviteli adatok, leginkább az éves... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 4.9