Így tisztítsd meg a szárítógépet a pölyhöktől!

Hogyan tisztítsuk meg a szárítógép szellőzőjét – és mikor kell ezt megtenni

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Évente legalább egyszer végezzük el ezt a feladatot, hogy biztosítsuk a ruhák megfelelő száradását és elkerüljük a tűzveszélyt!

szárítógép tisztítása

Mikor és hogyan tisztítsuk a szárítógép szellőzőjét?

Rengeteg barkácsolási feladatot végezhetsz el otthon, és ezek egyike a ruhaszárító szellőzőjének tisztítása. Amellett, hogy lehetővé teszi a ruhanemű megfelelő és hatékony száradását, biztonsági követelmény is, mivel az eltömődött és koszos szellőzőnyílások a háztartási tüzek egyik fő oka a társasházakban.

Évente legalább egyszer tölts el néhány órát – ha eltömődik, akkor többet – és a ruhák gyorsabban és egyenletesebben száradnak. Ha a szellőzőnyílás eltömődik, és nincs kitisztítva, fennáll a veszélye annak, hogy a szárítógép túlmelegszik, ami elég gyorsan tüzet okozhat.

A szárító szellőzőnyílásának tisztításához csak egy porszívóra van szükséged hosszú tömlőcsatlakozással és egy kefével, amely eltávolítja a makacs szöszöket a szellőzőnyílásról.

Hogyan tisztítsuk meg a szárítógép szellőzőjét?

Négy vagy több fős családok, illetve olyan háztartások esetében, amelyek az átlagos embernél többet használják a szárítógépet, jó ötlet lehet évente kétszer kitisztítani a szárító szellőzőjét. Az sem rossz ötlet, ha egy szakember takarítást és ellenőrzést kérünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden továbbra is biztonságos és jól működik. A szárító szellőzőnyílását azonban nagyon könnyű saját kezűleg kitisztítani, és ez nem tarthat tovább egy óránál.

Mielőtt elkezdenéd, viselj maszkot, védőszemüveget és gumikesztyűt, valamint régi ruhákat.

Szükséged lesz:

  • Csőtisztító készletre
  • Porszívóra
  • Hosszúszárú kefére

 


1.    Áramtalanítás

Az első lépés, amit meg kell tenni, hogy húzzuk ki a szárítót a konnektorból. Akkor le kell kötni a csatornát, ahol az igazi takarítás megtörténik.

2.    Porszívozzuk ki a csöveket

A szárító szellőzőnyílásához egyszerűen vákuumot használhatsz, hogy a por nagy részét eltávolítsd a szellőzőnyílásból. A falon lévő cső felé fordulva felporszívózhatjuk a belsejét, de tudni kell, hogy a csatorna messze visszanyúlik, és alkalmanként jó ötlet egy mélytisztítás. Egy általános szellőzőtisztításhoz itt megállhatsz, és újra összerakhatod.

A legtöbb esetben egy hosszú tömlőcsatlakozással ellátott porszívó megteszi a feladatot.

3.    Mélyrehatolás

A légcsatornába való bejutáshoz csőtisztító készleteket vásárolhatsz, amelyek rugalmas rudakat tartalmaznak, amelyek mélyen behatolnak a csatornacsőbe. A végét egy fúróhoz rögzíted, és az egy kefét pörgetsz a csatornába. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a saját kezébe vegye a szárítógép karbantartását. Ha végzett, csak vissza kell csatlakoztatni a légcsatornát, dugd be, és már mehet is.

4.    Külső megoldás

A porszívózásnak meg kell szabadulnia a legtöbb szösztől és törmeléktől, majd szárító szellőzőkefét kell használni a maradék szösz és szennyeződés eltávolítására a szellőzőnyílás falairól. Miután megtisztítottad a belsejét, foglalkozhatsz a külsővel. Vékony drótkefével távolítsd el az eltömődött szöszöket, és tisztítsa meg a szellőzőfedelet meleg vízzel és mosogatószerrel. Alaposan szárítsd meg, majd rögzítsd újra.

A SZÁRÍTÓGÉP SZELLŐZŐJÉT BELÜL VAGY KÍVÜL TISZTÍTSUK?


Az, hogy belülről vagy kívülről tisztítjuk a szárító szellőzőnyílását, attól függ, hogy alapos munkát vagy kevesebb gondot szeretnénk. A szellőzőnyílás belülről történő tisztítása lehetővé teszi az összes szösz és törmelék eltávolítását, de először le kell választani a szárítót a szellőzőnyílásról, ami kényelmetlen lehet. Ha kívülről tisztítod, akkor nem kell lecsatlakoztatnod, ami egyszerűbb, de belülről sem távolítasz el minden szennyeződést. Bárhogyan is kezeled, használj hosszú tömlőcsatlakozással ellátott porszívót. Vedd le a szöszfogót a szárítóról, és porszívózd ki a szöszt. Ezután válaszd le a szárító szellőzőjét a falról, és porszívózd ki a szellőzőnyílást és a körülötte lévő területet.

MILYEN GYAKRAN KELL TISZTÍTANI A SZÁRÍTÓGÉP SZELLŐZŐJÉT?


Évente legalább egyszer meg kell tisztítani a szárító szellőzőnyílását. Családok és nagyobb igénybevétel esetén félévente végezd el. Évente kétszer is meg kell tisztítani, ha van házi kedvenced.
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tenyészcsalád (méh)

Olyan kiváló tulajdonságú méhcsalád,amelyből az arra alkalmas fiasítással (petékből v.... Tovább

árva rozsnok (magyar v. mágocsi rozsnok, Bromus inermis Leyss.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó szálfű (->fűfélék). Hazánkban 1863-ban vonták... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek